Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Coffeeshopen Funderingar på socker och hälsa

  • Funderingar på socker och hälsa

    Posted by nohoe on 2011-09-07 at 10:07

    Har tänkt ett bra tag på hur det kommer sig att inte staten eller berörda myndigheter inte pekar på hur farligt socker och felaktiga matvanor är.

    Allt annat får vi ju veta dagligen att det är si och så skadligt men man hör inte mycket om dåliga kostvanor som kostar staten betydligt mer än alla droger sammanlagt även om man inkluderar alkohol.

    Eller är det helt upp till var och en om man vill skada sin hälsa, när det gäller matvanor?

    replied 12 years, 7 months ago 9 Members · 20 Replies
  • 20 Replies
  • totoro

    Member
    2011-09-07 at 10:33

    Det handlar om pengar tyvärr. Socker och majs finns i typ allt. Och du har rätt i det du säger, det är upp till var och en. Det finns cigaretter och rengöringsmedel i affärerna. Alla väljer om man vill röka/dricka Ajax.
    Eget ansvar.

  • billball420

    Member
    2011-09-07 at 12:19

    Vi vill väl inte ha fler förbud och regleringar?

    Information om hur beroendeframkallande och hälsovådligt socker är, får vi varje dag, tycker jag. Se’n är det upp till var och en att handla utifrån det.

  • iamthemoon

    Member
    2011-09-07 at 15:10

    Du kanske får söka mer och inte bara läsa det du blir matad med.

    FHI: “Socker och sötningsmedel

    Man kan äta socker i små mängder och ändå ha bra matvanor. Men socker har den nackdelen att det är utan andra näringsämnen och kallas därför ofta för ”tomma kalorier”. Söta livsmedel smakar dessutom gott och har ofta hög energitäthet. Det betyder att de innehåller mycket energi (kalorier) i förhållande till sin vikt eller volym. Det är därför lätt att äta för mycket söta livsmedel och därmed få för stort energiintag.

    Socker i flytande form har under senare tid utpekats som en viktig faktor i utvecklingen av övervikt och fetma. Söta drycker ger mycket kalorier, men ingen mättnadskänsla och det är därför lätt att med söt dryck få i sig mer energi (kalorier) än man förstår och kan förbruka. Socker i olika former är också en risk för karies på tänderna.

    Sötningsmedel som förekommer i våra livsmedel är godkända som tillsatser, det vill säga testade och bedömda som ofarliga. Sötningsmedel ger ingen energi (kalorier) vilket är en fördel, liksom att diabetiker kan äta sötade produkter. “

    Dock är inte livsmedelsverket riktigt “up to date”.

    Nohoe: “Eller är det helt upp till var och en om man vill skada sin hälsa, när det gäller matvanor?”

    Ja det tycker jag absolut, likaväl som det är upp till var och en om man vill skada sin hälsa med cannabis, alkohol, annan drog, idrott, arbete eller köra motorcykel mm. Dags att folk tar lite eget ansvar och inte bara förlitar sej på att staten och myndigheter ska tänka och ta ansvar för dom.

  • nohoe

    Member
    2011-09-08 at 02:26

    Jo, det var liksom däråt jag pekade ju. Kan vi inte få mer ansvar som vuxna människor när det gäller ens eget liv när det gäller allt?

    Nej BB, vi vill inte ha mer förbud, tvärtom… menar mest att vissa saker “don´t make sense”

    Men jag tycker att om vi får bestämma vad vi ska äta kan vi ju få bestämma vad vi röker, eller vad som bara vi inte skadar andra.

  • fractal-256

    Member
    2011-09-08 at 06:07

    Socker är inte på något sätt farligt eller något som leder till fetma, det som är farligt är Glukossirap (corn syrup) som INTE är socker. Det är en kemisk produkt som görs på olika stärkelser och stoppas i mat för att det är mycket billigare än socker. Riktigt socker har mineraler i sig som du behöver.

  • entalpi

    Member
    2011-09-08 at 07:08

    Tycker att hela den här jävla cirkusen med divärse “experter” är så sanslöst onyanserad..

    Seriöst det finns asmånga sätt att äta onyttigt och man kan inte stirra sig blind på en enda faktor. Det är helheten när det gäller kosten som spelar roll, och såklart också gärna ett ännu större perspektiv såsom hur mycket energi man gör av med.

    Jag har under många många år varit rejält insyltad i bodybuildingträsket och jag må säga att det finns inga som är så jävla grymmt uppdaterade på näringslära, speciellt i kombination med träning, som dom är. Jag är glad över att jag genom det har lärt mig sanslöst mycket om kost och näring och hur kroppen fungerar.

    Nu när jag har fått lite distans till den sjuka insnöade strävan efter perfektionism som jag kan tycka råder i träningssvängen så har jag landat på något som passar mig helt jävla utmärkt. Jag vet precis hur allt fungerar och kan jättemycket om näringslära etc, men allt slutar ändå på samma sätt.. Vill man må bra så bör man släppa den jävla pressen på vad man äter och helt enkelt gå långt långt tillbaks och bara köra basic.

    Förstår inte hur jag under flera års tid kunde sätta i mig min klassiska byggarfrulle, 0,5dl linfröolja, några skedar krossade linfrön, 3dl havregryn, 0,5L mjölk, 60g proteinpulver, bcaa aminosyror, tusen andra kosttillskott, vitaminer, mineraler, dopingpreparat, allt ner i mixern och sen bara dricka skiten för att vara gravid i magen och illamående flera timmar efteråt.. Ständigt gå runt och tänka “måtte den här sjuka jävla mättnadskännslan gå över så att jag får i mig nästa mål mat!”

    Visst jag var jävligt vältränad men fy fan vad kass jag mådde psykiskt av den jävla hetsen. Ständigt ha i huvudet att jag måste få i mig mina jävla proteiner, mina kolhydrater, nyttiga fetter etc..

    Jag tycker absolut inte att det är fel att lära sig mycket om kost, men jag tycker att man bör BÖRJA med att inrikta sig på basic och grundläggande näringslära, sedan om man är intresserad så kan man väl gå in på GI, II och sådana detaljer, men då gäller det liksom att man vet rätt mycket om vad det handlar om redan innan, annars förstår man aldrig vad det egentligen handlar om.

    Sedan så tycker jag absolut att man ska ta med aspekten livskvalité..
    Hur bra mår man psykiskt av att ständigt springa och tänka på att det är socker i maten?

    Nu kanske inte alla blir lika insnöade som jag blev, men jag tror att det är en stor fara med att koncentrera sig på petitesser såsom sockret i maten när man faktiskt inte har koll alls på grundläggande näringslära. Det flyttar fokus till något som betyder ganska lite sett ur ett större perspektiv.

    Jag vill slå ett slag för det naturliga. Husmanskost eller “vanlig mat”, god frukost.

    Vill jag och min sambo mysa till det på kvällen så kan vi lätt köpa både chips, coca cola, lösgodis och annat. En annan kväll kanske vi köper ett gott grovt bröd, lite god salami, gör en mustig soppa och lite sådant mys.

    Jag tycker att det är helt okej. Det finns nog många sk. experter som skulle ha mycket att anmärka på den kosten jag äter idag, men faktiskt, jag tycker att den är jävligt basic och det funkar för mig. Jag äter musli och youghurt till frukost helt enkelt för att jag tycker att det är gott, det är lättätet (jag har dålig aptit på morgonen när jag har vaknat så jag äter gärna något lättätet som bara är att sleva in) och jag ser det som klassisk frukostmat.

    Äter gärna mackor till frukost också, och om det är helg och jag har tid ja då stekar jag gärna lite ägg och bacon och äter ihop med gott bröd och pålägg, kanske festar till det med att skära lite grönsaker som jag har på mackorna också..

    Lagar gärna riktig mat varje dag, igår blev det falukorv i ugn med pasta. Falukorv ska ju vara jävligt onyttigt på pappret men i slutändan så är det vanlig mat och jag äter inte falukorv varje dag. Köttfärssås och spaghetti är också en god klassiker tycker jag.

    Om man nu är jävligt rädd för kolhydrater så är det ju fan bara att köra lite mer kolhydratsfattiga rotfrukter istället för så mycket kolhydratstät mat. Morötter, rödbeta osv.. Fan laga maten, ät vanlig mat, ät inte så förbannad mycket om vikten börjar bli ett problem.

    Har man en aptit som säger att man vill äta mycket mer än man gör av med och därigenom tenderar att lägga på sig onyttig övervikt så får man väl se till att fylla ut magen med sådant som inte innehåller så våldsamt mycket energi, som jag skrev tidigare, rotfrukter, sallad, grönsaker.

    Vill man dra ner på fettet så är det ju bara att köpa lite mer fettsnåla produkter, jag kör youghurt med typ 0,5% fett, det är inte mycket. Iställer för matlagningsgrädde i såsen så kör jag gärna milda mat 4%, blir lika gott tycker jag nästan.

    Andra goda såser som är riktigt fettsnåla, ptja, ta ytterst lite fett i botten på en kastrull, fräs på hackad lök, gärna lite hackade rotfrukter, klicka på lite tomatpuré.. Slå på krossade tomater, någon buljongtärning, paprikapulver ger en god smak. Ha i oliver eller vad man nu tycker är gott. Gör gryta av det, ha det som sås, variera det i oändlighet..

    Ett annat knep om man faktiskt vill skärpa till kosten lite är att basera varje mål på protein och sedan låta varannat vara protein + fett och varannat protein + kolhydrater. Gärna lite mer svårsmält protein såsom kött eller fågel till fettmålen och kanske lite snabbare proteiner med högre II till kolhydratsmålen, och där är det faktiskt av godo att köra snabbare kolhydrater också med högre GI.

    Gud jag skulle kunna snacka om det här i åratal.. Men min filosofi bygger iaf på att man ska äta trivsamt, gott och det man vill. Vill man ändra sin kropp så får man nog faktiskt läsa på lite, och som jag tidigare har antytt så tycker jag absolut att en bok i grundläggande näringslära är fan så mycket bättre investering än att läsa om senaste dieten i aftonbladets söndagsbilaga.

    Husmanskost eller helt enkelt vanlig mat..

  • teslakid

    Member
    2011-09-08 at 07:22

    Word och +1 på den!

  • iamthemoon

    Member
    2011-09-08 at 08:03

    @fractal256 Var finns info om att socker innehåller mineraler? Enligt nordic sugars egen hemsida: “Socker innehåller varken vitaminer eller mineraler.” vidare “Alla kalorier orsakar en viktökning om man intar fler än man förbränner” “Socker innehåller 17 kJ/g (4 kcal/g”
    Dvs petar du i dej 10 g socker på en timme (40kcal) men bränner bara 38kcal så går du upp i vikt, det spelar ingen roll om det är socker eller bananer (banan ca 1kcal/g) du äter

    @entalpi Förstår inte att du som verkar så insatt i kost o träning ändå förespråkar lättprodukter.
    För att få ex lättyoghurt att se ut som o ha liknande konsistens som vanlig yoghurt måste det tillsättas emulgatorer, stabilisatorer eller förtjockningsmedel.
    Vitaminerna tas inte heller upp lika bra om fettet saknas
    Min egna erfarenhet säger att man ofta tar mer utav en lightprodukt för att få samma resultat som “originalet”. Mer lättgrädde i sås, måste dricka mer lättmjölk för att få samma tillfredsställelse än om jag drack standardmjölk.

    Rekommenderar alla som är intresserade av vad vi stoppar i oss att läsa Mats-Eric Nilssons böcker Äkta vara och Den hemliga kocken.

  • nohoe

    Member
    2011-09-08 at 09:11

    Okej, ändrade riktning lite men det jag mest tänker på är att många konsumerar mer och mer snabbmat och hel/halvprocessad skit som innehåller gud vet samtidigt som ungarna äter för mycket socker/kalorier som det är, tycker redan att jag kan se det ute på stan att fler och fler är överviktiga eller på god väg att bli det och många unga människor som bara blir fetare och fetare, som leder till hjärt och kärlsjukdomar, diabetes och all sån skit.

    Har själv aldrig hat några problem med övervikt eller dylikt och är väldigt för husmanskost och lagar mycket sånt själv.

    Men visst är det gott att svulla i sig snabbmat nån gång i bland, till och med godis är ju ok i måttliga mängder.

    Jag är ingen moralkärring eller så men har reagerat på det här.

  • entalpi

    Member
    2011-09-08 at 09:13

    @iamthemoon wrote:

    @entalpi Förstår inte att du som verkar så insatt i kost o träning ändå förespråkar lättprodukter.
    För att få ex lättyoghurt att se ut som o ha liknande konsistens som vanlig yoghurt måste det tillsättas emulgatorer, stabilisatorer eller förtjockningsmedel.
    Vitaminerna tas inte heller upp lika bra om fettet saknas
    Min egna erfarenhet säger att man ofta tar mer utav en lightprodukt för att få samma resultat som “originalet”. Mer lättgrädde i sås, måste dricka mer lättmjölk för att få samma tillfredsställelse än om jag drack standardmjölk.

    Rekommenderar alla som är intresserade av vad vi stoppar i oss att läsa Mats-Eric Nilssons böcker Äkta vara och Den hemliga kocken.

    Jag förespråkar en sund inställning och att se det hela ur ett större perspektiv.. På morgonen så är jag inte i så stort behov av fett, däremot har jag nytta av kolhydrater med varierande “snabbhet”. Vitaminer och mineraler är inget som man överhuvudtaget behöver tänka på förens den dagen man faktiskt får symptom på att man lider brist på något av det.
    Någon “energikick smoothie” med massa frukt och bär som påstås ge energi och pigghet för att den innehåller en massa nyttiga vitaminer är rent av bullshit. Du får inget ökat välmående för att du stoppar i dig mer vitaminer än vad du behöver, däremot om du har brist på någon vitamin och symptomen på denna brist råkar vara trötthet så kan du såklart åstakomma en ökad pigghet genom att tillföra den vitaminen. Det jag försöker säga är att även om mitt vitaminintag inte är ultimat på morgonkvisten så får jag ändå i mig mer än tillräckligt med vitaminer och mineraler genom att äta vanlig mat, då får man automatiskt med det man behöver, speciellt om man som jag gillar att piffa till det med någon grönsak ibland, någon rotfrukt. Ibland kanske jag tillochmed gör lite sallad.

    Man behöver inte tillgodose något vitaminbehov i varje måltid. Det fungerar utmärkt att få i sig vissa vitaminer någon dag, några andra någon annan dag etc.

    Jag ser inga som helst problem med lättare produkter om man äter varierad kost. Jag äter inte alltid youghurt och tar inte alltid den lättaste, men jag gillar att styra lite över mitt fettintag då jag inte tycker att jag har något superhögt energibehov nu när jag inte förbrukar en massa energi. Stabilisatorer och det du nämner, varför skulle detta vara negativt? Om det skulle vara överdrivet farligt så skulle det bli ett jävla ramaskri i pressen och såvitt jag vet så är det bara massa veganer och hippies (skämtsam ton här, hoppas ni förstår det) som tjatar i tid och otid om pyttesmå mängder av ämnen som inte är “naturliga” och därmed skulle vara skadliga.

    Så du illustrerar lite det som jag pratar om. Såfort man nämner någon produkt så finns det alltid någon som ska slå på stora trumman om att de faktiskt innehåller det ena och det andra. Men ännu en gång, ur ett större perspektiv. Vad är bäst? Att jag äter en vanlig och bra frukost som jag kan hålla blodsockret på en bra nivå ett tag genom och ändå inte behöver lassa i mig en jävla massa onödig energi genom och som jag dessutom finner god, lättäten och basic? Eller att jag går runt helt skitnödig och proppar i mig någon superfiltrerad proteindrink med tillsatta vitaminer och mineraler, några omega-3 kapslar och 2 potatisar och en bit broccoli, håller på att spy av varenda tugga och sen kan gå och runka resten av dagen till min extremt nyttiga frukost?

    Jag menar inte att vara otrevlig, jag häver mest ur mig min filosofi.

    Äter man vanlig sund mat så mår kroppen bra, det är det jag är ute efter.

  • iamthemoon

    Member
    2011-09-08 at 15:36

    @Entalpi “Jag menar inte att vara otrevlig, jag häver mest ur mig min filosofi.”
    Jo men läser man då ditt inlägg innan: “Jag vill slå ett slag för det naturliga. Husmanskost eller “vanlig mat”, god frukost.”
    Ja vad ska jag tro? Vad är din filosofi? Är det gott så behöver det inte vara naturligt? Men är det naturligt så är det bra?

    Jag anser mej själv inte vara en “kostfascist” men de 16 procent mer fett jag får i mej av att välja standard yoghurt istället för lätt dito tycker jag är marginell särskilt eftersom jag behöver ta mindre av standard alternativet.

    “Stabilisatorer och det du nämner, varför skulle detta vara negativt?” Nä men varför ska jag äta det om det inte tillför något?

    Vidare:
    “Om det skulle vara överdrivet farligt så skulle det bli ett jävla ramaskri i pressen” Antar att du bara läser löpet på Expressen och Aftonbladet ?
    Tycker själv att det har skrivits väldigt mycket sista fem åren i pressen om tillsatser och sk lättprodukter om du vill kan jag säkert leta reda på ett tiotal länkar.

    För att återknyta till TS första post (som jag mfl feltolkade): Måste myndigheter och media basunera ut att saker och ting är farliga/ohälsosamma? Kan man inte inse det själv?

    Du och alla andra får såklart äta precis vad ni vill men enda anledningen att det finns lätt, lightprodukter och femtielva olika smaker på filmjölk mm är för att företagen ska tjäna mer pengar. Tro det eller ej lättmjölken kom inte till för att folk blev/blir feta av att de drack för mycket standardmjölk.

  • entalpi

    Member
    2011-09-09 at 05:16

    @iamthemoon wrote:

    @Entalpi “Jag menar inte att vara otrevlig, jag häver mest ur mig min filosofi.”
    Jo men läser man då ditt inlägg innan: “Jag vill slå ett slag för det naturliga. Husmanskost eller “vanlig mat”, god frukost.”
    Ja vad ska jag tro? Vad är din filosofi? Är det gott så behöver det inte vara naturligt? Men är det naturligt så är det bra?

    Jag anser mej själv inte vara en “kostfascist” men de 16 procent mer fett jag får i mej av att välja standard yoghurt istället för lätt dito tycker jag är marginell särskilt eftersom jag behöver ta mindre av standard alternativet.

    “Stabilisatorer och det du nämner, varför skulle detta vara negativt?” Nä men varför ska jag äta det om det inte tillför något?

    Vidare:
    “Om det skulle vara överdrivet farligt så skulle det bli ett jävla ramaskri i pressen” Antar att du bara läser löpet på Expressen och Aftonbladet ?
    Tycker själv att det har skrivits väldigt mycket sista fem åren i pressen om tillsatser och sk lättprodukter om du vill kan jag säkert leta reda på ett tiotal länkar.

    För att återknyta till TS första post (som jag mfl feltolkade): Måste myndigheter och media basunera ut att saker och ting är farliga/ohälsosamma? Kan man inte inse det själv?

    Du och alla andra får såklart äta precis vad ni vill men enda anledningen att det finns lätt, lightprodukter och femtielva olika smaker på filmjölk mm är för att företagen ska tjäna mer pengar. Tro det eller ej lättmjölken kom inte till för att folk blev/blir feta av att de drack för mycket standardmjölk.

    Nu ska vi se om jag kan lyckas spalta upp det här utan att det blir för rörigt 😯

    “Ja vad ska jag tro? Vad är din filosofi? Är det gott så behöver det inte vara naturligt? Men är det naturligt så är det bra?”

    Med naturlig så menar jag inte ekologiskt eller att det bara ska förekomma naturliga ämnen i, vad man nu menar med naturliga ämnen.. Utan jag menar mer att man tar det som man tycker verkar gott i butiken och som känns som en naturlig sak att äta.

    Naturlig i det här sammanhanget, då menar jag typ såhär:
    till frukost känns det naturligt för mig att äta smörgåsar, musli och youghurt, gröt, sådana saker som jag normalt relaterar till frukostmat.

    Det hade känns onaturligt att sätta i sig linfröolja och potatis till frukost för mig. Det är helt enkelt ingen normal frukostmat. Och för att använda mig av såsom jag själv har käkat tidigare, att pressa i sig mat och en hel del äckliga saker är inget naturligt för mig, inte heller att gå ständigt hungrig och svälta, och ännu en gång käka saker man inte gillar eller som man finner onaturliga i sammanhanget bara för att man ska bränna så mycket fett som möjligt och spara så mycket muskler som möjligt.

    Så naturligt för mig här innebär att man äter det som man tycker känns vettigt och som man tycker om, som man blir tillfredställd av.

    Hoppas jag har bringat lite mer klarhet i vad jag menar nu.
    Vi kör på nästa:

    “Stabilisatorer och det du nämner, varför skulle detta vara negativt?” Nä men varför ska jag äta det om det inte tillför något?

    I detta fallet så håller jag med om det du säger, men jag resonerar också som så att varför ska man bry sig om att det är något som gör produkten aptitligare och inte skadar en? Alltså, man kan ju titta närmare på alla möjliga saker som finns i våran mat, allt från tillsatta grejjer till näringsämnen. Allt kan säkert påvisas som skadligt om man gör en djupdykning, speciellt om man överkonsumerar, men om man käkar hyffsat varierat och nu inte sätter i sig endast youghurt i samtliga mål under flera års tid så tror jag inte heller att man tar någon skada.

    Sen håller jag med om det övriga du skriver, egentligen spelar det ingen roll hur mycket fett det är i youghurten för att man kan styra dagens fettintag genom att dra ner på fettet i andra måltider. Men nu gillar jag att lägga mitt fett på lite andra tidpunkter eller att ta en del av mina fetter från andra källor och då lämpar det sig för mig bra att ta tex en youghurt med mindre fetthalt. Jag tar gärna också lättmjölk eftersom att jag gärna vill kunna dricka mycket mjölk och ta del av proteinet utan att för den sakens skull dra i mig allt för mycket kcal, varför då inte minimjölk? Jo för att jag tycker inte att det är gott helt enkelt :)

    Och ja jag tycker det är piss när myndigheter ska lägga sig i, dom har redan gjort bort sig fatalt när det är okej att hälla i sig sprit och bli gravt förståndshandikappad. När snutar kör runt i kvarteret och jagar folk som becknar femmor medans det sitter nersupna gubbar i vart och varannan lägenhet och spöar sin fru och sina barn..

  • fractal-256

    Member
    2011-09-09 at 06:29

    @iamthemoon wrote:

    @fractal256 Var finns info om att socker innehåller mineraler? Enligt nordic sugars egen hemsida: “Socker innehåller varken vitaminer eller mineraler.” vidare “Alla kalorier orsakar en viktökning om man intar fler än man förbränner” “Socker innehåller 17 kJ/g (4 kcal/g”
    Dvs petar du i dej 10 g socker på en timme (40kcal) men bränner bara 38kcal så går du upp i vikt, det spelar ingen roll om det är socker eller bananer (banan ca 1kcal/g) du äter

    Det är bara att du läser på om betor eller rörsocker så får du se vad de innehåller. Det socker du köper är det vita som är en raffinering av socker som tar bort alla mineraler och näringsämnen som naturligt finns att hitta i råsocker. Riktigt socke är brunt och smakar väldigt annorlunda mot det socker du och jag har hemma i skafferiet.

    Det som gör att folk går upp i vikt av t ex läsk är inte socker. Det finns väldigt lite socker i en läsk och det du istället får i dig är glukossirap som smakar socker men inte har något gemensamt med det. Vad som egentligen händer med det i kroppen är okänt men man vet att det inte är bra att få i sig från alla studier som gjorts. Anledningen att man tillverkar glukossirap kommer av de stora bidrag som ges för vissa grödor som skapar ett överskott som man måste göra något av.

  • iamthemoon

    Member
    2011-09-09 at 09:21

    @entalpi äh nu e vi ju överens… ;)

    @fractal256 Råsocker har jag i mitt skafferi. Men när du säger socker så förutsätter jag att du menar raffinerat socker. Hade du skrivit råsocker (som dom flesta benämner det) så hade det varit enklare att förstå.

    Menar du att det bara är glukossirap som gör att man går upp i vikt?

  • entalpi

    Member
    2011-09-09 at 10:29

    @iamthemoon wrote:

    @entalpi äh nu e vi ju överens… ;)

    @fractal256 Råsocker har jag i mitt skafferi. Men när du säger socker så förutsätter jag att du menar raffinerat socker. Hade du skrivit råsocker (som dom flesta benämner det) så hade det varit enklare att förstå.

    Ja mitt mål var inte att vara oöverens med någon så det är inte mig emot :)

Page 1 of 2

Log in to reply.