• Alternativa kalibreringsvätskor

  Posted by reaper on 2002-12-16 at 10:44

  Jag har funderat på ifall det finns något man kan använda som kalibreringsvätska till pH-mätaren, istället för det bufferpulver som man köper dyrt på affären.

  Jag har läst att β€œSchampo brukar ha pH 5-6,5, något lägre (4-4,5) för fett hår” och det finns en tvål på apoteket som heter Eucerin och den skall enligt förpackningen har pH 5. Jag har inte testat nogranheten i tvålen, men skall göra det så fort jag får tillfälle. Är det någon annan som vet om Eucerin pH5 kan fungera? Finns det något schampo som brukar ligga stabilt på pH 5.2 eller däromkring?

  replied 21 years, 5 months ago 2 Members · 7 Replies
 • 7 Replies
 • Slan

  Member
  2002-12-16 at 13:13

  Jag har haft funderingar åt samma håll faktiskt.

  bara att börja mäta upp olika hushållsvätskor.
  Jag väntar tålmodigt på en ny PH-mätare som jag har beställt (har haft sönder 2 st nu)

  Det kan ju aldrig bli lika exakt som att använda buffringsvätskor men som nödlösning tror jag på det. Det måste ju i alla fall vara bättre än att strunta i att kalibrera överhuvudtaget,
  Den stora fördelen med buffringsvätskor är ju just det att de de inte ändrar PHvärde för mindre påverkan utifrån vilket är omöjligt att undvika.

  Har för mig att coca cola ligger någonstans runt PH 4. Coca cola är ju ökännt petiga med att deras läsk ska smaka exakt likadant över hela världen så man misstänker ju att PHvärdet borde ligga hyfsat stabilt från flaska till flaska.

  /Slan

 • reaper

  Member
  2002-12-16 at 14:39

  SlanSkrap, någon av oss borde köpa några flaskor av Coca Cola göra några mätningar och se hur mycket variation det finns i pH-värdet mellan. Ifall det verkar lovande så skulle vi båda två kunna köpa en ny flaska varje dag under två veckors tid, gärna ifrån olika affärer eller på något annat sätt försäkra sig om det det är olika produktions serier. Ifall vi utför många tester så borde vi kunna få reda på ungefär hur mycket variation det är mellan olika flaskor. Kommer det fram att pH-värder pendlar allt för mycket mellan olika flaskor så stämmer vi producernterna och köper så mycket buffertpulver att vi aldrig behöver gå till affären igen, the american way man! :D

  Coca Cola är ju bättre än tvål. Då kan man ju dricka lite mellan mätningarna 8), men man kan ju göra en gemensam satsning på vilken produkt vi än väljer, så vi får ett bredare underlag.

 • reaper

  Member
  2002-12-16 at 15:24

  Kul idé med CocaColan ju, men ska den mätas med eller utan koldioxid(kolsyra) i isåfall?

 • reaper

  Member
  2002-12-16 at 21:22

  @radix wrote:

  Kul idé med CocaColan ju, men ska den mätas med eller utan koldioxid(kolsyra) i isåfall?

  Nej vad klurig du är Radix 8). Hur skall vi nu göra? Å enda sidan blir ju läsken äcklig ifall man låter den bli avslagen, å andra sidan är det ju inte alls säkert att alla burkar innehåller lika mycket kolsyra. Men ifall man låter den bli riktigt avslagen så kanske det minnimerar skillnaderna i kolsyre koncentrationen. Ett sätt att få den avslagen är ju att koka vätskan (men kan eventuella rester i kastrullen påverka pH-värdet för mycket?) eller räcker det med ifall alla köper exakt samma sorts Coca Cola burk, låt oss säga 33cl aluminium-burk (så att vätskevolymen är den samma), öppnar den och sedan bara låter den stå i 24 timmar i kylen, då borde väl CO2 problemet (http://www.thekrib.com/Plants/CO2/kh-ph-co2-chart.html) minskas, eller?

 • reaper

  Member
  2002-12-19 at 17:03

  @tsunamï wrote:

  Nej vad klurig du är Radix 8). Hur skall vi nu göra?

  Hehe jo, det är knarkets fel vettu. πŸ˜†

  Kan nog inte hjälpa till med det här just.. men tänkte passa på att ställa en fråga. Jag har nämligen just börjat med hydro, och efter första mätningen med min pHtest så visade det sig vara väldigt högt.. i panik hällde jag i 1,5 liter julmust för att jämka, då kom den ner till 6 ungefär.. vilket var bättre iaf.

  – Kan julmusten skada på något sätt? πŸ˜‰

  (Nu har jag rotat fram lite 62% salpetersyra som jag tänkte använda tills den beställda pHdown kommer fram genom julposten.. det blir ingen mer julmust i min hydro på ett tag)

 • reaper

  Member
  2002-12-19 at 17:27

  Ha ha ha ha ha ha πŸ˜† πŸ˜† πŸ˜† πŸ˜† :lol:!

  värsta paniken hade du :D

  edit: jag vet inte om julmust är dangerous för cannabis, men jag har hörde om en kille som gjorde en lika dan grej förra julen, och kring nyår så började vissa av trikosomerna bli röda! killen blev lite hispig eftersom plantan precis hade börjat blomma, så han kollade efter med en lupp och då visade sig att det inte var små trikosomer utan små ylle luvor som började växa fram ur bladen. han blev så klart hel skraj och slängde hela plantan i sophinken och tömde den i kontainern. någon tid senare fick han höra ifrån grannen att en äldra kvinna fick en mindre chock då hon skulle slänga sin sopor och såg en liten tomte sittandes bland soperna i kontainern, med röda ögon, ett flin på läpparna.

  tydligen hade han tagit en klon av plantan som han gav bort till någon här på swecan, men han glömde att informera om luvorna… så kolla efter lite extra om du har en klon som du inte är hundra på vart det kommer ifrån!

 • reaper

  Member
  2002-12-28 at 20:43

  colliman: Jag har ingen aning om det funkar, men det låter som en väldigt bra idé! Är det någon som testat?

Log in to reply.