• Expressen: Ledare: Fries fegar

  Posted by upinsmoke on 2002-08-22 at 07:10

  020822: Fries fegar

  Är det ett problem att alltfler svenska ungdomar testar knark? Hur allvarligt är det i så fall?
  Lyssnar man på våra politiker får man lätt intrycket att partyknarkandet är en pågående katastrof. Moderater och socialdemokrater formligen tävlar i att lansera krafttag mot ungdomars drogexperimenterande. Inget problem på narkotikapolitikens område väcker ett så hett engagemang som detta.
  I går var det regeringens droggeneral Björn Fries tur att spänna musklerna. Nästan 70 miljoner ska satsas på att motverka att ungdomar testar knark. Det är den enskilt största satsningen i Fries offensiv mot narkotikan. “Målet är att ungdomar aldrig ska pröva”, slog han fast på presskonferensen.
  Så verklighetsfrånvänd är den svenska narkotikapolitiken ännu år 2002. Målet om det narkotikafria samhället reglerar fortfarande vad som får tänkas och sägas.
  All form av droganvändning är givetvis problematisk i någon mening, men den stora, stora majoriteten som prövar narkotika eller partydrogar kommer aldrig att fastna i missbruk. I en gränslös värld är det fullständigt orealistiskt att tänka sig att svenska ungdomar aldrig ens ska komma i kontakt med narkotika.
  Osäkert sex är också dumt, spyfylla i Roskildes lera är inte heller bra, men ungdomar kommer alltid att göra snedsteg och världen går faktiskt inte under.
  Det stora problemet är inte att ungdomar röker gräs någon gång, utan att det tunga missbruket skördar alltfler liv.

  I stället för att fixera sig vid procentsatser över hur många värnpliktiga som “någon gång har prövat narkotika” borde våra politiker bekymra sig över de kraftigt stigande dödstalen bland våra narkomaner och fördubblingen av antalet hiv-fall i Stockholm förra året.
  Det finns effektiva och vetenskapligt beprövade metoder för att lindra detta människospill, men det saknas politiskt mod. Fries ropade efter mer forskning under gårdagens presskonferens. Det behövs förstås, men problemet är att det inte finns något politiskt intresse för den forskning som redan är gjord.
  Vi vet redan att erfarenheterna av rena sprutor är goda; ändå låter Sveriges politiker hellre sprutmissbrukarna dö i aids än att rucka på en princip. Och vi vet redan att metadonbehandling är oändligt mycket mer effektiv än all annan vård; ändå snålar man med denna billiga behandling och låter heroinister gå under.

  I den svenska debatten har det länge hetat att det börjar med ett haschbloss och slutar med heroin. Det är så den repressiva politiken har motiverats. Är man inte drogoskuld är man förlorad. Och de som verkligen trillar dit får falla fritt så att oskulderna kan se och lära.
  Men även tobak och sprit leder ibland till knarkmissbruk. Det sambandet är betydligt starkare än vad som hittills har varit känt. Det handlar ytterst inte om alkoholen, nikotinet eller pulvret i sig, utan om att vissa olycksbarn behöver fylla ett inre tomrum.
  Vi kan inte önska bort dessa droger omkring oss. Men vi kan hitta ett sätt att balansera människors rätt till frihet och integritet med deras skyddsbehov.
  Om Fries ska klara av sitt viktiga uppdrag måste han börja bekymra sig mer över stigande dödstal än ungdomssynder.

  Av Ledarredaktionen  Publicerad:
  2002-08-22 05:28

  replied 21 years, 7 months ago 6 Members · 16 Replies
 • 16 Replies
 • reaper

  Member
  2002-08-22 at 07:59

  @Patterik wrote:

  Stod det här verkligen i Expressen? 😮

  Hum, jag förstod faktiskt inte heller om det här var något som skulle publiceras eller om det var ett citat från expressen :)

 • reaper

  Member
  2002-08-22 at 08:30

  interesant, men källan har jag inte hajjat än…

  Visade detta för min narkonazistiske sambo, och börjar verkligen förstå hur hjärntvättad (socialt fostrade enligt hassela) svensson är. När jag frågade vad hon tyckte så var det ända hon brydde sig om var källan. Hon vägrade komma med en åsikt innan hon visste källan. Som sagt, svensson kan inte tänka själva pga. den narkonazistiska fostran. Tragiskt.

 • skunken

  Member
  2002-08-22 at 08:36

  så hade dem inte skrivit…… 🙄

 • upinsmoke

  Member
  2002-08-22 at 08:52

  http://www.expressen.se/article.asp?id=119701

  Tycker ni som blir 😯 :? borde hålla ett större öga på vad expressen skriver i sina ledare om narkotika. Skiljer sig rätt ordentligt från det man vanligtvis kan läsa i deras tabloid. 8)

  http://www.expressen.se/ledaredebatt/

 • reaper

  Member
  2002-08-22 at 09:10

  Äntligen någon som skriver något läsbart.

 • reaper

  Member
  2002-08-22 at 09:25

  Expressen.. Respekt.. Skulle bara varit DN som skrivit det :)

 • reaper

  Member
  2002-08-22 at 09:29

  @Steven wrote:

  Expressen.. Respekt.. Skulle bara varit DN som skrivit det :)

  Är inte expressen en högerblaska?

 • reaper

  Member
  2002-08-22 at 09:53

  Jag förstår inte hur man kan läga ner så mycket tid och energi i något..

  Till fries:
  Gå hem och slå på en bra rulle och koppla av en stund, ta fram pipan och ta det lungt.

 • reaper

  Member
  2002-08-22 at 10:03

  Räkna med att Aftonbladet kommenterar detta utspel på sin ledarsida i morgon!

 • reaper

  Member
  2002-08-23 at 08:06

  @Papai Noel wrote:

  Är inte expressen en högerblaska?

  Nämn en vänsterblaska som finns på Pressbyrån. Avdelning dagspress, alltså.

  [/quote]

  Då låter det ju trots allt som om “högern” har en sund synd papai :) tihi

 • dumle

  Member
  2002-08-25 at 11:40

  Som jag har fattat det har Aftonbladet blivit mer höger än Expressen nu. Jag hatar Aftonbladet.. skittidning. Expressen gör väl endel tabbar de också, men de verkar iaf ha en bra syn på Sveriges narkotikapolitik.

 • reaper

  Member
  2002-08-25 at 14:48

  serierna brukar vara rätt bra oxå faktist :D

 • opagaddur

  Member
  2002-08-25 at 17:01

  höger hit å vänster dit.. tidningarna i sej är ägda av fula höger människor. men de flesta journalister är oftast vänster. har pratat med en journalist som jobbar för aftonbladet och han berättade det när vi kom in på att det va “höger tidningar”

  d flesta journalister brukar ju ha koll på världen i stort så inte så konstigt att dom flesta också är vänster ;)

  men dom som äger tidningen är ju dom som läser igenom å gör sista besluten om vad som ska stå och inte stå, så visst kan det blir vinklingar åt skumma håll.

  min mening va enkelt bara att tidningar inte är särskilda höger tidningar i grunden, eftersom d flesta journalister är vänster vridna. men allt dom skriver tas ju inte upp.. så. uhm.. tappa tråden lite känns det som 🙄
  är trött som fan efter en heldag ute på stan med ihärdigt flygbladsutdelande

 • reaper

  Member
  2002-08-25 at 18:44

  Visst är Aftonbladet och Expressen skit, men det där var bra skrivet! Det blir plus i kanten!

 • atouk

  Member
  2002-08-25 at 21:53

  Nja, det där var allt en grov förenkling Papai. Visst finns det många tidningar och tidskrifter som ekonomiskt fungerar precis du beskriver ovan, men det gäller inte de flesta svenska dagstidningar. Dem överlever tack vare presstöd (och annonser). Presstödet uppgick till drygt 0,461 miljarder (461 000 000:-) år 2000. Inte kattpiss precis.

  Källa på siffrorna:
  http://www.presstodsnamnden.se/dagspr%20ekonomi/dagspressens%20ekonomi%202000.pdf

Page 1 of 2

Log in to reply.