• Creator
  Discussion
 • #117

  funk-doctor-spock
  Participant

  Min temperatur är totalt ur kontroll nu med det varma vädret o allt, och jag behöver desperat sänka den med helst upp till 4 grader.
  Funderar på att stoppa in en insugsfläkt (kör med passivt insug nu alltså) av samma modell jag har till utblås, med luftflöde på ungefär 2,50 m3/min, vilket innebär komplett luftbyte ca 1 gång i minuten. Dock väldigt osäker på om en sån modifiering kan leda till någon större förbättring.
  Nån som har en aning om det här kommer ha någon större inverkan på tempen, eller något annat trevligt förslag??

Page 1 of 3
 • Author
  Replies
 • #59698

  reaper
  Member

  Yeah, proffsig design minsann på anläggningen! :D

  Det kanske ÄR en idé ändå det är… att koncentrera en eller två fläktar kring lampan.. men…hur gör man, rent konkret?

  Kan man fästa slangar/luftrör med tejp på lampan egentligen, eller bränner det av..? Hade varit trist oxå om det börjat brinna… man hade ju inte direkt kunnat ringa brandkåren eller så… 🙄

  Man kan väl inte innesluta den i glas eller nåt ditåt, med tanke på att glaset bryter bort en del av den strålning som SKA komma på plantorna..

  Kan man kanske suga luften ur lampans innanmäte på nåt smart sätt?

  Tips?

 • #59699

  reaper
  Member

  Ha nån slags bordsfläkt som blåser mot lamporna 💡

 • #59700

  Har ingen riktig möjlighet att bygga en luftkyld reflektor tror jag, den jag har skulle aldrig orka bära upp glaset.. Som max kanske en ventslang vid lampan som går till utsuget, fast har ingen direkt aning hur man skulle bära sig åt.
  Är därför mer intresserad av de mindre medlen, som huruvida det är ngn vits temperaturmässigt att ha ett aktivt insug istället för ett passivt..

 • #59701

  reaper
  Member

  Tjaa.. om din insugsfläkt är lågt placerad så kunde du kanske sätta en luftslang på den o rikta mot topparna på plantorna.. så kyls DE av lite mer iaf.. :-?

  Det är inteså svårt att koppla en slang till fläkten.. med lite fantasi, tejp och tur klarar man mer än man kan tro… 8)

  btw – om du väljer mellan insug och utsug rekommenderar iaf JAG ett insug.. just iom att det (självklart) placeras lågt och suger in kallast möjliga luft… medan utsug suger ut luft som sipprat in från alla möjliga håll.. och därför, så som jag ser det iaf, TORDE vara mindre effektivt totalt sett att säna temperatur med…

 • #59702

  reaper
  Member

  Ehm.. mjå, jag vet inte vilket dådå. Men en sak har jag förstått efter att ha tillbringat nästan hela gårkvällen på diverse amerikanska cannabisfora.. det är att det passiva insuget ska vara ganska stort, klart större än utsuget, även om det har en fläkt.

  Jag kollade just av det på min garderob genom att öppna upp nertill brevid insugsfläkten, och där blev ett klart drag inåt… vilket innebär att utsugsfläktarna hämmats ifrån sin fulla kapacitet av att jag haft för tätt.. Får ta o lösa det minsann.. 🙄

 • #59703

  reaper
  Member

  OK, uttryckte mig nog lite ogrammatiskt.. :|

  men nej.. det stämmer inte, det där om att hålstorleken inte spelar roll. Om hålet är för litet nertill måste luften “komprimeras” för att komma igenom, och då tar det energi av fläkten… som annars kunnat blåsa igenom mer luft. Att den låter mer beror på att den får anstränga sig mer.

  Om man ska modifiera in- eller utsug för högsta effektivitet så borde det vara ett gott tips att variera luftintaget lite i omkrets-storlekar, för att se om det gör skilllnad eller redan är maximerat.

 • #59704

  reaper
  Member

  gå till glasmästaren och beställ en bit tillskuren planglas, normalt 4 mm fast det finns tre oxå… fäst den under lampan på höljet altså…. gå sen till en plåtfirma och beställ en stos som du ska fästa utsugsslangen i… den är nog 100 mm eller nåt .. en ” stos är en platta med ett rör fäst på” beställ den gärna 150 mm lång så blir ju inte värmen så farlig på utsugsröret. sen är det bara att borra ett 100 mm hål på ovansidan av lampan och sen ett passivt insug på lämpligt ställe och koppla en kanalfläkt till lampan på utsidan av oldlingutrymmet …..

 • #59705

  mry
  Member

  Jag har pluggat in två kylfläktar som jag måste säga är riktigt bra.

  http://www.homeshop.se/butik/produkt.asp?pf%5Fid=SE%2D221333

  Prisvärda små rackare. Kul också att de där skräpbutikerna äntligen har något som gör nytta.

 • #59706

  Den där verkar ju vara fantastiskt bra MrY! Skulle du gissa att en sån mackapär kan få ner tempen 2-3 grader i ett runt kvadratmetern stort utrymme med HPS?

 • #59707

  mry
  Member

  Ja det klarar de lätt. De är perfekta för odling. Skulle vilja se en extra ruta på reklamsidan med en bild på hur fint de kyler ner illegala cannabisodlingar. :D

 • #59708

  reaper
  Member

  schysst fläkt !

  Dessutom så höjs ju luftfuktigheten då vattnet som värmen överförs till avdunstar. Det borde väl plantorna tycka om !!??

 • #59709

  reaper
  Member

  Mjaa… högre luftfuktighet betyder iofs att plantorna inte behöver skydda sig (från uttorkning) med lika mycket olja… så då blir gräset inte lika starkt/potent… men den borde ju vara utmärkt att använda under den vegetativa fasen iaf..

 • #59710

  reaper
  Member

  Jasså, det där var nytt för mig. Tydligen så finns det hur mycket som helst att tänka på om man vill odla bra kvalité.

  Hur mycket kunskap motsvarande högskolepoäng kan man skaffa i cannabisodling????

 • #59711

  si
  Member

  viva sativa, hur fäster man stosen på reflektorns ovansida? Skruvar man fast den? Finns det då färdiga hål i stosen?

 • #59712

  Kan rapportera tillbaka och säga det att den här prylen som Y rekommenderade är bland det bästa jag investerat i när det gäller odlingen. Alla värmeproblem är som bortblåsta! Sänkte tempen i mitt utrymme med över 5-6 grader minst.
  Om ni har någon som helst problem med värmen är det en idiotsäker investering :)

Page 1 of 3

Log in to reply.