• Det här kan man dra nytta av.

  Posted by reaper on 2002-12-04 at 17:46

  Krukväxter
  Krukväxterna är en naturlig del av vår vardag och en prydnad i våra hem. Men torra och varma rum och små, trånga krukor är inte den miljö som växterna egentligen trivs bäst i. Därför behöver de omvårdnad och näringsrik jord av bästa kvalitet för att må bra.

  Sköt dina krukväxter så här:
  Krukor
  Plastkrukor och glaserade krukor är täta vilket gör att man behöver vattna mindre än i lerkrukor som avger en hel del vatten genom krukväggen. Fuktkänsliga växter, t.ex. Saint Paulia, som inte får övervattnas planteras med fördel i lerkruka, medan fuktälskande växter som inte får torka ut, t.ex. Hemtrevnad, sätts i plastkrukor.
  Använd gärna ytterkrukor, de framhäver och förskönar blommorna och är praktiska eftersom de skyddar rötterna mot solhetta och uttorkning.

  Luftfuktighet
  Rumsluften är ofta för torr för att blommorna riktigt ska trivas.
  Så här kan du göra för att höja luftfuktigheten: häll ett lager lecakulor på ett djupt och brett krukfat eller i botten på ytterkrukan. Fyll på med vatten nästan upp till krukbotten. När vattnet dunstar höjs luftfuktigheten. Att placera många växter tillsammans skapar också bättre luft både för dig och blommorna.

  Gödsling
  I och med att blomman lever i en liten kruka blir utrymmet för rötterna begränsat. När blomman växer förbrukar den snart den näring som finns i jorden. Ge därför alltid dina krukväxter näring när du vattnar, framför allt under växtsäsongen vår och sommar. Använd gärna Hasselfors Garden Bevattningsgödsel som är enkelt att dosera och som innehåller allt de föesta krukväxter behöver.

  Omplantering
  Minst en gång per år behöver du byta ut den gamla jorden mot ny och fräsch jod. När rötterna börjar titta ut genom hålen i innnerkrukan är det dags. Läs mer om omplantering här.

  Vatten
  Vattna alltid med rumsvarmt vatten – det mår rötterna bäst av. Har du svårt att hinna med vattningen? En god idé kan vara att plantera om i rejält större kruka eller i ett långtidsvattnande kärl.
  Man kan också skapa ett extra vattenmagasin genom att lägga ett lager Lecakulor i botten av krukan eller blomlådan.

  Dekoration
  Visst är växten vacker i sig – men med dekorationsmaterial kan du göra den ännu läckrare. Dessutom dunstar vattnet långsammare från jordytan om du täcker den och på köpet behöver du inte vattna så ofta.
  Den intensivt röda Pinjebarken framhäver växternas gröna färg och Lecakulorna ger en snygg yta på jorden. Experimentera gärna med dekormaterial, växter och olika krukor för att skapa nya spännande effekter och kombinationer.

  Omplantering
  De flesta växter går på sparlåga under vintern och sätter igång att växa på våren. Plantera om innan tillväxten kommer igång, det vill säga under januari – mars. Många växter växer dock så fort att det kan behövas ny jord både två och tre gånger per år. Nyinköpta växter står ofta i små krukor och det är lämpligt att plantera om dem direkt.

  Gör så här:

  Börja med att vattna plantorna så att de inte är torra (gärna dagen före).
  Lossa den gamla krukan genom att hålla den upp och ner och knacka den mot t.ex. bordskanten.
  Titta på rötterna. Om rötterna är friska är det bäst att låta dem vara och ta en ny och större kruka. Ibland måste man i alla fall ta bort en del rötter. Använd då en vass kniv eller sax och ta bort överflödiga rötter. Ruttna rötter tas alltid bort. Plocka bort all gammal jord som sitter löst.
  Plantera på nytt i nya eller väl rengjorda krukor. Välj en krukstorlek som passar växten – är den gamla krukan helt genomrotad välj då en något större kruka. Fyll i ett lager ny jord i botten på krukan och sätt ner växten. Fyll på med jord runt om (peta ner jorden utefter krukväggen med en pinne om det är trångt). Knacka krukan försiktigt mot bordet så att jorden sätter sig och fyll till önskad nivå. Lämna en liten bit upp till krukkanten så är det lättare att vattna utan att det rinner över.
  Vattna. Skydda växten för skarp sol den närmaste tiden när den rotar sig i den nya jorden.
  Stora växter planteras inte om varje år men de mår bara väl av att det översta jordskiktet byts ut mot ny jord.

  Sticklingar och frön
  Bland det roligaste som finns är att dra upp sina egna blommor från frön eller sticklingar. Men små plantor behöver lite extra omvårdnad för att ta sig bra.
  Sticklingar rotar sig bäst om de sätts ner direkt i en kruka med en svagt gödslad jord som Så- och Kaktusjord, eller för storförbrukaren Såjord 50 liter. Täck krukan med t.ex. en plastpåse så att luftfuktigheten blir hög. Ställ inte sticklingar som inte fått rötter i direkt solsken, det kan bli för varmt för dem.
  Detsamma gäller vid frösådd. Håll jorden fuktig och med jämn värme. De flesta små frön ska bara sås helt ytligt för att gro bäst. Direkt solljus kan göra att det blir för varmt, och då gror inte fröet.

  replied 21 years, 6 months ago 0 Member · 0 Replies
 • 0 Replies

  Sorry, there were no replies found.

  Log in to reply.