-
Guide Pipvård [Träpipor]
Hej, först och främst vill jag säga till dem som är pigga på att diskutera vilken slags pipa som är “bäst” att ni kan argumentera in i dödagar, för smaken varierar lika mycket som det finns pipor. Den här guiden är för trä pipor, inget annat!
-Inrökning-
För god piprökning gäller bara två saker, hitta en tobak som passar dig och se till att pipan är i bra kondition, en till två millimeter inrökt kolvägg på sidorna och rengjord och torr men smörjd. Spara inte på på piprensare – de är billiga och väl värda att slösas på
Överdriv inte inrökningen. Efter ca 20-25 mindre halvfulla pipor med din “favoritblandning” så är den i regel inrökt, ett tunt lager kolvägg räcker gott och är att föredra framför en alldeles för trång holk, för det blir bara surt att röka i en sån pipa och den rymmer inte rätt mängd till slut. Det här är individuellt men jag tycker det blir bäst att stoppa löst med lite tobak i botten och lite hårdare högre upp i pipan. På så sätt så känner jag när den når botten genom att det blir mycket starkare och avslutar rökningen för att inte skada pipan. Om pipan blir för varm så kan den spricka pga detta.-Omvårdnad-
Pipan får inte torka helt!
Personligen smörjer jag innerväggarna och toppen på pipan med lite svenskt smör då och då, det håller pipan i trim på ett smidigt och riktigt gott sätt. Det går också bra att använda honung om man föredrar en lite sötare smak.-Rengörning-
När pipan är för inrökt (när hålet att stoppa tobaken i blir för trångt) – köp en pipbrotsch och borra ut hålet, ca 17 mm är en bra diameter att hålla sig till (om möjligt). I annat fall kan det gå bra att ta en sax ena ände och köra runt lite i hålet. Men jag varnar för denna teknik när saxen lätt kan “tälja” in till roten och då är hela inrökningsprocessen igång igen för din pipa.
Skulle din pipa bli sur så får den en riktig rengöring med Savinellis rengöringsvätska och några dagars vila. OBS! Efter du rengort, låt då pipan ligga helt öppet och vädra. Förvara aldrig en pipa i täta väskor etc.-Pipskick o fason-
Egentligen ska du inte känna något motstånd alls när du suger i pipan. Rök lungt, som med cigarr – för varm rök smakar sämre än kall rök. Av samma anledning kan också långa pipor smaka bättre till en början, då hinner röken svalna innan den ska ner i halsen. Men det är också svårare att rengöra dessa.
Om pipan slocknar så att du måste tända om hela tiden, testa att föra två fingrar över holken och dra, så att det bildas ett visst motstånd. Detta gör ofta att man kan fortsätta stoppet utan att tända om *wink*.
Ett bra motto: Jag gillar principer, och av princip så rengör jag min pipa efter nästan varje rökning, och lägger heller aldrig ifrån mig pipan med blandning kvar i den, det blir bara ett äckligt oljigt lager som smakar som kamelpung luktar. Och det vill jag ju inte att pipan ska smaka-Tobak-
Oh shit, det här är viktigt det!
Borkum Riff Whisky eller John Silver rekommenderas varmt, för de som tål lite starkare saker. Alternativt tobaken från Marlboro Lights om du kombinerar vanlig rökning och piprökning, den är lite lenare och smakar bättre än alla andra märken (personlig åsikt).-Guidens slut-
Lycka till med pipan och hoppas mitt inlägg var någon till nytta, jag kan tillkännage att jag var helt rökt när jag skrev detta, så om det inte duger till att kallas guide får ni sortera iväg det med resten av dagens spam. I annat fall kan vi ju hänga upp den här guiden i hall of fame för det bevisar att det går att göra saker även om man röker *wink*. Skriv gärna ett litet tack, det skulle kännas jätteroligt att läsa sen.lowrider