• FIM-toppning vs “vanlig” toppning

  Posted by reaper on 2003-03-06 at 05:49

  Hejsan,

  Jag har sökt runt lite och inte hittat någon utförlig tråd om FIM-toppning. Kanske något för okko att fila på? En guide med de alltid tillhörande och lika illustrativa bilderna :)

  Lite argument för och emot de olika metoderna vore trevligt. Även tips mottages varmt. Jag är helt grön på det här med att toppa och har inte en susning om var eller hur man bäst klipper. Och när jag läste om FIM-metoden så blev jag nyfiken.

  replied 20 years, 4 months ago 3 Members · 6 Replies
 • 6 Replies
 • token

  Member
  2003-03-06 at 10:28

  Jag har exprimenterat lite med toppning och resultaten är ju att toppa bör man för större skörd.
  Men vilken av topnningsmetoderna är bäst kan man ju fråga sig.
  FIM har jag bara fått lyckat reslutat på 2 gånger av 5 möjliga.
  Men FIM resultaten blir mycket buskigare än “vanlig” topnning.

  När du toppar vanligt väntar du tills den har en 3-4 bladpar, sedan klipper du bara av äxten imellan de översta bladparen :)

  FIM=Fuck I Missed Så det vet jag inte riktigt hur man skall göra till 100% men jag brukar bara klippa diagonalt rakt över toppen.

  //Tok

 • reaper

  Member
  2003-03-06 at 10:43

  Du kan kolla den här guiden på overgrow:
  http://www.overgrow.com/faq/browse.php?qa=768
  Hoppas det hjälper

 • reaper

  Member
  2003-03-06 at 11:57

  Med FIM och toppning, så mister man huvud-budden, men får istället fler små.

  Ifall man klipper av en gren på mitten, då får man två nya grenar. Det kallas topping och ger 1 styck extra gren. Det stressar plantan lite grand att vara med om att bli toppad.

  FIM kallas det när man kapar enligt anvisningen på overgrow, och då kan man få många nya grenar, kanske 4 stycken om man har tur. Det är en fördel framför att toppa som alltså bara ger en 1 styck gren extra. FIM stressar plantan lite grand. Om man misslyckas med en FIM så har man gjort en toppning.

  Själv toppar och FIMar jag om jag kör SCROG, satsar jag på mer SOG liknande saker så klipper jag inget alls. Personligen så föredarar jag dock att använda snören istället för sax och alltså binda ner grenar istället för att klippa av dom. För den som är mer intresserad av denna approach kan ju söka på supercropping, vet inte om det finns någon tråd om det här på swecan men det finns massor på overgrow.

  Om man nu bestämmer sig för att klippa i plantan så bör man alltid göra det under mörkerperioden (såvida man inte vill ha en stickling, för då skall man klippa under dagen) eftersom växthormonen koncentreras i rötterna under natten.

 • reaper

  Member
  2003-03-06 at 16:34

  Jag kan rekomendera alla som är nyfikna på FIM att gå till URL’en Chafförn postade http://www.overgrow.com/faq/browse.php?qa=768 och sedan komplettera med ytterligare information på http://www.overgrow.com/faq/search.php?query=fim&searchwhat=faq&x=0&y=0.

 • reaper

  Member
  2003-05-24 at 16:02

  Kan bara meddela att jag har haft väldigt positiva resultat med FIM.

  På dom två jag fimmade så har en nu (skulle precis gå in och räkna men det är mörker nu) ca 8-10 toppar på den ena och 4-6 på den andre.
  Det som händer när man fimmar äre att grenen strax under snittet då, istället för att bli en gren, blir en topp, ibland kan tom grenen under nooden du klippt också bli en topp.

 • skunken

  Member
  2003-05-24 at 17:08

  har bara possitivt att säga om Fuck I missed toppning…
  mkt bättre än vanlig hederlig toppning =)