• Glorifiering av Hassela

  Postat av reaper på 2002-11-02 at 00:06

  Såg nyss på SVT ett program som heter “Ramp”. En repris för jag känner igen avsnittet som visats tidigare.
  Det handlade om knarkande ungdomar o andra som hamnat snett i livet o som slutligen kommit till Paragraf 12-hemmet Hassela på Gotland.
  Därmed var glorifieringen ett faktum.
  Före detta knarkare som legat på madrasser i sunkiga lägenheter o folk som stulit för att få råd med LSD, tjack o ecstasy för vardagligt bruk. Vuxna o ungdomar talade varmt om hemmet o där fanns aktiviteter av alla de slag. Folket levde i samspel o skötte jobb o skola utanför hemmet.

  Men vid ett tillfälle rymde fyra elever på en gång o en handledare där erkände att det kanske var deras fel för att de rymde. De hade inte tagit hand om dem tillräckligt väl. Dessutom sas det att 80% av de som vårdats på hemmet har återgått till ett “normalt” efter vårdtiden.

  Ett intressant program som jag hoppas på att ni sett.
  Ett intressant moment var när programledaren i slutet av programmet skulle annonsera om vad som händer i nästa program. Då skulle Ramp handla om alkohol o han sa att detta (o visade upp en grogg) har dödat fler än narkotikan.

  svarade 19 år, 6 months sedan 2 Medlemmar · 5 Svar
 • 5 Svar
 • reaper

  Member
  2002-11-02 at 09:38

  så Hassela är en P12:a jag har hela tiden trott att det var en frivillig instution. Isf fy fan för den vården som bedrivs där. Det stället är ju då något man ser på tv inom kategorin skräck/thriller

 • reaper

  Member
  2002-11-02 at 16:18

  På Hassela sitter både folk som har LVU/LVM och de som “vårdas enligt SoL” och de som har kontrakt. SoL-arna sitter där eftersom om de tackar nej till den fina vården får de LVU 😯

  Stället är inte en §12-a per definition (§12-hem drivs av Statens Institutionsstyrelse) och det är heller inte låst (per definition). Däremot gäller strikt koll av de som är där. Har pratat med en som suttit där, hon berättade att de hade ett raffinerat tjalleri-system, alltså, om du inte berättar vad du vet om de andra intagna så får du också skit.

  Hassela är mer att likna vid en skum religiös friskola med auktoritära idéer. Har hört en hel del om hur skiten fungerar, och ärligt talat, vad hjälper det om man får väva, pyssla och läsa lite skola, om de annars försöker motverka all individualitet och döda din identitet. Fy fan.
  Om det var mig det gällde, så skulle jag se till att straffa ut mig därifrån illa kvickt, få tidsbestämt straff, sitta av det, och glömma hela helvetet. 😉

  Cat

 • paddington

  Member
  2002-11-04 at 21:54

  Här i Göteborg ser man med jämna mellanrum minibussar med “fräcka” Hassela dekaler och om jag minns korrekt lite “upphottat” yttre ö.h.t.

  Det är väl en petitess men jag kan inte låta bli att reta mig lite på att man lägger arbete på sådant om man är en seriös organisation för behandling av ungdomar med missbruksproblem.

  Förövrigt tror jag att Hassela hjälpt många, men att det överhuvudtaget förekommer tveksamheter är illa nog. Sedan kan man alltid fråga sig om man _egentligen_ kommit tillrätta med problemen eller bara hittat en syndabock och gemensam nämnare i narkotikan. Det känns som att dessa organisationer ser drogen som det enda och dominerande problemet i en värld där droganvändningen ofta bara är ett symptom eller ren självmedicinering. Förhoppningsvis blir även narkotikarelaterad rehabilitering kunskapstyrd en vacker dag.

 • paddington

  Member
  2002-11-06 at 21:20

  Vad jag menar med att man säkert hjälpt många är att de lyckas bryta ett destruktivt beteende. Många av dem som hamnar på Hassela är ungdomar som inte har något stöd hemma, skiter i skolan och i princip bara håller på med droger. Så som problemet behandlas i Sverige innebär detta att de är på väg ut från samhället med en jävla fart. Då kan de flesta auktoriteter vara av godo för att de just bryter innan killen hunnit torska på H eller gripits för grova brott.

  Det betyder ju inte att det _borde_ göras av Hassela eller på deras vis, men jag tror inte man helt kan förneka att folk fått hjälp till ett bättre liv. Framförallt tror jag dock att man på Hassela som sagt blundar för de bakomliggande orsakerna och i många fall kanske stjälper folk istället. Man kan också ifrågasätta om drogfriheten är värd den hjärntvätt som ibland har beskrivits ske. Den bild Hassela förmedlar av narkotikaproblematiken skapar givetvis problem den med.

 • reaper

  Member
  2003-08-04 at 11:49

  Det där om att man har ett tjalleri-sytem det stämmer delvis funkar väll mer så att man lever i ett kollektiv det är det allt handlar om kollektivet om nån “strular” går det ut över dom andra om man tjallar på en annan medlem i kollektivet anses man va en bra ungdom..är det så att du vet att nån ungdom ska sticka iväg och knarka och du inte säger till så kommer du få en rejäl utskällning. Om personalen får reda på det man…svårt att förklara men allt handlar om gruppen och kollektivet..man är inte ensam om man gör ett “misstag”