Fakta om organiska nerbrytare (under konstruktion)
Jag hittade lite info om bakterier och maskars förmåga att bryta ner organiska material i min gamla Bi A bok och tänkte delge mig av den.
Visste inte riktigt vart jag skulle posta denna info. Men sen tänkte jag att här är lika bra som något annat.
De viktigaste nerbrytarna är svampar och bakterier. Alla bakterier och de flesta svampar är mikroorganismer. Det betyder att de bara går att upptäcka i mikroskop.
Trots sin litenhet är mikroorganismerna effektiva som nerbrytare tack vare attt de uppträder i en oerhörd mängd och därigenom får mycket stor sammanlagd yta mot omgivningen. Bara under en skosula av storlek 44 kan det, ner till ett par decimeters djup, finnas ca 5 000 miljarder bakterier och tusentals kilometer av fintrådiga svamphyfer samt en mängd smådjur, som rundmaskar, kvalster och insekter. Alla dessa nerbrytare har tillsammans en ofattbar stor yta att arbeta med mot det döda organiska materialet i marken.Fastän makronerbrytare är stora och iögonfallande, är de ändå klart underlägsna mikronerbrytare och microorganismer, dvs bakterier och encilliga djur, som förnanerbrytare. 1 g encelliga djur (amöbor, flagallater, ciliater) beräknas bryta ner lika mycket organiskt material per timme som 2 kg daggmaskar (en daggmask väger 3-8 g).
Den totala yta som nerbrytarna har mot sin omgivning avgör deras effektivitet.-Liv i utveckling A, Lars Ljunggren Bengt Söderberg Sven Åhlin
Svamphyf – svamparnas rottrådar
Svampmycel – ett nätverk av hyfer, typ rotsystem.
Förna – Är det översta jordlagret som mest består av döda växtdelar.Det står också bland annat att nerbrytningen av djur går mycket snabbare och lättare än växter.
Endast svamparnas hyfer rår på att bryta ner cellulosa och lignin. Inte bakterier eller djur.
Bakterier slutar föröka sig när pH går under 5. Vilket är den stora anledningen att nerbrytningen i barrskogar går mycket långsammare.
I en lövskogsjord är förhållandet av biomassan mellan bakterier och svampar 1:3. I en ängsjord 1:1 och i en åkerjord som brukas 2:1.
Svampar bildar mycel runt och i rötterna hos de flesta växter i naturen och hjälper till att förse växten med vatten och näringssalter i utbyte mot energirika kolföreningar (glukos, stärkelse). De kallas mykorrhiza och finns i några olika varianter. Mer info Wikipedia – Mykorrhiza
Under pH 5,5 trivs inte den stora daggmasken (Lumbricus terrestris) så då blandas inte förnan.
Jord som gått genom en daggmasks tarmkanal innehåller ca 1000 ggr mer bakterier än jord som inte gjort det.
Sorry, there were no replies found.
Log in to reply.