• Enkel men framgångsrik utomhusodling

  Postat av sinsemillan på 2012-02-26 at 18:51

  Sitter och funderar lite på en utomhusodling, och vill göra det så enkelt för mig som möjligt och ändå säkra en god skörd.

  Bollar lite tankar så kan ni gärna komma med åsikter, förslag, frågor.

  Är trött på att gräva och tänker mig att odla direkt i säckar med hasselfors P-jord som man skär dränerings hål i botten på och sen skär ett hål på toppen där man planterar en planta. Maskerar sen säckarna med ris etc.

  Sen tänker jag mig en autobevattning, en rejäl vattendunk som man svartmålar och sedan hänger en bit upp i ett träd och maskerar med grenar etc. Sen kopplar man en mekanisk vattentimer t.ex. http://www.gardena.com/se/water-management/water-controls/vattentimer/ till den och sen slangar ut till drippers. Gravitationen borde väl räcka så ingen ström behövs?

  Borde vara relativt enkelt utan grävande bara att rensa en yta och slänga ut säckarna, och minimalt med underhåll om man får till autobevattningen. Då kan man i gengäld välja en plats längre bort från civilisationen då man inte behöver besöka dom så ofta, och man är inte beroende utav lokal jord eller fukt utan kan välja det säkraste och solrikaste stället.

  svarade 9 år, 2 months sedan 11 Medlemmar · 11 Svar
 • 11 Svar
 • someshta

  Member
  2012-02-26 at 19:49

  Ett annat sätt vore att ha ett batteri, en timer och en svag pump som alla klarar 12V. Då slipper man ha dunken högt upp och det kan bli enklare att hitta bra ställen. Men det blir några hundralappar dyrare.

  Frågan är om en jordsäck är för platt. Hur djup jord vill en stor cannabisplanta ha? Det går ju å andra sidan att lösa enkelt genom att hälla över jorden i en annan säck av lämplig form.

 • supaman

  Member
  2012-02-26 at 20:10

  Jag har själv filat på en idé att koppla en liten pump till en solfångare för husvagn. Har inte testat idén, men det borde ge ett lagom flöde under varma soltimmar och stängs av till natten.

 • sinsemillan

  Member
  2012-02-26 at 20:42

  Jo en pump hade också varit schysst, men känns som mer kan gå fel om man blandar in elektricitet.

  Blev dock lite sugen och googlade lite och den ända vettiga pump för 12v jag hittade var denna http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=162544552 .

  Sen skulle man kunna koppla denna till ett bilbatteri och/eller en solpanel. Men var hittar man en timer för 12v?

  @Someshta wrote:

  Frågan är om en jordsäck är för platt. Hur djup jord vill en stor cannabisplanta ha? Det går ju å andra sidan att lösa enkelt genom att hälla över jorden i en annan säck av lämplig form.

  Jo optimalt vill den ha djup och inte bredd men rötterna kommer nog fylla ut bra horisontellt om dom får bra med sol och vatten enligt min erfarenhet. Alternativt kan man tänka sig att man häller över i smart pots http://www.professionalgrow.se/sv/smart-pots-19-3l

 • aztek

  Member
  2012-02-26 at 22:56

  i värsta fall lägger du bara 2 säckar på varandra och skär upp dom i passande form. jord är ju inte uperdyrt. men jobbigt att bära! :)

 • fractal-256

  Member
  2012-02-28 at 17:44

  Jag tror det är svårt att göra det enkelt och bra. Att klippa upp säckar är inget problem och man kan sätta/odla direkt i komocka utan att plantorna får näringsbränna. Problemet är nog hur du skall fixa vatten. Tror att en enkel lösning är att gräva en grop, ha ner säcken på bredden, skära upp den och ha lite hål i botten så det inte svämmar över. Enklare än så tror jag inte att man kan göra det men jag tror att man får igen en dags arbete i slutändan så det är lika bra att ta en dag till att göra det iordning bra.

 • skumbanan

  Member
  2012-03-07 at 14:36

  Det behövs ingen strömförsörjning till bevattning. Koppla slangen från vattenreservoaren till en lerkruka som du gräver ner i jorden. Krukan släpper bara igenom så mycket vatten som behövs. Jag skulle våga påstå att om man har proportionerna på krukan rätt så kan soliga dagar få jorden torka upp lite lagom så rötterna får syre, sen hinner jorden återfuktas igen under kvällen och natten.

 • mytialarn

  Member
  2012-03-07 at 21:27

  Har aldrig behövt vattna ute faktiskt. Odlar alltid i stark sluttning, på så vis kommer vattnet som rinner ner från berget och under dina plantor alltid förse dem med vatten. Voila :)

 • weareunitedagain

  Member
  2012-03-17 at 12:55

  raderat

 • irnn

  Member
  2012-03-19 at 14:04

  Lånar tråden.

  Tänkte kolla med er om det går bra att “förgräva” hål typ ett par veckor innan man sätter ut sina groddar? Och finns det något smart man kan lägga ner i groparna som ger plantorna extra näring när man väl sätter igång?

 • afrokamel

  Member
  2012-03-19 at 14:26
  irnn wrote:
  Lånar tråden.

  Tänkte kolla med er om det går bra att “förgräva” hål typ ett par veckor innan man sätter ut sina groddar? Och finns det något smart man kan lägga ner i groparna som ger plantorna extra näring när man väl sätter igång?

  Jag brukar vara ute och förgräva samtidigt som jag ställer ut drivhus för mina seedlings, jag brukar tillsätta organiska näringspellets som ska släppa ut näringen över 3 månader enl förpackningen, alltid funkat bra och plantorna har klarat sig utan näringsbrist =)

 • teslakid

  Member
  2014-01-16 at 16:53

  Vanliga 10 liter spannar med hål i botten funkar också fint om man inte vill gräva, finns ju större spannar på 20 liter också om man vill ha mer plats.. Ställde spannar i kanten av en mosse så botten av spannen stod i vatten under min första odling, funka helt ok :) Dock blev det en del mögel i buddsen..