• Posted by xeno on 2002-10-28 at 06:01

  Fick en bara för bra ide när jag vaknade mitt i natten :D !

  Någon som vet hur ett kylskåp fungerar eller vet någon sida som förklara hur dom funkar, angånde delar som dom har vart man kan köpa delar!

  Detta blir definitivt mitt nya projekt! Kan tyvärr inte berätta mer ingånde om det, men all information uppskattas :D

  replied 21 years, 5 months ago 3 Members · 4 Replies
 • 4 Replies
 • reaper

  Member
  2002-10-28 at 07:58

  Tror det är baksidan på ett kylskåp som själva kylan sitter i
  Det jag menar är att man nog kan ändra sido vägar och dören och antagligen taket också.
  Lycka till det är nog en bra ide det där

 • reaper

  Member
  2002-10-28 at 10:26

  xeno: Kolla på overgrow efter det dära med kylskåp. Jag har inte riktigt tid att leta upp någon länk just nu, men jag vet att det har varit på tapeten vid flertalet tillfällen på overgrow. Det finns många fördelar med att använda sig av kylskåp och jag tror helt klart att det är en mycket bra idé! Men som sagt på overgrow så vet jag att det finns massor av information om allt sådant dära!

  Lycka till! :D

 • xeno

  Member
  2002-10-28 at 12:01

  Kan väl berätta om vad jag ska göra.

  Grejen är det att jag inte ska odla i ett kylskåp, utan jag ska bygg en hybrid av kylskåp och odlings box med maximalt kylning, ventilation och ljus spridning, lite mer ingående vill jag inte gå utan lämnar all spekulationer till er.

 • farull

  Member
  2002-10-28 at 16:50

  Kylskåp bygger på teorin (eller faktumet kanske) att man inte kan skapa kyla, utan bara transportera bort värme.
  Det går till så att man ökar trycket i en gas (tex freon), med hjälp av en kompressor, så att gasen blir flytande. Detta frigör en del värme som måste ta vägen någonstans. I ett kylskåp så sitter det en slinga med rör på baksidan där det är tänkt att värmen ska transporteras bort från kylskåpet ut i rumsluften.
  Innan rörslingan fortsätter till insidan av kylskåpet så sitter en liten ventil som förvandlar det nu flytande mediet till gas igen. För att göra detta går det åt en del värme. Denna värme “sugs åt” från insidan av kylskåpet, alltså blir det kallare på insidan.
  Slingan fortsätter sedan ut igen, och tillbaks in i kompressorn.

  Alltså behöver det inte vara så jättesvårt att slakta ett kylskåp, göra en egen passande slinga med rör, och använda det som kylning i ett blomskåp. Den svåraste biten är förmodligen att fylla på med köldmedium, och se till att inte slingan läcker. :-)

Log in to reply.