- Discussion
Hemlagade köttbullar i tomatsås
Köttbullar:
300 nötfärs
100 gram fläskfärs
4 skivor vitt bröd
1 dl lättmjölk
2-3 vitlöksklyftor
1 ägg
salt och svartpepparSås: (30-40 minuter)
3-4 medelstora tomater
1-2 msk tomatpuré
vatten
två nypor hel kummin
salt och peppar
1 tsk socker eller mindre
steksmör/oljaBlanda köttfärssorterna jämnt. Skär bort kanterna på brödet och blötlägg det i mjölken i några minuter. Tillsätt köttfärsen, ägget, pressad vitlök och salt och peppar. Blanda till en jämn smet. Forma till jämnstora köttbullar och lägg på en blöt form så de inte fastnar och går sönder när du ska plocka bort dem därifrån.
Skala tomaterna och hacka dem i små tärningar. Värm smöret i en kastrull och lägg på tomattärningarna. Tillsätt tomatpurén och låt småkoka tills det blir en ganska jämn och slät röra. Tillsätt lagom mängd vatten för att få en sås som varken är seg eller vattnig. Smaksätt med lite salt och peppar, lägg i lite socker för att ta bort syrligheten (såsen blir inte söt pga. det!). Låt småkoka och börja med köttbullarna igen.
Bryn köttbullarna i smör eller olja, akta så de inte bränns. Se till att de blir jämnt brynta men inte helt genomstekta. Lägg över dem i såsen och låt det hela fortsätta småkoka. Tillsätt två rejäla nypor hel kummin.
När dina köttbullar är genomkokta och såsen är jämn och fin så är det klart, men det skadar inte att låta såsen småputtra på låg värme längre tid så länge du tillsätter lite vätska. Smaka av för att kolla. Servera med pasta eller ris, gärna med riven parmesan.
Enjoy!
Log in to reply.