Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Samhälle och kultur U| Cannabisaktivisten Hollands trovärdighet i undersökningar?

 • Hollands trovärdighet i undersökningar?

  Posted by reaper on 2003-02-05 at 13:58

  Jag är mitt uppe i en vild debatt angående Cannabis med flertalet av mina bekanta (min mamma, mina syskon, massa polare) och ett av de vanligaste argumenten jag stöter på är “men Holland kan man ju inte lita på, de fifflar väl med sina siffror för att deras politik skall verka så bra som möjligt.”. 🙄

  Detta är ett absurt argument, men jag hittar inte riktigt mothugg eftersom jag inte kan bevisa att de inte fifflar, jag har ju inga bra källor (!) 👿

  Så finns det internationella organisationer som genomför undersökningar i länder, eller är de statliga instituten kontrollerade via högre organ (typ WHO) eller liknande… all hjälp i ämnet är mycket välkommen. 8)

  replied 20 years, 7 months ago 3 Members · 5 Replies
 • 5 Replies
 • ashtray

  Member
  2003-02-05 at 15:10

  Skitsvårt att möta sådana argument.. låter som något man slänger ur sig i brist på kunskap.

  1. Varför skulle dom vilja fuska med siffrorna.. jag menar dom har valt sin väg för dom tror helhjärtat på att det är den mest humana och effektiva vägen i ett försök att försöka minska lidandet och dödsfallen, eller hur. Så om det inte fungerade så bra så skulle dom nog gått tillbaka till den restrektiva linjen för att linjen dom har nu kanske är bättre men inte på långa vägar lättare pga. alla påtryckningar ifrån restrektiva länder och lobbyorganisationer.

  2. Om dom fuskat så skulle det vara ett känt faktum. RNS, Hassela, CAN etc. etc. lär syna dom i fogarna MYCKET noga i förhoppning på att hitta något att slå ner på.

 • reaper

  Member
  2003-02-05 at 15:56

  tack för alla svaren…

  jag undrar om man får kommunala bidrag för “alternativ” cannabis-undervisning…. 😉

 • reaper

  Member
  2003-02-05 at 16:51

  jag kan tyvärr inte ge direkta hänvisningar till rapporter (har jag tid ska jag försöka hitta dem) men EU har mycket officiellt tillgängliga rapporter och statistik, så börja leta där. Tycker mig minnas att Goblim har nämnt rapporter i frågan så kolla med honom och hans poster.
  Om inte annat är det bara att haka på Frihetskämpe och utbilda hela jävla skyddade verkstaden ( eller Sverige om du vill). 😉

 • upinsmoke

  Member
  2003-02-10 at 15:25

  Exakt. I en debatt måste man kunna styrka sin argumentation – det är vad det hela bygger på. Att hävda att man *tror* att Holland fifflar med siffror inger inte direkt trovärdighet i det budskap man vill framföra. Det är inte din uppgift att bevisa att Holland *inte* fifflar med forskningsresultat utan tvärt om. Det har sagts förut, men jag tycker det är lika bra att säga det igen.

  Däremot så tycker jag att du bör ställa dig frågan om Sverige kan tänkas göra det. Och, i så fall, i vilka sammanhang? Det finns många exempel – bland annat Jan Ramströms rapport om cannabis till socialdepartementet (där författaren medvetet exkluderar studier som nått “oönskade” slutsatser om cannabis och dess skadeverkningar). Heroindödligheten är ett annat intressant exempel, som likaså påpekats tidigare här på Swecan. Det finns ju sökfunktioner att använda.

 • reaper

  Member
  2003-02-12 at 00:53

  ashtray: Vad är RNS, Hassela, CAN :?:

  Vars hittar jag statestik på antal missbrukare, kriminlitet i olika länder?