• Bildguide: ScrOG – Screen Of Green

  Postat av sinsemillan på 2009-08-22 at 12:14

  Då swecan inte verkar har någon bra svensk ScrOG-guide så knåpade jag ihop en. Hoppas den kan vara till nytta. Skicka gärna ett pm om det är något som du tycker är otydligt eller felaktigt. //Sinsemillan  Vad är ScrOG?

  ScrOG eller Screen Of Green är en odlingsteknik där man spänner ett nät över plantan och låter plantan fylla ut nätet horisontellt istället för att växa uppåt.


  Exempel på ScrOG-odlingar i blom

  Varför ScrOG?

  Tekniken medför att man på ett begränsat utrymme kan utnyttja belysningen maximalt. Alla toppar befinner sig på samma höjd och dom grenar som normalt växer längre ner kommer upp på samma höjd. Man får en jämn “matta” av buds som man kan belysa effektivt. Och då plantan begränsas att växa uppåt kan man med tekniken odla höga sorter i utrymmen där dom normalt inte skulle fått plats på höjden.

  Hur ScrOG:ar man?

  Börja med att spänna upp ett nät över plantorna, avståndet mellan medium och nät bör vara tillräckligt högt så att du kan komma åt och pilla med plantorna under nätet, normalt ca 20-50 cm ovanför. Storleken på rutorna i nätet är en smaksak men med för små hål blir det väldigt svårjobbat och risk finns att du skadar plantorna i onödan, för stora hål så blir det svårt att kontrollera plantan under nätet, rekommenderad storlek: 5-8×5-8 cm. Man kan göra nätet själv genom att knyta tråd/snöre etc till ett nät, jag rekommenderar färdiga spaljénät i plast (finns hos trädgårdshandeln).


  Exempel på ScrOG setup

  Normalt så toppar/FIM:ar man alltid plantorna vid ScrOG för att få fler toppar och motverka att plantorna sticker iväg på höjden. När plantorna har vuxit upp till nätet så börjar man träna dom under nätet. Det finns lite olika tekniker för detta, jag beskriver min, men man kan egentligen göra hur man vill bara man får till en jämn matta av buds i slutändan.

  Under vegg låter jag plantorna fylla ut nätet, flyttar grenar successivt mellan rutorna i nätet när dom växer för att hålla plantan under nätet och fylla ut alla tomma utrymmen i nätet. Det är viktigt att ha rätt timing när man sätter dom i blom, för tidig blom så utnyttjar man inte utrymmet optimalt och för sent så blir det väldigt svårkontrollerat. Brukar ändra till 12/12 när ca 75% av nätet är fyllt, sen tar det en tid innan plantan faktiskt går in i blom och då brukar nätet var ganska välfyllt. Detta är dock beroende på växtsättet hos den aktuella strainen man odlar. Strains som har en tendens att stretcha mycket bör sättas i blom tidigare än lågväxande strains.

  I första delen av blom när plantan stretchar iväg så låter jag topparna växa igenom nätet och binder istället ner dom mot nätet med ståltråd så att dom ligger på en jämn nivå och man får en bra utspridning av topparna. Under senare delen av blom då dom inte växer så mycket på höjden så behövs det oftast bara mindre justeringar.


  Topp nedbunden mot nätet

  Det är viktigt med god luftcirkulation vid ScrOG-odling då det något onaturliga växtsättet ger ett väldigt tight och kompakt lövverk med risk för mögel etc. Så en fläkt som blåser igenom/på lövverket är bra. Att rensa ut “onödiga” löv som befinner sig under själva mattan och som ändå inte får någon belysning är också en god idé. Även viss beskärning i det övre lövverket kan vara nödvändig men det skall undvikas om det går, hellre att man försöker vika undan fanleaves som täcker topparna.


  Utfyllt nät tidigt i blom

  ScrOG är en teknik som passar mindre odlingar upp till ca 1 m2, det går naturligtvis bra att köra på större yta men man får då dela upp i flera nät så att man kan komma åt och träna plantorna. Oftast brukar SoG vara mer lämpligt för större ytor.

  Vad mer?

  Det finns lite varianter på ScrOG där nätet är annorlunda placerat, tex Vertikal ScrOG där plantan tränas vid ett vertikalt nät, allt för att utnyttja utrymme och belysning optimalt.


  En fin V-ScrOG

  svarade 11 år sedan 14 Medlemmar · 17 Svar
 • 17 Svar
 • rasken

  Member
  2009-09-02 at 00:49

  Ser fint ut!

  Hur svårt är det att lyckas med scrog som novis?

  Står inför min första odling och scrog verkar vara nåt för mig med en begränsad odlingsyta.

  Är bara rädd att det ska vara avcancerat och att allt ska gå åt helvete. 🙄

  Kommer inte heller kunna plantera sticklingar, bara driva upp från frö.

 • sinsemillan

  Member
  2009-09-16 at 20:22

  Skulle säga att det inte är någon särskilt svår grej, att låta en planta växa under ett nät är inte “rocket science”. Dock tycker jag att man bör odla “au naturale” första odlingen, om det går. Går utmärkt att köra med frösådd.

 • jippi12

  Member
  2009-10-20 at 10:20

  skulle det funka att köra den här metoden med ett utrymme som är c:a 55cm högt 40 brett och 40 djupt och att man har en 250w le lampa ovanför?

 • thc-junkie

  Member
  2009-10-20 at 13:31

  Det är ingen omöjlighet, men en 250w LE är en koloss utan dess like, ha det i åtanke!

  Skulle nästan säga en 100w HPS istället, i cooltube ofc

 • Anonymous

  Guest
  2009-12-13 at 19:35

  Schysst guide.

  Det blir en ScrOG- teknik på min nästa odling. :)

 • underwatersmoking

  Member
  2009-12-14 at 04:06

  funkar det bra om man kör med lysrör?? tänkte då dom ej blir så jätte höga.. eller är jag “pundat” ute och cyklar 😳 :P

 • joker_the_toker

  Member
  2010-02-27 at 12:59

  Funkar klockrent med lysrör. Man behöver ju inte penetrera lövverket så långt ner när man kör ScrOG.
  Som vanligt drar jag igång gamla trådar.
  Frid

 • reaper

  Member
  2010-03-01 at 09:02

  Lysrör = att germinera och ev dra upp seedlings en liten bit sedan räcker dessa lampor inte till för att ge så mycket mer..

  En ScrOG är relativt enkelt att sköta så länge man vet hur man skall trimma plantorna och hur länge men skall hålla plantorna under nätet. Dock är en SOG att föredra första gången för att lära sig just den strainens näringsbehov, stretchmönster osv..dvs för att lära känna den strain man vill köra ScrOG med.

  Må bäst…

 • favela

  Member
  2010-03-15 at 10:57

  Jag tänkte köra ScrOG i mitt PC-chassi :)

 • reaper

  Member
  2010-04-16 at 02:35

  Funderar på en scrog. Hur många plantor bör jag köra till 80*80 cm?
  Tänkte 2 – 3, någon som har erfarenhet av scrog inom de dimensionerna?

  MVH

 • seddan

  Member
  2010-04-25 at 04:58

  @reaper wrote:

  Lysrör = att germinera och ev dra upp seedlings en liten bit sedan räcker dessa lampor inte till för att ge så mycket mer..

  En ScrOG är relativt enkelt att sköta så länge man vet hur man skall trimma plantorna och hur länge men skall hålla plantorna under nätet. Dock är en SOG att föredra första gången för att lära sig just den strainens näringsbehov, stretchmönster osv..dvs för att lära känna den strain man vill köra ScrOG med.

  Må bäst…

  du får prova att odla med lysrör innan du yttrar dig va. hur tror du man odlade innan LE och HPS fanns? jo med lysrör…..

 • favela

  Member
  2010-05-10 at 17:49

  @Predator wrote:

  Funderar på en scrog. Hur många plantor bör jag köra till 80*80 cm?
  Tänkte 2 – 3, någon som har erfarenhet av scrog inom de dimensionerna?

  MVH

  9 st får du utan problem in där :)

 • musk

  Member
  2010-06-07 at 15:27

  Väldigt bra guide!

  Massa plus för bra bilder och simplistiskt förklarat!

  Min nästa odling är absolut en ScroG!

  Tack!! :D

 • knappeknapp

  Member
  2010-06-08 at 18:53

  plockar en gammal tråd här.

  Hur ser det ut med om man vill maxa skörden?

  har fyra frön och ett 60×60 tält.
  Alla är sativor.
  Skall jag köra på en planta och skrogga, två plantor och skrogga, eller 4 au naturale?

  Och OT:
  Vad kan man förvänta sig (ungefär) i skörd på den ytan?

 • boof

  Member
  2012-01-29 at 16:06

  jag har ett korg när i stål kanske 55X40 cm kan jag bara lägga de över plantorna eller måste man ha ett så kallat spänna sm håller upp nätet ?peace :crazy:

Page 1 of 2