• Artikel: Den tystade narkotikadebatten

  Posted by mooch on 2002-12-09 at 18:32

  Denna skrivelse från förstasidan är klart läsvärd. Det vore minst sagt trevligt om den som ligger bakom kan maila den til så många tidningar som möjligt. Dock krävs det lite rättning först … (man kan inte vara nog så petig 😉 )

  Det ja “klagar på” är upprepning på 5:e och 8:e stycket. Båda styckena är i princip identiska.

  5:e
  “Hur vill Swecan då gå till väga för att driva en avkriminalisering av cannabis i Sverige? Jo, vi vill göra det som våra motståndare fruktar mest: Föra en saklig debatt angående cannabispolitiken, där skadorna förbudet vållar vägs mot skadorna som avkriminaliserad cannabis kan tänkas generera. Vi vill på sikt ha en politik som är byggd på vetenskaplig forskning på området. Det är svårt att etiskt försvara hur en förhållandevis mild drog som cannabis är olaglig när alkohol är lagligt. Varför kan då inte vuxna människor själva få välja om de vill använda cannabis eller alkohol? Är det värt resurserna som krävs för att straffa dem som väljer fel?”

  8:e
  “Hur vill vi då gå till väga för att verka för en avkriminalisering av cannabis i Sverige? Vi vill göra det som våra motståndare fruktar mest: Föra en saklig debatt angående cannabispolitiken i Sverige, där skadorna förbudet vållar vägs mot skadorna som avkrimminaliserad cannabis kan tänkas generera. Vi vill på sikt ha en politik som är byggd på vetenskaplig forskning på området. Det är etiskt och moraliskt svårförklarligt att en förhållandevis mild drog som cannabis är olaglig när
  alkohol är legalt.”

  Tack för en kanonbra text!

  replied 20 years, 9 months ago 2 Members · 6 Replies
 • 6 Replies
 • reaper

  Member
  2002-12-09 at 19:03

  Skulle precis starta en ny tråd för att ge cred för artiklen.
  Men nån han före :)
  Riktigt sjyst artikel, lade också märke till upprepningarna. Men det är ju snabbt fixat. Grym artikel! Vem har skrivit den?

  En sak jag har undrat över, som jag sett i flera artiklar. Bara en liten sak.
  Men skulle vara kul om nån hade någon källa till det.

  Sveriges narkotikapolitik ses inte som ett föredöme i resten av Europa. De ser oss snarare som ett varnande exempel på hur fel det kan gå i länder som väljer att gå den hårda vägen genom att försöka hantera en social och medicinsk problematik med förbud och bestraffningar.

  Någon som har länk till något utalande som kritiserar Sveriges politik?

 • reaper

  Member
  2002-12-09 at 19:39

  hittade detta på Arena
  http://www.arenagruppen.org/ag4/default.aspID=1117&type=3&cat=arena

  “Ett gäller det faktum att detta mål är den direkta orsaken till låsningen i sprutbytes- och metadonfrågan, en politisk blockering som gjort att många människor vars liv hade kunnat räddats dött det senaste decenniet. 1999 var de narkotikarelaterade dödsfallen i Sverige 280. 2000 353. Och preliminära uppgifter för 2001 pekar mot ännu en ökning – alltså mer än ett om dagen. Det är, enligt EU:s narkotikabyrå ECNN, dubbelt så många som i Holland. “

  Hittade dock INTE rapporten på EU’s webb
  http://europa.eu.int/agencies/emcdda/index_sv.htm

  En sak jag undrar över är hur författaren har kommit fram till att den genomsnittsliga swecan medlemmen har pluggat på högskola och är 25 år?
  Har det gjorts ngn undersökning på detta här?

 • reaper

  Member
  2002-12-09 at 21:56

  Det finns en tråd nånstans där många har anget sin ålder. Att dom flesta är män råder det knappast någon tvekan om. Många är högskoleutbildade men att majoriteten eller “medel” personen är det tvivlar jag lite på.

 • reaper

  Member
  2002-12-09 at 22:15

  Förstod nästan det, tycker dock att det kan vara lite dumt att påpeka sådana “fakta” om man inte vet det med all säkerhet.
  Finns lite “friserad sanning metod” som osökt leder tankarna till våran egen statsapparat.

  25 år och akademiker..
  Om man kollar runt lite på forumet så inser man att många hellre snackar bong/strunt än engagerar sig i debatten.
  Det är kanske dumt att ge oss medlemmar en image vi inte lever upp till?

  Jag har kanske helt fel i mina undringar.

 • reaper

  Member
  2002-12-10 at 00:32

  Jag håller med DrSpeedo, eftersom läget ser ut som det gör gör vi oss bara otjänster genom att frisera sanningar på samma vis som våra fiender gör.

  Om vi hittar ett fel i något de påstår går den infojn ut till kanske trehundra personer. Hittar DE något fel i det vi säger, går det via deras nyhetsbrev ut till hundratusentals antiknarksoldater som bara känner sig än mer säkra på sin sak.

  Vi har inte råd att ljuga.

 • friggs

  Member
  2002-12-10 at 02:37

  Vad jag förstått så är “25 år” en gammal siffra från en tidigare undersökning då swecan var mer underground och de flesta odlade själva. Sen dess har swecans användare ändrat profil så smått, det ser man om inte annat i “slasken” där de flesta deklarerar att de röker hasch. I dag är medelåldern 21 nånting om jag minns rätt…
  Vad jag menar är att siffran är gammal, men den har en gång varit helt korrekt.