Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Cannabisodling U| Inomhusodling Jord Fråga ang. klippa av rötter vid omplantering..

 • Fråga ang. klippa av rötter vid omplantering..

  Posted by reaper on 2002-10-23 at 14:35

  Hej.
  Jag har hört att det är bra att klippa av rötterna vid omplanteringen, men jag vet inte varför, så därför vänder jag mig till er..kan detta stämma och varför skulle det vara bra?

  Om man nu bestämmer sig för att testa den här metoden, hur mycket ska man klippa då i sådant fall??
  Är det bara rötter som befinner sig utanför “rotklotet”( ja ni vet den massan av rötter som formar sig efter krukan), man ska klippa eller toppa..

  Eller kan man klippa av mer än så?? Tänkte i sådant fall om det kan vara möjligt att klippa av den nedre hälften av rötterna?..Så att man får en mindre mängd rötter och på så sätt mera utrymme för rötterna att sträcka ut sig på, i den nya krukan. .
  Skulle detta kunna leda till mera tillväxt efter att växten har stabiliserat sig? Eller kan växten dö om man klipper av/toppar hälften av rötterna??

  Jag har klurat lite och egentligen så låter det inte helt osannolikt att växten kan komma att klara sig , jag tänkte att om det är en mindre rot klump man planterar om, så bör det kanske betyda att plantan växer till sig bättre, visst jag har räknat med en viss försening , då plantan säkerligen kommer att behöva ta igen sig i nån vecka, kanske 2 veckor, men efter det så har jag fått för mig att plantan kan komma att växa till sig desto bättre – buskigare??

  Ja som ni märker så kan jag inte speciellt mycket om detta och innan jag testar det här så skulle jag vara tacksam för lite hjälp av ngn som vågat testa detta och som då kan informera mig ifall jag har nån poäng i mina funderingar.
  Mvh Magoo

  replied 21 years, 6 months ago 3 Members · 6 Replies
 • 6 Replies
 • farull

  Member
  2002-10-23 at 15:17

  Visst är det en bra idé att klippa bort lite av rotsystemet vid omplantering när det gäller vanliga krukväxter. Då ska man även klippa bort lite av själva växten samtidigt.

  Men när det gäller cannabis är jag dock tveksam. Cannabis vill man ju helst odla under så kort tid som möjligt, och man sparar ju inte plantan efter blomningen.

  Därför är det dumt att kapa rotsystemet, eftersom plantan då måste ägna ytterligare tid på att återutveckla detta, så att det kan supporta en större planta. Med andra ord, plantan stannar i växten, och det är även möjligt att de högsta bladen vissnar, för att den får otillräckligt med vatten!

  De rötter som plantan bildat när det är dags för omplantering, är på cannabis så nya och fräscha så de inte behöver kapas bort.

 • mr-magoo

  Member
  2002-10-23 at 16:22

  *tycker det är kul med en namne* :D

  Vad jag vet, klipper man bara rötterna när man vill dämpa tillväxten, vilket skulle i praktiken vara, bara när man ska “skapa” sig en mamma, för framtida klontagning. Oj, vilken konstig mening det blev! 😆
  Men jag är säker på att du hängde med! 8)

  //Mr Magoo

 • reaper

  Member
  2002-10-24 at 18:02

  Hehe, eller hur MR Magoo..vi har bra nicks 😉 .
  Okey, så det är alltså möjligt och kan vara bra om man är ute efter moderplantor och bonsai ganja(har jag läst mig till nygligen).

  Jag ska iaf testa den här metoden med åtminstone en stickling eller 2.
  Låter dock hemskt att toppen kan bli sjuk, men om jag förstod rätt så är det bara att toppa av den övre delen av växten i sådant fall.
  Att prova skadar inte och om jag har nån enstaka stickling till övers så kan det vara bra att testa den här metoden (medans övriga blommar), ja i värsta fall så lär jag mig ngt nytt. 😆 .

 • reaper

  Member
  2002-10-25 at 12:05

  :) Vad ja vet så ska du inte kapa dem något alls, utan plantera dem i en större kruka/tunna så blir rotsystemet större & på så vis blir plantan större! 8)

 • reaper

  Member
  2002-10-25 at 18:36

  Softypuff..jag läste faktiskt en tråd i OG nyss och i den så sa några personer att pruning roots is a no no.. 😥

  Men jag ska iaf testa, vare sig växten dör eller inte, vare sig det tar xtra lång tid eller ej 😆 .
  Hoppet kommer ifrån ett experiment som en kompis lyckades med…Du vet, min kompis lyckades med detta och han fick plats med en normal stor(??)planta (som för övrigt hade rotat sig rejält i en 10l hink) i en 15 l kruka, jag vet, jag vet..det har egentligen ingen större betydelse och det tar tid etc etc, det är ju trots allt mycket enklare att bara plantera om den/m, men för mig låter det som en kul projekt-hehe (har inte så många hobbys :D ).

  Nåja..
  Plantan hämtade han utifrån förra sommaren och den var ca 1 ½ m hög vid tidpunkten han kapade den, dock inte så bred kanske 50 cm i diam… Hursomhelst så hade han visst planterat den i en 10l kruka under försommaren och grävde sen ner den i jorden väl dold. Så eftersom plantan inte hunnit blomma så bestämde han sig för att ta in den och fortsätta ta hand om den inomhus..Så, han blev mer eller mindre tvungen att kapa bort en hel del av rötterna för att kunna ta med sig den, så att han på så sätt slapp bära med sig en stor #¤%a hink-hehe.

  Sen så tog han med sig plantan inomhus (med en mindre rotklump).. till hans lilla grow room och planterade sen ner plantan i en 15 l kruka.
  Han berättade att i vanliga fall så hade hans tidigare honor redan hunnit rota sig så pass mycket vid den här storleken i en 10l kruka att han inte hade kunnat få plats med den i en 15 l kruka för att avsluta dem (vet inte vad han menade med det-kanske var han för zonkad??)

  Nåväl, det är iaf därför jag vill testa, vill se ifall jag kan gro upp en lagom fet “buske” i en 5l kruka och sen vid omplantering beskära och plantera ner den i en 10l kruka..comprende?
  Visst, dör plantan så har jag som sagt lärt mig ngt…kanske att pruning is a no no??
  Mvh magoo

 • reaper

  Member
  2002-10-29 at 13:31

  :D halloj Magoo!!! 😆
  Vad jag har lärt mig så ska vaerje växt ha ca. 60liter jord, för ju större kruka ju större rotsystem alltså=större planta, ta en plast tunna på 200liter & dela den på mitten så jhar du perfekta krukor blanda även jorden längst ner med krossade lerkrukor eller halm för då ruttnar inte rötterna, lycka till med ditt expriment!!! 😯

  Mvh sofftypuff

Log in to reply.