• Creator
  Discussion
 • #58273

  letsgo
  Participant

  Det slog mig när jag tänkte på den där gubben i cannabis debatten på SVT, han som sa att det börjar me en joint och går över i hasch..

  Han sitter väl i princip och skyddar efterfrågan på han och hans kompisar som arbetskraft inom missbrukarvården. Och missbrukarna skulle bli färre om cannabis legaliserades, eller iaf dom problematiska missbrukarna. Så det kanske är logiskt att han ignorerar vetenskap och annat.

  Sen tänkte jag på hur många människor vi är som egentligen går och väntar på att svenska cannabisindustrin ska skapas så vi kan få dom arbeten som då kommer skapas..

  Om vi rent hypotetiskt skulle anställa vanliga människor som odlar hampa hemmifrån sin egna marker. Stort som litet.

  Hur mycket människor behövs det tror ni för att odla hampan om den skulle användas för att försörja hela Sverige med billig etanol?

  Jag tror det kan vara ganska viktigt att räkna ut på ett ungefär hur mycket arbeten som kan skapas, det förvånar mig inte alls om alla arbetslösa i Sverige skulle få jobb tillgängliga såfort cannabis blir legaliserat med tanke på hampan..

  tror ni arbetslöshet skulle minimeras så det nästan försvinner som “samhällsfenomen”?

  MVH

 • Author
  Replies
 • #609756

  teslakid
  Member

  Kort svar: nej, arbetslösheten skulle inte försvinna.

  Långt svar: Några tusen jobb skulle kanske skapas, men jobb skulle samtidigt försvinna när dom konkureras ut av hampan.
  Sen varken kan eller vill alla jobba inom jordbruk/hampa industri.
  Stora odlingar på flera hundra hektar kommer alltid bli mer effektiva än små privata på några kvadratmeter.
  Majoriteten av invånarna i Sverige har inte heller någon mark att odla på och all den mark som finns används redan till antingen skog eller annat jordbruk, odlar man ist bara hampa så blir vi tvugna att importera allt det vi inte längre producerar själva.

  Sesongen i Sverige är också mycket kortare än tex södra europa och geografiskt är odlingsytan här mycket mindre eftersom det bara går att odla i dom södra delarna av landet, och under den korta sesongen konkurerar det med alla andra grödor som olika typer av spannmål osv.
  Det kalla klimatet i sig gör också att skörden blir mindre än i varmare områden = lägre EROEI.

  Priset på etanolen beror helt på hur mycket det kostar att framställa den.
  Vill minnas att ja försökt förklara deta för dig tidigare i nån tråd, googla på EROEI.
  Så att den skulle bli så väldigt billig är bara en dröm.

  Lite allmänt om EROEI:
  http://www.azimuthproject.org/azimuth/show/Energy+return+on+energy+invested

  Mer specifikt om hampa:
  http://solutions.synearth.net/2001/11/08/

  Ännu mer på hampa:
  http://fuelandfiber.com/Hemp4NRG/Hemp4NRGRV3.htm

  Bara för att hampa är mer ekonomiskt att göra etanol av än tex majs och bättre inom många olika områden än det man använder idag så är det inget mirakel medel som löser alla problem, trots att det löser några eller iaf är bättre alternativ än det som änvänds idag.

  Här står om Sveriges energibehov till transport idag:
  http://energikunskap.se/sv/FAKTABASEN/Energi-i-Sverige/Energianvandning-per-sektor/Transporter/

  Edit:
  Arbetslöshet som ett “samhällsfenomen” är inte bara dåligt och en viss nivå av arbeslöshet är nyttigt för en ekonomi.
  Dessutom kan/vill inte alla jobba, och den höga arbetlösheten idag beror på många år av överproduction samt kredit tillväxt som nu börjar dra sig tillbaks.

  Hur man räknar arbetslösheten spelar också in till stor del. Arbetslöshet och sysselsättningsgrad kan på olika sätt vara samma sak.
  Ska man tex räkna en student som arbetslös? En pensionär? Osv osv..
  Arbetslösheten i Sverige är väl idag ca 10%? Men syselsättningsgraden under eller runt 50% eftersom studenter, folk i olika program och åtgärder osv inte räknas som arbetslösa trots att dom inte har något jobb.
  Även den grupp som inte aktivt söker jobb hamnar utanför statistiken.

  Scb.se har statistik för detta om du vill kolla närmare.

  Nu är ju detta U forumet för hampa så det blev mycket OT..

 • #609757

  letsgo
  Member

  Men det är väl inte OT att undra hur myckt arbeten som egentligen skulle skapas om Sverige nu legaliserar cannabis i framtiden..

  Jag lästa ett quote som Bill Hicks sa, han fråga varför är cannabis olagligt? det kan inte vara för att vem som helst kan odla den och det har ett värde..

  Det var bara då det slog mig att alla arbetslösa kanske skulle ha ett sätt att försörja sig själva på om man kunde odla hampa och cannabis enkelt hemma och sen sälja det för vinst till folk som producerar etanol och virke, medecin och kläder..

  Kanske skulle vara skönare för folk som lever på socialbidrag att en gång i månaden gå ner och sälja överskottet av grödorna man odlar hemma.. Alltså om det fanns ett ställe som köper hampa och cannabis från folk för att förfina det eller göra produkter..

 • #609758

  cthullu
  Member

  ❗ I U delarna är det väldigt strikt att inte glida för långt eller byta topic.
  Att prata antal jobb om drog/medicin-cannabis osv blev lagligt är OT i denna tråd (och faktiskt även i hela denna del av forumet!) och kommer resultera i sopunnan. Antal jobb vid etanolframställning och en mindre glidning till t.ex. allmän energiproduktion av hampa och relaterat kring detta är ok.

  Att tillverka etanol kanske inte är det optimala sättet att nyttja hampa, men även om man bortser från den frågan,

  när det gäller just energiframställning från biologisk omvandling av solenergi så tror jag mycket mer på alger än hampa.
  Alger är enkelt och enormt effektivt under rätt förutsättningar och kräver ingen odlingsbar mark, och klarar sig bra i alla säsonger och ljusnivåer osv.
  Det är dessutom redan lagligt, men framställning sker ändå inte bland arbetslösa, varför skulle det bli annorlunda om just hampa som är mycket krångligare och dyrare fick en laglig status?

  Om man räknar bort “riskpremien” för odling av illegala grödor droppar värdet som en sten, värt att ha i åtanke också. Hampa går dessutom redan att odla lagligt i Sverige men tillstånd ges endast under storskaliga förutsättningar och andra konstiga regler.
  Men poängen är att om det vore en sådan mirakelväxt för etanolproduktion skulle antagligen en hel del av sveriges bönder redan gå över till det istället och casha in.

 • #609759

  letsgo
  Member

  Jag såg bara den där filmen, “if we grow this is what we can do”..
  Tror att det var dom som sa att hampa ger mycket mer etanol än vad majs nånsin kommer att göra..

  Det skulle vara intressant att veta hur det ligger till i USA med hampa nu när lagarna ändrats litegrann. Jag vet att folk som odlar medecinsk cannabis kan gå ner till dispensaries och sälja sin skörd så..

  Skulle vara underbart att se nått liknande med hampa alltså typ att ställe som köper hampa för ett kilopris och sen gör produkter av det, kanske förpackningar som bryts ner av naturen.

  Kanske skulle räkna ut hur mycket plast som köpt av svenskar varje år och räkna ut hur mycket människor det skulle anställa om svenskar anställdes för att odla hampa till nedbrytbara förpackningar.. Kan nog hålla med om att hampa kanske inte är nån energilösning om man jämför med andra gratisalternativ.

  Jag ska forska lite i vad som händer med hampa i USA nu för tiden sen lagändringarna..

  MVH

Log in to reply.