• Cannabis och bilkörning

  Posted by ashtray on 2002-08-10 at 21:40

  Ett högst aktuellt ämne då jag märkt att kunskapen i detta område är ganska dåligt (iaf hos mig 🙄 ).

  1. Påverkar konsumption av cannabis förmågan att köra bil, inviduella fall är inte så intressant utan jag tänker mer på undersökningar.
  2. Hur mycket och i vilka doser?
  3. Hur skall lagstiftningen se ut?
  4. Hur skall lagstiftningen genomföras? (realistiskt nu, inte precis så att man kan blåsa och se hur mycket man har rökt).

  Jag fyller på om det är något ni tycker jag har missat.

  replied 21 years, 7 months ago 6 Members · 16 Replies
 • 16 Replies
 • reaper

  Member
  2002-08-10 at 22:36

  Har funderat lite på detta faktiskt…. det vore väl bättre om man hade ett test som bara kollade ens reaktionsförmåga och syn osv. typ nått sånt man gör när man tar lämpet för körkort…. det finns ju så många olika droger så man kan väl omöjligt testa alla… man kan väl tex. vara helt borta på salvia eller nått sånt lagligt, fast de tar en om man rökt ganja 1 vecka innan man faktiskt blir tagen… tycker det är rätt sjukt man är ju inte fortfarnade hög, men man blir ju dömd som om man körde påverkad… hehe,, nu blev det lite skumt skrivet… jag är rätt trött :)

 • smacky

  Member
  2002-08-10 at 22:56

  Om man ska köra bil ska man göra det nykter!

 • reaper

  Member
  2002-08-10 at 23:59
  Smacky wrote:
  Om man ska köra bil ska man göra det nykter!

  Instämmer.. Vänta med rökat tills du har åkt klart.. man ska inte ta några droger när man sitter bakom ratten.

 • upinsmoke

  Member
  2002-08-11 at 00:13

  Forskning har visat att förmågan att köra bil är nedsatt under cannabispåverkan. MEN, forskningen har även visat att de bilförare som är påverkade av cannabis är medvetna om denna nedsättning och kompenserar för den genom att köra på ett mer trafiksäkert sätt.

  Drar vi paraleller till alkoholpåverkan i detta så ser vi snabbt att de som kör bil fulla inte är medvetna om denna nedsättning. Istället överskattar de ofta sin förmåga och kör fordonet på ett än mer trafikfarligt sätt.

  Jag tror inte på nolltolerans, och jag vill även se en höjning av den accepterade promillehalten för alkohol i trafiken. För cannabis är det svårare att mäta och avgöra hur pass nedsatt personens förmåga att köra bil är genom att testa blodplasmanivåer. Det fungerar helt enkelt inte praktiskt. Jag anser att man bör göra individuella bedömningar för att redogöra om individen klarar av att köra bil på ett trafiksäkert sätt. Är personen så pass påverkad att han/hon inte kan gå rakt – ja, då bör ett drogtest göras för att mäta blodplasmanivåer. Idag är det nolltolerans, och därmed accepteras inte ens inaktiva metaboliter i urin. Det är helt uppåt väggarna.

 • reaper

  Member
  2002-08-11 at 08:34

  självklart påverkar cannabis förmågan att köra bil negativt.
  Jag tycker det är kraftigt oansvarsfullt att köra bil stukad och om olyckan väl skulle vara framme skulle åtminstånde jag må jävligt dåligt. Tänk bara på alla reaktioner från medmänniskor, media osv om någon “knarkpåverkad” kör på nått oskyldigt barn eller liknande. fy fan.

  Tyvärr har jag lite svårt att leva som jag lär, men tänker alltid efter en extra gång innan jag sätter mig bakom ratten.

  åk kollektivt, det är bättre för miljön.

 • z0rdim

  Member
  2002-08-11 at 09:36

  åkt md n hl dl cannabpåvrkad pronr, dock å kör dm lungt och bra, aldrg vart närhtn av rk för olycka. Kan dock tllägga att d förar jag åkt md har alla vart vana cannabbrukar. kull nt vlja åka md nån om rökt cannab för förta gångn llr är ovan cannabanvändar.

 • reaper

  Member
  2002-08-15 at 09:35

  har nog inte åkt bil med någon som inte varit cannabispåverkad på hela sommaren (men det stämmer, de jag åker med kör iaf lugnare än vanligt) :] var även ute och körde motorcykel igår… f r i h e t s k ä n s l a ! var som att flyga när man släppte fötterna ifrån domdärgrejornamanharfötternapå :P

 • reaper

  Member
  2002-08-15 at 11:48

  Jag har en dålig ovana att bli chaufför när det har rökts. Det går bra så sett, aldrig krockat eller något sånt men det är dumt och jag jobbar på att låta bli.
  Jag brukar köra väldigt försiktigt när jag är stukad, hoppas ni andra också gör det….fast helst ska ni ju låta bli.
  Åk kollektivt mina vänner så mår vi alla bättre (och så kan man vara precis hur stukad som helst och koncentrera sig på den roliga färden istället)

 • reaper

  Member
  2002-08-22 at 07:36
 • dumle

  Member
  2002-09-14 at 18:44

  Åkte taxi med en stenad taxichaufför i Turkiet.. han sög på att köra bil… helt ryckigt..

 • reaper

  Member
  2002-09-16 at 01:36

  Jag åkte svarttaxi och köpte lite röka för några veckor sedan. Tänkte jag skulle få mig en bläcka efter krogen.

  Jag var dock så snål att taxichauffören blev förbannad då jag helt plötsligt hade pengar till röka men inte mer än 100:- till honom. Jag gjorde en chansning och mekade igång en pipa och frågade om han ville ha. Yex box, sen hade vi en mycket rolig resa hem och betalningen kom inte på fråga mer :D

 • reaper

  Member
  2002-09-16 at 06:49

  Jag har inget körtkort men jag brukar köra bil med min syrra ibland… och oftast har jag klippt en hövding innan, men nu talar jag om mig… Jag blir mer koncentrerad å tycker att jag kör bättre… detsamma gäller dom kompisar som gör samma sak… min åsikt iaf :)

 • reaper

  Member
  2002-09-16 at 10:04

  JAg upplever en liten försämring på mitt bilkörande när jag är stukad. inte så mycket, men nog för att jag gärna undviker det. Jag är visserligen en usel bilförare nykter oxå, med en rad av onödigheter bakom mig. hehe

  Kör försiktigt.

 • reaper

  Member
  2002-09-17 at 22:07

  det finns 2 utgivna engelska rapporter om att man tillochmed (för vana användare) skulle köra säkrare när man var rimligt påvärkad av cannabis än när man är nykter. fast ja. nu hadde jag juh tappat alla bookmarks.

 • reaper

  Member
  2002-09-19 at 01:12

  Hamnade i en poliskontroll för typ ett halv år sedan, va inte så stenad, men det va obekvämt. Dom kollade bara bilens regesteringsbevis och tackade adjö… Det gick bra, men man fick lite panik både innan och efter, fast man va lugn under testet!

  Fast helst undviker jag att köra när man rökt.

Page 1 of 2

Log in to reply.