Ett svenskt cannabisforumForumsCoffeeshopenResor och andra kulturerDr. B's Guide till Amsterdam (Resa & Boende mm.) [7/10]

 • Dr. B's Guide till Amsterdam (Resa & Boende mm.) [7/10]

  Postat av drbengele på 2008-05-15 at 00:57

  Ok, så jag har märkt att det är ganska många som ska till Amsterdam nu i år, det har dragits upp ett antal frågor om Boende & Resor m.m. så jag tänkte skriva en liten “guide” med information om boende, resor, coffeeshops m.m.

  1. Resan


  1. Flyg


  2. Tåg


  3. Bil (Uppdaterat av Ovee)


  4. Buss
  2. Väl i Amsterdam, Hur tar jag mig fram?
  3. Hotell/Boende
  4. Coffeshops
  5. Sevärdheter
  6. Cannabis Cup ’08
  7. Annat

  Resan:
  Det finns ett antal sätt att ta sig från Sverige till Amsterdam, det finns
  allt från bil till flyg, det beror ju helt på hur mycket du är villig att betala för resan, själv tycker jag Flyg är mest bekvämt, men å andra sidan är
  Tåg också ett väldigt praktiskt & bra val, här kommer lite information om de olika sätten.

  Flyg:
  Ett bekvämt sätt att ta sig till Amsterdam tar ca. 90min, dock är det ju också det dyraste sättet. När du landat på stationen kan du ta direkttåget mellan flygplatsen till centrum, tågen går ungefär var tionde minut från perrong 1 & 2 och kostar ca. €4 i maskinerna (dom tar dock bara mynt) och lite extra från biljettkassan.

  OBS. Var noga med att köpa tågbiljetten INNAN du går på tåget (DVS, Från en biljettautomat eller från biljettkassan) annars får du ett tillägg på €35.

  Du kan också ta taxi från flygplatsen, detta kan vara praktiskt om du har många väskor, eller ska till ett speciellt hotell som du inte vet var ligger, till centrum kostar det ca. €40.

  Här är en lista med ungefärliga prisklasser för tur och retur resa (avrundat uppåt till närmsta hundratal):

  Köpenhamn – Amsterdam (Direktflyg, Ekonomiklass) — Med Norwegian, ca. 800kr
  Göteborg – Amsterdam (Med flygbyte i Hamburg, Ekonomiklass) — Med Lufthansa, ca. 1400kr
  Stockholm – Amsterdam (Direktflyg, Ekonomiklass) — Med KLM, ca. 1200kr

  För mer specifika priser gå in på http://www.flygresor.se eller http://resor.pricerunner.com/se/pricerunner/

  Tåg:
  Tåg måste väll vara det mest praktiska sättet, du kan ta dig till och från Amsterdam nästan när du vill, Det är väldigt billigt jämfört med dem andra alternativen & nästan bäst av allt är att när du går av stationen så tar du höger och går en bit så kommer du till en gata där Barney’s, Greenhouse Lounge, Dampkring (f.d. Pink Floyd), Picasso, Popeye, La Grotte, Rokerij II & The Doors ligger, Kan det bli bättre?

  OBS. Det är enklast att köpa ett InterRail kort med 5 resdagar in 10 dagar, Priset för detta är (avrundat uppåt till närmsta 50lapp) ca. 2400kr för en vuxen (över 26) & 1550kr för ungdom (under 26).. Det tar ca. 15h från Malmö, och med interrail kortet så kan du åka till 30 olika länder, då du ska till Amsterdam så kan det ju vara bra att kunna ta tåget till Tyskland, stanna någon dag i Hamburg, Åka vidare till Groningen och titta in i någon av deras coffeeshops, sen åka vidare till Amsterdam, sen kan man ju åka ner och köpa choklad i Belgien till “the muchies”.. :P

  För mer information om interrail kortet gå in på http://www.sj.se/

  Känner du att du vill ta ett direkttåg till Amsterdam så titta in på http://www.resplus.se så kan du få hela resan på en biljett.

  Bil: (Uppdaterat, Hela detta stycket är skrivet av Ovee, tackar.)
  Ett alternativ för dig som bor i mellan/söder delarna av Sverige.
  Från Malmö tar det endast 9-10h (8h25m enligt google maps)

  Från Malmö är det ca. 90mil (83mil enligt google maps) det ger en kostnad för bensin som kan se ut ungefär såhär.

  200mil t/r med en bil som drar 0.85l/milen 170l bensin med dagens pris på 95okt (25/01-09 10.54kr/l = 1791kr
  Soppakostnad 1500-2000kr beroende på bil.

  http://www.jet.se / http://www.bensinpriser.nu

  Förutom soppa tillkommer kostnad för färja eller bro + vägtullar och parkering i Amsterdam

  Färja eller bro: 380kr x2
  Vägtullar: 400kr Lite osäker på hur många tullar det finns på väg till Amsterdam och vad dem kostar. Men 400kr borde räcka.
  Parkering 7dagar: 400kr

  Parkering finns för endast €5.5 om dagen i max 4dagar(96h) sedan får man omparkera. Dessa parkeringar kallas Park and Ride och finns på flera ställen runt om och i Amsterdam, i priset ingår biljett till GVB/metro/buss/train.
  För den lata som ej vill ta bilen till hotellet går det ju såklart att ta taxi från parkeringen.

  Då hamnar vi på en summa runt 3000-3600kr delat på 3-4personer lite beroende på bil och hur lång parkering samt hur långt upp man bor i landet.

  Det tycker jag låter som en schyst deal för dom som vill slippa en långtågresa med byten. Det är iaf ett alternativ till att flyga om man inte hittar billiga platser när vill åka.
  Plus den frihet man får att kunna åka till de lite mindre turistfyllda delarna av Holland.

  Bro / Färja:
  Öresundbron
  Scandlines (resa>helsingör/helsingborg)

  Parkering:
  Här

  Resväg:
  Google Maps

  Buss:
  Buss kan också vara ett alternativ, smidigast är det att flera personer går ihop och hyr en buss, billigast blir det om någon av er har busskörkort för då kan ni hyra en buss utan chaufför, om ingen av er har busskörkort så får ni hyra en buss med chaufför.

  (Dock är det inte lika praktiskt med tanke på vad ni tänker göra i Amsterdam, oturligt nog är ju inte alla lika liberala)

  Jag har inte koll på Bussuthyrning, det blir lättast att fråga er närmaste buss Bussuthyrare om information och priser, eller så kan du Googla det.


  Man kan också boka en bussresa på Eurolines, här är det precis som tåg enklast att ta en nattbuss. Här är en ungefär prislista till Amsterdam med eurolines (avrundad uppåt till närmsta femtiotal):

  OBS. En sådan här bussresa blir nästan samma pris som tåg och flyg, och mindre praktiskt, därför är detta INTE att rekommendera.

  Malmö – Amsterdam — ca. 1300kr (Tar ca. 15h)
  Göteborg – Amsterdam — ca. 1650kr (Tar ca. 19h)
  Stockholm – Amsterdam — ca. 1800kr (Tar ca. 24h)

  Turerna ovan är Öppen Retur, vilket betyder att det är en tur och retur resa där du själv kan bestämma när du ska åka hem igen, men observera att en expeditionsavgift tillkommer, för mer information gå till http://www.eurolines.se/

  Väl i Amsterdam, Hur tar jag mig fram?:
  När du väl är i Amsterdam så finns det lite olika sätt att ta sig fram, Det finns tunnelbana, spårvagn & buss, Det finns också Kanalbåtar, det finns två olika alternativ,

  Canalbus som går var 40:e minut (från 09:50 till 19:25) & dem har tre olika rutter med totalt 14 hållplatser där alla stora sevärdheter ligger på vägen och historisk guidning ges under turen (ett dagskort kostar ca. €16, och gäller till kl. 12:00 dagen efter), för mer information om canalbus gå in på http://www.canal.nl/

  Museumboots som är ganska likt canalbus och kostar ca. €15 och då får man halva priset på en massa olika museum i amsterdam.

  Sen finns det mitt favorit sätt att ta sig fram, att cykla, du kan hyra en cykel på en massa olika ställen i amsterdam, priset ligger på runt €8 /dag.

  Har fått tips från General Knas om att man kan hyra elbåtar också, efter lite om och men så fick jag reda på sidan (Tack igen Gen. Knas), Att hyra en elkanalbåt är ganska dyrt, det kostar €50 för en timme, på sommaren har dom öppet fram till 22.00 så det hade varit fint och åka runt lite i kanalen och röka en jolle vid kl 21 och chilla ner lite ute på vattnet.. För mer info om båtarna och var det ligger gå in på http://english.canalmotorboats.com/

  Också ett annat tips från Generalen är att man kan promenera, Amsterdam är inte större än att man kan utforska Amsterdam på ett par dagar till fots.

  Taxi finns det så klart också, både vanlig och Cykeltaxi, vanlig taxi kan beställas om du ringer 0900-677-777 (då kommer du till City Cab), glöm inte att ge dricks (runt 5-10% av resekostnaden).

  PS. det är rekommenderat att skaffa sig ett “I Amsterdam Card”, då får du gratis transportering med Buss, Tunnelbana & Spårvagn, samt att du får gratis inträde till 25st olika museum (Bland annat Botaniska Trädgården, Rembrants Museumet, Van Gogh Museumet & Riksmuseumet), Gratis kanaltur, Gratis Kaffe/Te på La Place, Gratis Krokettrulle på Van Dobben samt Massor av rabatter på olika resturanger & attraktioner. (Bland annat 25% rabatt på Artis Royal Zoo, Kanalbuss, Madame Tussauds, Pancakes! Amsterdam)
  Kortet går att köpa i tre olika versioner, 24h, 48h & 72h vilket är hur länge dom varar efter man har börjat använda den, 24h kostar €33, 48h kostar €43 & 72h kostar €53..
  För mer information om rabatter mm. gå in på http://www.iamsterdamcard.com/

  Hotell/Boende:
  Jag har ju sätt att det har blivit ett antal frågor här på forumet angående hotell och boende, så jag skriver upp lite olika ställen här som är marijuana-vänliga, vet du något annat marijuana-vänligt hotell?, skriv ett inlägg så ska jag lägga till det i listan, här är listan:

  The Flying Pig Vandrarhem (http://www.flyingpig.nl/)
  Vet inte riktigt hur jag kunde glömma missa Flying pig (Tack General Knas för påminnelsen), men iallafall, The flying pig är ett väldigt populärt vandrarhem bland amerikanska besökare, dem har både dormrum och privata rum, priserna ligger runt €15 till €40 så det är väldigt billigt jämfört med att bo på hotell, det drivs av turister för turister.. För mer information gå in på deras hemsida.
  Flying pig har inga “curfews”, vilket betyder att man kan komma som man vill hela dygnet, på natten har dem väktare dock..

  Hemp Hotel (http://www.hemp-hotel.com/)
  Ett cannabisvänligt hotell, priserna ligger på €75 för ett dubbelrum med privat dusch eller €60 för ett singelrum.

  Greenhouse Hotel (http://www.greenhouse-hotel.nl/)
  Coffeeshoppen Greenhouse Effect’s egna hotell, inte så billigt kanske men väldigt fina rum, priserna ligger på mellan €65 och €190 /natt, du kan också hyra lägenhet här för mellan €130 och €170 /natt, titta in på deras hemsida, där har dem bilder på rummen och mer information.

  The Bulldogg Hotel (http://www.bulldoghotel.com/)
  Coffeeshoppen The Bulldoggs egna hotell ligger bara 8 minuters gångväg från stationen, du kan hyra en plats i ett “dormroom” för mellan €18 och €43 /natt (Beroende på säsong), du kan också hyra privat rum eller en svit för mellan €85 och €295 /natt, titta in på deras hemsida för mer information.

  Hotel Rookies (http://www.rookies.nl/uptown/)
  Coffeeshoppen The Rookies egna hotell, max två personer per rum, priserna ligger på mellan €64 och €120, gå in på hemsidan för mer information.

  The Amsterdam Escape (http://www.amsterdamescape.com/)
  Inte ett hotell utan en sida som hyr ut lägenheter per natt, väldigt varierande priser, för mer information gå in på deras sida.

  För andra hotell gå in på http://www.booking.com/amsterdam

  Camping:
  Det finns lite olika campingplatser ganska nära centrum, mina rekommendationer är:

  Amsterdame Bos Camping
  Gaasper Camping
  Zeeburg Camping

  Alla tre ligger runt 20min från centrum..

  Coffeeshops:
  Här behövs inte skrivas så mycket, gå in på http://www.coffeeshopdirect.com dem har all information du behöver angående coffeeshops.

  Coffeshops får ju inte göra reklam för sina priser och strains på sin sida eller någon annanstans, men som tur är finns det ju snälla själar som själv lägger ut foton på prislistorna så att man vet vem som har vad och kan planera var man ska gå innan man åker till Amsterdam.
  http://www.black-arts.org/~reatta/menus.html

  Sevärdheter:
  Det finns några sevärdheter som har med cannabiskultur i Amsterdam, Hash Marihuana Hemp Museum är ett av dem, det har blivit rekommenderat av både Joe Pauker i boken “Get Lost – The Cool Guide to Amsterdam” & Kip i sin bok “Mellow Pages”, sen finns det Cannabis College (http://www.cannabiscollege.com/) där dem har en fin marijuanaodling i källaren, man kan lära sig mycket av att snacka med personalen här.

  Det finns ju andra ställen man måste se, Headshops & Growshops såklart för att nämna några:

  The Old Man (Headshop)
  The Headshop (Headshop)
  Baba Souvenirshop (Headshop)
  RooR Shop Amsterdam (Headshop)
  The Flying Dutchmen (Growshop)
  Sensi Seeds (Growshop)
  High Quality Seed Bank (Growshop)
  Homegrown Fantaseeds (Growshop)
  Seeds Direct (Growshop)

  Nu när jag ändå skriver sevärdheter måste jag ju skriva några väldigt populära coffeeshops som man inte kan missa, dessa inkluderar Grey Area, Barney’s, Dampkring, Abraxas & Tweede Kamer.

  Timeout.com har en fin sektion om amsterdam som kan vara värd att ta en titt på.

  Cannabis Cup ’11:
  I år är det den 24:a årliga High Times Cannabis Cup, Den varar från den 20:e till den 24:e November, du kan köpa ett “Judge’s Pass” på http://cannabiscup.com/tickets/ dem kostar US$269 om du beställer ett online (Brukar vara billigare ju tidigare man förbeställer ett, men just nu är det för sent för ett nedsatt pris), annars kostar det €250 om du köper ett vid dörren, alternativt kan du köpa ett Dags-pass vid dörren för €50, när du skaffar ett “Judge’s pass” så tillkommer väldigt attraktiva privilegier, bland annat så får du tillgång till alla events, seminarier och konserter under de fyra dagar som Cannabis Cup pågår, du får också rätten att rösta på dina favoriter bland strains’en, du får dock inte längre samples av alla olika strains:en som har blivit nominerade, dock så finns det vissa som fortfarande gör det, men då från själva eventet och inte från sina coffeshops, och det lönar sig att vara lite frågvis under eventet i dem olika säljarstånden, dem ger ibland bort gratissaker till “judge’s”, det kan vara allt från cigarettpapper till bong-tillbehör, men det ändras från gång till gång beroende på säljarnas generositet, ett “Judges pass”.

  För mer information gå in på http://cannabiscup.com/
  För att förbeställa Judge pass gå till: http://cannabiscup.com/tickets/

  Annat:
  Vädret i Amsterdam är oftast varmast är det mellan juni och augusti och då ligger temperaturen på mellan 21 & 26 grader, luftfuktigheten är ganska hög och dimma är ganska vanligt på våren och hösten, mellan oktober och mars så kan det blåsa ganska kraftigt.

  Det är aldrig garanti på om det blir fint väder i Amsterdam, även på sommaren kan man se Amsterdam-borna gå runt med paraply med tanke på sommarregnet som brukar komma på morgonen och oftast slutar till eftermiddagen.

  För mer information om coffeeshops, headshops eller growshops gå in på http://www.coffeeshopdirect.com (ja det är samma länk som från “Coffeshops”)

  För mer information om Amsterdam i övrigt så finns det en väldigt informativ sida som är http://www.amsterdam.info/se/

  För information om var man kan hitta den bästa maten så gå in på Coffeshopdirect’s forum, fär har dem in sektion som heter mat.. (Direktlänk HÄR

  Jag kan också rekomendera boken “Get Lost – A Cool Guide to Amsterdam” av Joe Pauker (ISBN 9076499055) till personer som inte varit i amsterdam innan (kan också vara informativ även om du varit där).

  Edit: Jag märkte att det va inte så många som tittade in i tråden, så jag ändrade ämnesraden till något mer specifikt & tilldragande.. hoppas fler tittar in i tråden nu

  PS. Lite feedback hade varit uppskattat.

  EDIT #2: “Väl i Amsterdam, Hur tar jag mig fram?” uppdaterat med Nya tips samt information om I Amsterdam Card.
  “Hotell/Boende” uppdaterat med Ett Rökvänligt hotell till.
  “Annat” uppdaterat med information om vädret i amsterdam
  Tack till General Knas..

  EDIT #3: Smartshops borttagna på “sevärdigheter” då det inte hör hemma på detta forumet, “Cannabis Cup 08” editerad lite, samt “Coffeshops” har fått en liten uppdatering.. (Tack vare Atouk ;))
  Håller på att uppdatera med Jobbsökning, hitta boende, samt lite mer information samt regler om coffeshops:en, så förhoppningsvis så kommer det upp innom en snar framtid. (Ja jag vet att jag har sagt samma sak förut, är lite lat bara)

  EDIT #4: Äntligen har jag fått lite tid över att uppdatera lite.. ledsen att det tagit så lång tid..
  “Hotell/Boende” uppdaterat med Camping samt lite små uppdatering om Flying Pig.
  “Resan-Bil” uppdaterat, skrivet av Ovee, tackar.
  “Annat” Uppdaterat med länk till information om Mat i amsterdam.
  “Cannabis Cup ’09” uppdaterat.

  EDIT #5: Har varit ett bra tag sedan nu, och äntligen har jag uppdaterat, om än bara lite.
  Har fixat lite småsaker, rättstavning, utforming av posten etc.
  “Resan-Flyg” uppdaterade priser.
  “Severdheter” uppdaterad med länk till Timeout
  Tagit bort “Cannabis Cup ’09” och lagt till en uppdaterad “Cannabis Cup ’11” istället.

  svarade 6 år, 2 months sedan 20 Medlemmar · 49 Svar
 • 49 Svar
 • general-knas

  Member
  2008-05-19 at 15:50

  Mycket bra skrivet även om jag saknar en del.

  Boende: flyingpig hostells som finns på tre ställen i amsterdam och är extremt rökvänliga.

  Väl i Amsterdam, Hur tar jag mig fram?: bör nämnas att man kan hyra elbåtar och göra egna kanaltrippar, ett lite dyrt men mycket intressant sätt att ta sig runt.. Att promenera är inte heller helt fel, Amsterdam är inte större än att man hinner utforska det till fots om det lömska vädret visar sin goda sida och man har några dagar på sig…

  Information om vädret kanske också kan vara på sin plats då amsterdam är lite speciellt i det avseendet..

 • drbengele

  Member
  2008-05-21 at 11:34

  @General Knas wrote:

  Mycket bra skrivet även om jag saknar en del.

  Boende: flyingpig hostells som finns på tre ställen i amsterdam och är extremt rökvänliga.

  Väl i Amsterdam, Hur tar jag mig fram?: bör nämnas att man kan hyra elbåtar och göra egna kanaltrippar, ett lite dyrt men mycket intressant sätt att ta sig runt.. Att promenera är inte heller helt fel, Amsterdam är inte större än att man hinner utforska det till fots om det lömska vädret visar sin goda sida och man har några dagar på sig…

  Information om vädret kanske också kan vara på sin plats då amsterdam är lite speciellt i det avseendet..

  Tack, har nu uppdaterat posten, har också laggt till lite information om I Amsterdam Kortet..

  MVH,
  Dr. Bengele

 • stol

  Member
  2008-05-22 at 22:39

  Hmm, bra post :)

 • reaper

  Member
  2008-05-24 at 18:14

  Bra trådinitiativ!

  Har funderingar på att åka ner ett par dagar i sommar, undrar dock vad det kostar att leva därnere.
  Tänker främst på matkostnaden, har sett att de flesta hostels/hotell erbjuder frukost inkluderat i priset.

  Om man äter luch och middag ute vad kan det gå på?
  Liknande priser som i sverige?

 • papainoel

  Member
  2008-05-24 at 20:27

  Priserna för att äta ute är ganska lika svenska priser, ja.

 • drbengele

  Member
  2008-05-26 at 08:34

  @stol wrote:

  Hmm, bra post :)

  Tack, :D

  @pingis wrote:

  Bra trådinitiativ!

  Har funderingar på att åka ner ett par dagar i sommar, undrar dock vad det kostar att leva därnere.
  Tänker främst på matkostnaden, har sett att de flesta hostels/hotell erbjuder frukost inkluderat i priset.

  Om man äter luch och middag ute vad kan det gå på?
  Liknande priser som i sverige?

  Det är ju väldigt olika beroende på restrurang, men som PapiNoel säger så ligger priserna ungefär som i sverige.

  MVH,
  Dr. Bengele

 • lonewolf

  Member
  2008-06-03 at 15:40

  Hur är det att campa i amsterdam? Pendlar mellan amsterdam och fullmoon som juli nöje.

 • drbengele

  Member
  2008-06-03 at 17:27

  @LoneWolf wrote:

  Hur är det att campa i amsterdam? Pendlar mellan amsterdam och fullmoon som juli nöje.

  Det finns lite olika campingplatser ganska nära, mina rekomendationer är

  Amsterdame Bos Camping
  Gaasper Camping
  Zeeburg Camping

  Alla tre ligger runt 20min från centrum.. jag lägger in mer information om detta i guiden när jag får tid.. du kan clicka in på längkarna för att få mer information så länge..

  MVH,
  Dr. Bengele

 • reaper

  Member
  2008-06-06 at 16:57

  villka hotel får man röka på skulle va bra och veta 😈

 • drbengele

  Member
  2008-06-06 at 17:30

  @tobbe_ganja wrote:

  villka hotel får man röka på skulle va bra och veta 😈

  Greenhouse Hotel (http://www.greenhouse-hotel.nl/)
  The Bulldogg Hotel (http://www.bulldoghotel.com/)
  Hotel Rookies (http://www.rookies.nl/uptown/)

  dem vet jag att man får röka på, det finns säkert massa andra också, men dessa tre ägs alla av olika coffeshops (Med samma namn), så där är det 100%.. ett par av dem har t.o.m sin coffeeshop på borrenvåningen av hotellet, vilket man bara kan gå ner och köpa lite när man vill..

  MVH,
  Dr. Bengele

 • reaper

  Member
  2008-06-06 at 19:34

  aah ok.tack för svaret :)

 • ford-prefect

  Member
  2008-06-08 at 10:58

  Hotel Abba som ligger ganska centralt ska vara ganska vänligt, från deras websida: “We are a smoker-friendly environment, so you can enjoy your Amsterdam experience to the fullest!”

  Bob’s Youth Hostel tror jag inte tillåter rökning, men har askoppar på rummen med “legalize it” 🙄 Funkar bra att stå vid fönstret :)

  På Bulldog får man inte röka på rummet har jag för mig, om man nu måste det.

 • reaper

  Member
  2008-06-08 at 15:32

  Greenhouse Hotel (http://www.greenhouse-hotel.nl/)

  verkar va ett riktigt bra hotel 😈

 • tokuno

  Member
  2008-06-08 at 21:01

  Trevlig läsning!

 • reaper

  Member
  2008-06-08 at 22:23

  Fin och välskriven guide! Blir ett besök under cannabis cup 08!

  peace

Page 1 of 4