Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Cannabisodling Fråga angående ljus, höjd, värme, näring mm mm

 • Fråga angående ljus, höjd, värme, näring mm mm

  Posted by reaper on 2002-10-06 at 08:45

  Hejsan igen, nu jvlar så har jag satt igång mitt lilla odlings utrymme och den ena plantan har vuxit upp några millimetrar men nu till frågorna…

  1. Hur nära måste man ha lampan? om man har hps:en nära plantorna (som det står i d flesta odlings guider) så blir det ju för varmt för den lilla plantan, så jag undrar om det gör något om man höjer lampan… plantan får väl tillräckligt med ljus iaf eller?

  2. När kan man börja med näring till plantan och hur mycket vatten (ing näring) ska man vattna? jag vattnar när jorden på ytan verkar torr? är detta fel?

  Hoppas på svar!.. ;) /MVH Hell

  replied 21 years, 6 months ago 3 Members · 7 Replies
 • 7 Replies
 • carlse

  Member
  2002-10-06 at 09:18

  @Hell wrote:

  1. Hur nära måste man ha lampan? om man har hps:en nära plantorna (som det står i d flesta odlings guider) så blir det ju för varmt för den lilla plantan, så jag undrar om det gör något om man höjer lampan… plantan får väl tillräckligt med ljus iaf eller?

  Man bör helst inte använda HPS-lampa över plantor som är så pass små då risken annars är stor att man bränner ihjäl dom. Om du ändå vill använda HPS-lampa redan från start så sätt lampan så långt ifrån som möjligt den första tiden, och sätt sedan lampan allt närmare ju större den blir men aldrig närmare än att du kan ha handens ovansida mot lampan i samma höjd utan att det blir för varmt.

  @Hell wrote:

  2. När kan man börja med näring till plantan och hur mycket vatten (ing näring) ska man vattna? jag vattnar när jorden på ytan verkar torr? är detta fel?

  Tillför ingen näring alls de första 3-4 veckorna. Jord innehåller normalt tillräckligt med näringsämnen för hela vegg- och blomfasen, och risken är större att man övergöder än det motsatta. Först efter 1 månad i jord kan du successivt tillföra mer och mer växtnäring för bladväxter, vilket du sedan byter till växtnäring för blomväxter när plantorna går in i blomfas.

  Vattna gör du efter behov. Om jorden är tillräckligt porös och krukorna tillräckligt bra dränerade så kan du i princip inte övervattna så länge som du inte gör det alltför ofta. När du vattnar så gör det ordentligt och låt också jorden torka innan du vattnar nästa gång. Hur ofta du sedan får vattna beror på luftfuktigheten och värmen i odlingsutrymmet.

 • reaper

  Member
  2002-10-06 at 09:35

  perfekt… tack ska du ha..

  Har höjt lampan, efterssom jag har en stor lerkruka men ganska höga kanter( då jag inte hade så mycket blomjord så att jag kunde fylla den till brredden) så blir det ganska varmt i mitten av den.. tror att värmen fångas upp av krukan på något konstigt vis… men men nu e d löst… tack ska du ha..

  /Mvh Hell

 • funk-doctor-spock

  Member
  2002-10-06 at 12:20

  Det är en balansgång det där. Har du lampan för nära kommer de små plantorna att brännas eller torkas ut som sagt, men har du HPSen alltför långt bort kommer plantorna att sträcka sig efter ljuset som galningar.

 • reaper

  Member
  2002-10-06 at 14:50

  Så du menar att om man har hps eller en lampa för långt ifrån plantan så kommer den att sträcka sig och bli längre? och d man igentligen vill ha är en kort o buskig planta? el har jag fel?… tack för inläggen..

  /Mvh Hell

 • carlse

  Member
  2002-10-06 at 15:10

  Plantor som odlas med undermålig belysning blir långa och taniga eftersom dom försöker att sträcka på sig för att hitta mera ljus. En HPS-lampa genererar dock så pass mycket ljus att det aldrig blir något problem. Mitt råd är att du under de första veckorna håller HPS-lampan minst några decimeter ifrån pga den starka värmeutvecklingen. När plantan blir större och starkare så klarar den också av värmen bättre och du kan flytta den närmare, dock aldrig så pass nära att du bränner den.

 • funk-doctor-spock

  Member
  2002-10-06 at 15:27

  Hell>>
  Jepp ungefär så ja. Om plantan sträcker sig innebär det mycket stam och lite bladverk och sidoskott, vilket inte är önskvärt för de flesta. Visst kan man vilja ha långa plantor, men då ska de också vara buskiga och inte utsträckta rangliga as.

  Carlse>>
  Att det aldrig blir något problem är nog att säga för mycket. Ja en HPS genererar mycket ljus. Det ljuset förlorar också som du säkert vet i kvalitet och styrka ju längre du har lampan från plantorna, och om man har en HPS för långt från plantorna så KOMMER de att sträcka sig. Bara för att man har en HPS betyder ju inte att man kan ha den hur långt ifrån som helst bara för att “det är en HPS”.

 • reaper

  Member
  2002-10-06 at 15:41

  Tack båda för era inlägg, jag följer bådas råd dvs att jag har plockat upp hps så långt jag kan så att jag inte bränner handen..

  Sen när plantan har vuxit till sig så ska jag flytta ned den för att senare höja den allt efterssom, det är vad jag tycker låter mest logist också… sen så tror jag att den hps som jag har (400w) ger så pass mycket ljus i mitt lilla utrymme så att mina plantor får tillräkligt med ljus iaf… men om jag har fel så skickar jag in ett inlägg med mina mördade småttingar… ;) man måste pröva sig fram, jaghar några frön som jag kan ta av så att säga… 😈

  Det som jag har problem med nu är värmen… den ligger runt 30 nu och jag försöker komma på ett bra sätt att höja fuktigheten i utrymmet, jag har hängt en liten blöt handuk vid lampan i hopp om att detta ska kompensera, men vilket är det absolut bästa sättet?

  /Tack så mycket för inläggen

  /Mvh Hell

Log in to reply.