Ett svenskt cannabisforumForumsSwecanInformationByte av IP och driftstörningar

 • Byte av IP och driftstörningar

  Postat av trestor på 2008-07-02 at 02:42

  Vi fick i slutet av juni veta att vi måste byta IP-nummer pga att vår ISP byter sitt nät. Tanken var att det skulle ske smidigt och gradvis men så blev inte fallet. Dels klantade jag mig och väntade för länge med att köra igång och dels så gick precis allt snett under bytet. Utan att gå in på för tråkiga tekniska detaljer så kan jag säga att det slutade med att vi fick “hoppa” över direkt när jag fått upp servern igen.

  Försöker man ta sig hit på gamla IP kommer man att få något fel beroende på webläsare. Servern svarar fortfarande på gamla IP i några dagar till men WWW funkar bara på nya. Jag kanske fixar en info-sida eller redirect om jag hinner, men annars borde det vara ganska snabbt överstökat. Datorer, routrar, DNS’er mm. kan cacha gamla IP ett tag men det borde gå över på ett par dagar.

  Nytt IP-nummer: 77.75.123.3

  Tidigare störningar under våren har varit mest pga överbelastning och att minnet tagit slut. Detta är åtgärdat sedan några veckor tillbaka med en uppgradering så jag hoppas verkligen att detta var sista strulet på länge nu!

  svarade 13 år, 1 month sedan 2 Medlemmar · 3 Svar
 • 3 Svar
 • trestor

  Member
  2009-09-10 at 18:27

  Jaha, nu har det hänt igen. Denna gång fick jag 10 min förvarning att de skulle flytta servern och det innebar också nya IP. Allt verkar fungera nu igen men det blev någon timmes strul i varje fall. Har redan skällt på dem 😡

 • reaper

  Member
  2009-09-23 at 13:58

  Hur står det till med SSL-certifikatet numera? Enligt samtliga web-läsare jag testat är ert certifikat ett falsarium. Så här rapporterar exempelvis Google Chrome:

  Du försökte nå www.swecan.org men certifikatet som angavs av servern har utfärdats av en myndighet som inte är tillförlitlig enligt datorns operativsystem. Detta kan innebära att servern har genererat egna säkerhetsuppgifter som Google Chrome inte kan använda som identitetsinformation, eller att en angripare försöker hindra kommunikationen. Fortsätt inte, i synnerhet inte om du aldrig har sett den här varningen tidigare på webbplatsen.

  Är detta något ni är medvetna om, och jobbar på, eller måste jag fortsätta att ha SweCan på undantag?

 • trestor

  Member
  2010-02-18 at 00:37
  Quote:
  Hur står det till med SSL-certifikatet numera? Enligt samtliga web-läsare jag testat är ert certifikat ett falsarium.

  Detta är inget nytt utan har alltid varit fallet. Browsern säger inte att certet är falskt utan utfärdat av en myndighet som inte litas på. Det beror på att vi använder ett självsignerat certifikat. Det har ingen större inverkan på säkerheten vad gäller avlyssnad trafik (såvida inte certet plötsligt ändras, då är du förmodligen utsatt för en man-in-middle attack) utan betyder bara att inget företag har “försäkrat” att swecan är swecan, dvs certet kan anses osäkert att använda för identifikation.

  Orsaken till detta är helt enkelt att det kostar pengar att köpa ett certifikat från ett företag som utfärdar sådana, speciellt sk. wildcard-cert, och vi har hittils inte tyckt det vara värt att lägga pengar på det.