• Posted by pachipachihand on 2002-11-02 at 20:25

  Det här med glasmetoden när man ska gro frön, är det sant elr inte??? Och om det är det så vill jag veta vad det skulle vara för fysisk skillnad på fröet som gör att det sjunker resp. flyter. TACK

  replied 21 years, 5 months ago 3 Members · 3 Replies
 • 3 Replies
 • mr-magoo

  Member
  2002-11-02 at 22:09

  Den fysiska skillnaden är att det frö som sjunker har en högre densitet än vatten (vatten=1) och det som flyter har lägre densitet än vatten.

  //Mr Magoo – raketforskare

 • carlse

  Member
  2002-11-03 at 12:56

  För det första:
  Det är struntprat att fröna måste sjunka för att de ska vara användbara. Att vissa frön sjunker beror på att ALLA fröskal suger åt sig vatten, och beroende på fröets storlek och skaltjocklek så sjunker det eller flyter. Man kan alltså inte utläsa kvaliteten på fröet utifrån detta.

  För det andra.
  Anledningen till att man lägger frön i ett glas vatten är för att sätta igång groprocessen. Skalet suger åt sig vatten som sätter igång groprocessen. Om man bara sätter ner ett frö i jorden så tar det helt enkelt längre tid för fröet att gro, och dessutom som ser man inte när det börjar gro förrän det skjuter fram ovan jord.

  För det tredje:
  Fröna ska INTE ligga längre än 1 dygn (24 timmar) helt i vatten. Om fröna ligger längre så kommer de helt enkelt att börja dö av syrebrist. Om fröna inte har börjat gro efter 24 timmar i vatten så lägg dem mellan fuktad pappersnäsduk som i sin tur ligger mellan två tallrikar (så att det blir mörkt och vattnet inte dunstar bort). Så snart fröna börjar att gro så ska de placeras i växtmedium.

 • reaper

  Member
  2002-11-03 at 13:02

  Tack för en bra förklaring Carlse…
  Jag hade inte koll på att man kunde ha de för länge i vatten.

Log in to reply.