• Flummvanstern….?

  Posted by sphincter on 2002-12-18 at 03:37

  Drugnews.nu….

  Flumvänstern: rör inte vår braja!/2002-12-16
  http://www.drugnews.nu/kronikor.asp?id=1816


  Röker man lite marijuana så kör man bil bättre. Man kör som en gud när man är hög. Hasch gör människan oemotståndlig. Man blir snyggare också.

  Det är Karolina Ramqvist som i senaste numret av vänstertidningen Arena diskuterar hasch och bilkörning. Hon får tungt understöd av Magnus Linton, tidningens chefredaktör, som kräver att knarket äntligen ska befrias från sina bojor.
  Vi vill röka hasch. Vi tycker om att röka. Men vi får inte.

  Skrämselpropagandan mot knark måste någon gång bekämpas, skriver Karolina. Hon åkte till Jamaica och där var alla pårökta hela tiden. Men de klarade ändå av att betala räkningar, gå på begravningar och köra bil i hög hastighet.

  Folk som röker tio jointar om dagen får bara minnesförmågan milt nedsatt, berättar hon vidare. De flesta av dem kan till och med komma ihåg ordlistor och klara så krävande uppgifter som att minnas en sak och trycka på en knapp samtidigt.
  Jamaica är verkligen underbart. Dit åker folk från hela världen för att röka Lamsbread som var Bob Marleys favoritsort.

  Det svenska förbudet mot hasch är avskyvärt, tycker Karolina. I England petar 250 000 personer i sig ecstasy varje lördag, skriver hon, och mer än hälften av Englands ungdomar har använt hasch och de mår bara bättre hela tiden.

  När ska vi få använda hasch på ett förnuftigt sätt som ett rekreativt rusmedel?
  Frågan hänger olycksbådande över Magnus Linton när han erinrar om åttiotalet då alla medier och myndigheter kämpade mot knarket. Det var en mörk tid, enligt honom. Knarkandet bland ungdomar sjönk till några procent och för alla schysta pundare var det nästan omöjligt att hitta fram till källan. Bakom detta elände låg ingenting mindre än en konspiration, enligt Magnus, med maoisterna, socialläkaren Nils Bejerot, RNS, Hassela, skriftställaren Jan Myrdal, Fib/Kulturfront och rikspolischefen Carl Persson. De var bara ute efter att drämma till knarkarna och det skapade hela tiden nya olyckor.

  Polisens Baseballiga var Nils Bejerots fel, hävdar Magnus. Behandlingen av Joy Rahman och Osmo Vallo var också narkotikapolitikens fel. Sverige har mycket högre dödlighet bland narkomaner än Holland. Visserligen är statistiken inte helt tillförlitlig eftersom ett dödsfall i Holland bara räknas som narkotikarelaterat ifall den avlidne har en spruta rätt in i hjärtat. Men ändå, man kan inte vara så nogräknad när man strider för en god sak. Hade vi haft fritt knark hade alla dessa övergrepp aldrig inträffat.

  Titta på Afrikas horn, utbrister Linton. Där sitter lyckliga människor och tuggar sin khat. Också här överdriver han nog lite. För när jag var i Somalia innan krigen där så brukade armén skjuta ett gäng khat-smugglare i veckan. Bakom FN:s tuffa narkotikakonvention låg i själva verket u-länderna som hade sett sina samhällen rasa samman av knarket.

  Men Lintons överdrifter hör till den poetiska genren. Det är hög tid att ta fram gitarren, tända på, sätta blommor i håret och börja drömma. Kan man bara få in mer knark i Sverige så kommer knarkandet att minska. Så lyder det överraskande budskapet.

  Den senaste undersökningen från EMCDDA (EU:s center för narkotikakontroll i Lissabon) visar hur många unga vuxna (15-34 år) som prövat knark senaste månaden i Europa. I England är det 16,6 procent, Frankrike 17 och Danmark 13. Sverige hamnar på en jumboplats med en procent. Ingenting mindre än en tragedi alltså för ett litet, av lutherdomen plågat svenskt folk som längtar efter att gå in den stora dimman.
  Men den röda drömmen är grön. Som en haschplanta. Så får den unga, politiska vänstern i Arena, som sponsras av LO, äntligen ett politiskt mål att kämpa för.  Tja….

  replied 21 years, 5 months ago 11 Members · 13 Replies
 • 13 Replies
 • PachiPachiHand

  Member
  2002-12-18 at 08:29

  Läste också den artikeln i nån tidning. Tycker det var en idiotisk artikel som inte gav någon bild alls av narkotikadebatten.
  Heka artikeln var ju meningslös!

 • Mooch

  Member
  2002-12-18 at 09:05

  Jag har också läst artikeln tidigare och det ser mer ut som ett tillfälle för den kristna högern (då talar vi HÖGERN) att kasta skit åt vänster och samtidigt blanda in narkotikadebatten.
  Artikeln i Arena finns inte i sin helhet på webben så det är svårt att kommentera ytterligare.
  Det finns en ganska otäck form av “ironi” i Gunnars artikel som jag inte tycker om. En form av människoförakt som är svårt att sätta fingret på.

  “Visserligen är statistiken inte helt tillförlitlig eftersom ett dödsfall i Holland bara räknas som narkotikarelaterat ifall den avlidne har en spruta rätt in i hjärtat.”

 • atouk

  Member
  2002-12-18 at 10:19

  @sphincter wrote:

  Drugnews.nu….

  Flumvänstern: rör inte vår braja!/2002-12-16
  http://www.drugnews.nu/kronikor.asp?id=1816

  Den som skrivit artikeln har helt klart läst Lintons artikel som ‘f-n läser bibeln’. Man ser det man vill se.

  Lintons Arena-artikel _är_ helt korrekt, till skillnad från ovanstående fabulerande, inget snack om den saken. Att påstå att Holland bara räknar dödsfall “ifall den avlidne har en spruta rätt in i hjärtat” är ju befängt. De börjar bli desperata narkonazisterna…

 • josef_k

  Member
  2002-12-18 at 10:21

  Ja, först och främst tycker jag att det är bra att Arena (och narkotikadebatten) får respons, i stället för att bara tystas. Men om vi ska återgå till det väsentliga, att narkotikapolitiken dödar, så bemöts aldrig detta. Inte heller tas det upp hur farligt cannabis egentligen är. Allt Gunnar skriver genomsyras av sarkasm. Varför kommer han inte med några argument? Det är inte längre självklart att allt som någon gång har klassats som narkotika är dödsfarligt, även om det är vad läsaren ska förstå.
  I ärlighetens namn är det nog inte många som tvekar på att cannabis kan vara skadligt, men det är inte heller det som är poängen. Jag har safgt det förr, men aldrig fått ett bra svar på det – Cannabis är mindre skadligt än alkohol, varför måste då enorma resurser läggas ner på att jaga de som väljer att använda den drogen?

  Den grupp som står för den största ökningen av HIV i det här landet är just det, sprutnarkomaner. Är inte det ett resultat av narkotikapolitiken? Eller beror det kanske på att svenska narkomaner är dumma och slarviga?

  För övrigt finns det en annan intressant artikel om RFSLs broschyr om droger på Drugsmart.

 • Paddington

  Member
  2002-12-18 at 11:26

  Artikeln publicerades som “dagens Gormander” i Aftonbladet i helgen. Den lider ju av total avsaknad på saklig kritik, som ni säger så verkar inte författaren hitta några konkreta felaktigheter att anmärka på så det blir det vanliga tjafset om att den som kritiserar dagens hållning vill “flumma, tända på, braja, hascha”. Märk väl alla värdeladdade ord som används. Det är ju detta Linton bl.a. tar upp i sin artikel ironiskt nog, att man med nedlåtande termer om drogliberalism för ljuset från de riktiga frågorna. Jag hör inget om att skolresultaten i Holland är bland de allra bästa eller att deras tunga narkomaner är en åldrande grupp istället för en växande grupp 20 åringar som här hemma.

  Det jag mest reagerar på är väl detta med “sprutan i hjärtat”. Finns det någon som helst fakta bakom detta uttalande? Sedan minns jag att det var Sverige som kritiserades av EMCDDA för att underrapportera antalet dödsfall efter en definintionsändring av folkhälsoinstitutet. Det är inte utan att man blir sugen på att maila dem dessa uppgifter.

 • flaming_sideburns

  Member
  2002-12-18 at 17:14

  Den senaste undersökningen från EMCDDA (EU:s center för narkotikakontroll i Lissabon) visar hur många unga vuxna (15-34 år) som prövat knark senaste månaden i Europa. I England är det 16,6 procent, Frankrike 17 och Danmark 13. Sverige hamnar på en jumboplats med en procent.

  Så denna undersökning gäller allt knark? Om jag inte minns fel så var det väl bara cannabis den gällde?
  Tycker det är tråkigt att man inte bemöter Lintons artikel med argument, utan använder bara nedvärderande ord om de som vill se en förändring i narkotikapolitiken. Buuuuu

 • aghori-baba

  Member
  2002-12-18 at 18:53

  Hmm… jag har även tidigare hört talas om att bara 1% av svenskarna skulle ha provat cannabis…. i Metro för ett par månader sedan tror jag.

  Kan det verkligen stämma? Jag menar…. varför känner då jag så många rökare när jag inte umgås ens i “missbrukarkretsar”? Det känns som att det är aningens missvisande.

  I min bekantskaps krets röker långt ifrån alla, men däremot har nog minst 80% rökt minst en gång.

  Jag kanske umgås i “missbrukarkretsar” i allafall 😆

 • reaper

  Member
  2002-12-18 at 20:21

  Det kan inte stämma. Det är samma som mig som för dig Mr Hallelulja, inte alla men dom flesta röker. Tror vi i Sverige har provat cannabis lika mycket som våra grannländer… 1%… det är ju löjligt

 • fr

  Member
  2002-12-19 at 17:43

  Drogmotståndare älskar att dra upp detta med 1%. Även om det stämmer, glömmer de alltid nämna att Sverige har fler tunga missbrukare än t.ex. Holland, att Sverige har högsta dödligheten bland tunga missbrukare i EU och att i Sverige ökar nyrekryteringen av tunga missbrukare medan den i övriga EU minskar.

  Så Gunnar Ohrlander, vad är bäst, att fler dör eller färre?

 • chong

  Member
  2002-12-19 at 23:03

  Jag tror den där siffran handlar om nya ungdomar som provat. Ingenting annat.

  Mvh chong.

 • SmartBoy

  Member
  2002-12-19 at 23:22

  Jag tycker det verkar som att artikeln skrevs för att duktiga, moraliskt överlägsna människor skulle förstå hur de ursprungliga artiklarna av linton & co skall tolkas, och vad de hade för innehåll enligt principen “Fördumma, förlöjliga, snedvrid och ljug”.

  På tal om siffran 1% har jag för mig att den handlar om hur många som säger sig röka cannabis en gång i månaden eller mer, är dock inte säker. Många bud =)

 • reaper

  Member
  2002-12-19 at 23:23

  Först säger han att man inte kan lite på dödlighetsstatistiken eftersom man i olika länder mäter annorlunda, sedan lite längre ner hänvisar han till samma rapport när det kommer till andelen som rökt cannabis. Hur ska han ha det egentligen?

 • Paddington

  Member
  2002-12-20 at 17:03

  Jag skrev ett mail till Gunnar som inte besvarats. Det är ju inte objektivt att hänvisa till EMCDDA i ena stunden och sedan förneka dem i andra sammanhang. Sverige är ju det land som utpekas underapportera antalet dödsfall av just EMCDDA!

  Alkohol och Narkotika skrev:
  “Kontroversiell svensk definition
  För två år sedan ändrade Folkhälsoinstitutet plötsligt definitionen av narkotikarelaterad dödlighet i sin årliga rapportering till EU. Numera redovisas endast cirka 1/3 av dödsfallen i Socialstyrelsens officiella statistik. Både svenska forskare och företrädare för EU-organet EMDDA ifrågasätter beslutet. Jämförbarheten med andra länders trender försvåras och risken är att Sverige får en underrapportering av fallen, säger Julian Vicente, ansvarig för statistiken kring drogrelaterad dödlighet inom EMCDDA.”

  Ted Goldberg kommenterade det hela så här:
  “Det var Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, som på egen hand beslöt om den ändrade definitionen. De forskare jag har pratat med ställer sig frågande till det hela, och vad Gunnar hade för motiv kan jag bara spekulera om. I varje fall har EMCDDA relativt nyligen beslutat om hur man ska definiera drogrelaterade dödsfall, och om alla länder följer denna definition, får vi kanske fram lite jämförbar statistik om ett par år. |snip|”

  Det vore intressant om folk började ifrågasätta lite hårdare, men de flesta vet allt för lite. Tyvärr har Gunnar Ohrlander medvind då vi i Sverige ser knark som knark och då är det ju fantastiskt att så få knarkar cannabis även om de som går vidare till gravt missbruk går och dör. I Luther-Sverige håller vi inte på med flum även om det inte går ut över någon.

Log in to reply.