Ett svenskt cannabisforum Forums Universitetet – Cannabisodling U| Säkerhet åkt dit? (ev. sammanställning)

 • åkt dit? (ev. sammanställning)

  Posted by reaper on 2002-12-17 at 19:00

  “Anledningen att du skall ta antabus är att dom anser att du är en beroendepersonlighet och förmodligen är alkolist också. Dom anser att du aldrig mer kan bruka en drog utan att dras ned i “träsket” igen.
  Jag hade gått på en sådan där tolvstegsbehandling i tre månader för mitt “Haschmissbruk” och efteråt förväntades man gå på eftervård i ett år för att bli av med sina “problem”. Men efter tre månader var jag fri och dom hade ingen rätt att ta urinprov på mig längre. Jag är mycket måttlig med alkoholen, näst intill nykerist får man nog säga. Men när jag på ett av dom där eftervårdsmötena talade om att jag hade köpt en liten champagne 250cl för att fira med min son och fru rent symboliskt att jag var fri(muckat från fängelse och (§34 placering, Utsluss enligt 12stegsmodellen)) så ansåg dom att jag borde gå en återfallsbehandling a’ en månad eller så fick jag inte vara kvar i eftervården. Egentligen så var jag inte särskilt intresserad av eftervård men det var nödvändigt att visa framfötterna för min arbetsgivare så jag gick den. Då bad jag dom bara motivera skriftligen varför jag inte fick gå kvar där så att jag kunde visa det för min arbetsgivare. Och dom bara skrattade(Arbetsgivaren) och sa du alkolist du som nästan aldrig är full och så var det med det. Men för att få tillbaka körkortet så var jag tvungen att gå till läkare och dom hade samma inställning. Jag var tvungen att hålla mig nykter annars inget intyg. Nu var ju det inget problem för mig men det känns ju jävligt löjligt.” – Chong

  Det här är vad Chong skrev i tråden “Öppenvårdscentralens broschyr om haschrökning” I Cannabisaktivisten. Att läsa hans historia gav mig en idé som jag hoppas få lite respons på, höra vad andra tycker:

  Som de flesta vet är det högst individuellt vilka påföljder man får om man åker dit för olika brott, i synnerhet när det gäller narkotika. Därför kan det vara både nervöst och osäkert att inte riktigt veta vad som händer om det värsta skulle hända. Ålder, utbildning, social situation, ev. tidigare domar, kontakt med socialtjänst, nationalitet, yrke, kön, bostadsort etc. påverkar alla hur ett och samma “brott” bemöts av rättsväsendet.

  Därför tycker jag att det skulle vara *väldigt* intressant om de som har åkt dit för cannabisrelaterade brott, även i kombination med andra brott, kunde posta en liten sammanställning om just sitt fall. Domar/påföljder som *bara* gäller andra brott är inte intressanta i det här sammanhanget. Om man inte vill att ens rättsliga historia ska kunna knytas till det nick man använder, kan man ju skapa ett engångsnick just för det här.

  Det är bra om följande information finns med i sammanställningarna:

  Vad du dömdes för.
  Hur ärendet hanterades, hur snabbt det gick, tingsrätt eller inte, eventuella förmildrande omständigheter.
  Hur gammal du var när det hände.
  Vilken typ av arbete/sysselsättning du hade och vilken utbildning du hade.
  Om du levde ett i övrigt ”ordnat” liv.
  Om du tidigare varit dömd eller i kontakt med socialen.
  Om du är man eller kvinna.
  Om du bodde i storstad, förort, småstad eller by.
  Om du är svensk eller inte.
  Om du hade familj (gift/sambo med barn?)
  Och natutrligtvis – VAD PÅFÖLJDEN BLEV. Fängelse, behandlingshem, §12, pissprov, indraget körkort, kontraktsvård, böter, ”öppenvård”, LVU/LVM???

  Jag hoppas att åtminstone någon mer än Chong är villig att berätta sin historia, kanske under annat nick, det skulle vara en bra vägledning för andra som kanske inte har en aning om vad som kan hända, och som kanske överskattar faran och nojar sönder sig, eller underskattar den och tar onödiga risker.

  Vad tycker ni?

  Cat

  replied 13 years, 6 months ago 20 Members · 52 Replies
 • 52 Replies
 • reaper

  Member
  2002-12-17 at 19:29

  Bra idé

  Jag tycker att det även vore intressant att veta varför man knasade. Tex skvaller, exelent snutarbete :?: , egen bredkäft, otur eller va.

 • reaper

  Member
  2002-12-29 at 15:18

  Det är ju skönt ändå att ingen har åkt dit, eller hur!

 • reaper

  Member
  2002-12-29 at 15:57

  En sådan undersökning vore djävligt intressant.
  Jag tycker det skulle vara intressant att se hur olik man är inför lagen.
  Joy Rahman var tex en haschrökandet invandrare, jag tror inte han hade blivit dömd om han hade haft annat ursprung och andra vanor.

 • reaper

  Member
  2002-12-30 at 02:22

  jag kommer att skriva en sådan när jag orkar, just nu så har det hänt lite saker och har ingen större lust till det

 • reaper

  Member
  2003-01-02 at 21:30

  Jag kan sammanfatta min första rättegång och dom när jag var 15 skulle fylla 16.
  Vad som hände var att jag först hade åkt dit för cannabis innehav (ringa narkotikabrott) och nästa vecka återigen cannabis innehav men samtidigt åkt dit för ett inbrott. Det var på sommarlovet efter jag hade gått ut nian.
  Från brott till rättegång tog det c.a 1,5 månad under den tiden satt jag på ett §12 hem utanför lund. Man kan inte säga jag levde ett speciellt ordnat liv jag hade haft kontakt med socialen tidigare. Jag är man. Jag är av svensk nationalitet och bodde i en småstad (fattar inte hur den hålan kan räknas som stad) Jag var inte gift sambo eller hade barn, (jo iofs men flickan gjorde abort när jag satt på §12:an).
  Påföljden blev vård inom socialtjänsten. innan dess hade jag varit LVU:ad omedelbart omhändertaganda. Senare placerades jag på ett behandlingshem efter ha rymt från familjehemmet de placerade mig i. Jag kan skriva den vårdplanen jag fick av socialtjänsten.

  * White Rabbit är i behov av vård för sitt missbruk och kriminalitet.

  * För att bryta med sin destruktiva miljö skall White Rabbit placeras i familjehem, då M-nämden bedömer detta som mest lämpligt

  * W.R skall på begäran av M-nämden medverka till att lämna drogtester.

  * Psykologerna ***** och ****** skall genom intensiv kontakt med W.R i familjehemmet samt genom samarbete med föräldrarna planera och motivera W.R till lämplig utbildning

  * Psykologerna ***** och ***** skall även arbeta för att bygga upp en konstruktiv och fungerande kontakt mellan W.R och föräldrarna.

  * Placeringen skall pågå tills dess att W.R uppvisar bestående drogfrihet och avhållsamhet från kriminalitet.

  Men eftersom jag inte hade nån som helst lust att bo hos en annan familj så avek jag upprepande gånger och fick en ny vårdplan som bara ändrades på en punkt som är den här:

  * För att bryta med sin kriminella miljö och för att arbeta med W.R skall han inledningsvis placeras på HVB-hemmet ************ under en tidsperiod av en månad. (vilket blev uppskjutet med en månad 2 ggr).

  Det var allt jag hade att berätta om cannabisrelaterade brott, resten är inte direkt kopplade till cannabis

 • raja-ram

  Member
  2003-01-02 at 23:55

  White Rabbit: ****** slank med på en rad.
  [MOD]Tur att moderatorerna är så snälla och ändrar! “>[/color]

 • reaper

  Member
  2003-01-13 at 15:07

  Det var tur att dem han ändra det =). Det är nog därför man alltid ska läsa igenom texten inan man postar det

 • reaper

  Member
  2003-01-18 at 11:11

  White Rabbit,det verkar inte vara kul när socialen slår käftarna i en.
  Bra inlägg mannen!

 • reaper

  Member
  2003-04-25 at 19:02

  Är man 15 och blir ertappad med knark på sig så ska socialen bli inkopplad. Hoppas din situation ser ljusare ut nu. Må bäst.
  Kram

 • reaper

  Member
  2003-05-05 at 14:00

  Fick ett PM från en kille här som skriver lite om hur det gick för hans kompis:

  Jag har en polare som dom knep med 3.63g majja fickan och påföljden blev 5000kr i böter. Han dömdes för narkotikainnehav… antar att det måste vara så och tror att det var det enda. Det tog väl en månad innan han fick hem domen med posten. Ingen rättegång eller senare förhör.. Alla uppgifter på plats bara när dom knep honom. Vet inte om han hade fyllt 19, 18 eller 19 var han.

  Vid det tillfället var han nog arbetslös, han hade precis gått ut gymnasiet och var jobbsökande! I gymnasiet gick han industriprogrammet! Annars hade han ordnat liv, bodde med sin moder och styvfader ute på landet med en liten gård med hästar osv… Han har väl när han var yngre vart lite stökig, men inte mycket, vanliga smågrabsbus, så ingen kontakt med socialen så vitt jag vet. Ända kontakten jag känner till som han har haft med polisen var skjutsning på moped, sen var inte mopeden körduglig heller, det saknades bromsar och lysen, men den var icke trimmad
  Han bor i en liten by på landet, är helsvensk.

  Då hade han inget körkort, men hade bara uppkörningen kvar, så han nojjade som fan över att han skulle få indraget lämp… Så det enda var 5000kr i böter.

  Hoppas detta är till någon nytta!

 • super-mario

  Member
  2003-05-05 at 15:18

  What?! 5000:- för 3,63g gräs? När han var arbetslös dessutom? Det låter juh helt sjukt… eller ska det vara 3,63kg? =)

 • delta-9

  Member
  2003-05-05 at 15:45

  En kompis fick 14000 i böter för fem gram vilket var en hel netto-månadslön för honom.
  Staten älskar att beslagta medborgarnas eget ihopjobbade pengar!

 • powerpuffgirl

  Member
  2003-05-05 at 17:51

  14000! 😮 😮 😮

  Det är då mer en min hela nettolön, och jag tillhör nog ändå inte de som har det sämst i det här landet! 😯

  För 5 gram? Herregud, det får man ha på sig i Holland (har jag för mig, rätta mig om jag har fel) just för att det är nån slags maxmängd för eget bruk, och cb för eget bruk kan väl omöjligen straffas lika hårt som om de misstänker att man säljer.

  Det här låter ju inte riktigt klokt!

 • reaper

  Member
  2003-05-06 at 12:43

  Smaka på detta:

  En god vän till mig ertappades med EN ( 1 ) ecstasytablett på sig och fick dagsböter på 90 000. Nittiotusenkronor. Jo, han tjänar någon miljon/år men rätt mkt ändå va?!

  Skattade pengar dessutom. Dessutom 300 pix till brottsofferonden. Vem var offret? Han i så fall som blev av med 90 lax anser jag. En våldtagen kvinna får ju inte ens dessa pengar i skadestånd! 👿

 • reaper

  Member
  2003-05-06 at 12:46

  Powerfuffgirl,

  Nix, bättre upp! I Nederländerna får man ha på sig 30 gram och bara köpa 5 gram ” varje gång ” . Vänta tex 18 sekunder, – Handla igen! :D

Page 1 of 4