Ett svenskt cannabisforum Forums Coffeeshopen Cannabisodling äggskal vs. mäsk

  • tzatsiki

    Member
    2009-12-22 at 16:07

    Nu är jag osäker här, men krossat äggskal i jord ökar väl kalkhalten och mäsk ökar koldioxidhalten?
    lite som å jämnföra en jordfräs men en kratta…

    Mvh

  • dumelaka1337

    Member
    2009-12-22 at 19:02

    @tzatsiki wrote:

    Nu är jag osäker här, men krossat äggskal i jord ökar väl kalkhalten och mäsk ökar koldioxidhalten?
    lite som å jämnföra en jordfräs men en kratta…

    Mvh

    vaaa?

    ska nog vara äggskal och ättika

  • tzatsiki

    Member
    2009-12-22 at 22:45

    😉 men äggskal och mäsk fyller väl 2 olika funktioner? därav inte jämnförbara

    Mvh

  • dumelaka1337

    Member
    2009-12-22 at 23:37

    @tzatsiki wrote:

    😉 men äggskal och mäsk fyller väl 2 olika funktioner? därav inte jämnförbara

    Mvh

    nope äggskal blandat med något ska producera koldixiod precis som mäsk

  • tzatsiki

    Member
    2009-12-22 at 23:41

    Aha! måste kollas upp

    Mvh

  • seddan

    Member
    2009-12-23 at 06:09

    (Delar av inlägget som strider mot regel A.3 borttaget av moderator. Vi diskuterar ENDAST cannabis på detta forum!)

    men att ploppa ner ett ägg i ättika är enkelt och snabbt. ett ägg per dag så med willys pris blir det 1.17 kr/dygn. vilket blir billigt.
    kom ihåg att späda ut ättikan med med vatten bara, har för mig det är vattnet som “vandrar” igenom skalet ( årskurs 8 kemi,glömt)
    ägget sväller och nog ska man kunna äta ägget :) dont look at me i hate eggs

    så med enkelhetsfaktorn att det bara är att slänga ner ett ägg gentemot köra upp en sats med socker och turbojäst enbart för koldioxidens så rekommenderar jag ägg + ättika.
    okej man kan ju göra mäsk i en flaska vilket också blir bra och lätt med vanligt skitjäst:) håller ju 5-11 dagar beroende på jäst och sockermängd.

    edit: jag kör oftast med wiborgs ättika på 12% och blandar 50/50 vatten, ev mindre vatten än ättika. 24% ättikor blandar jag ut 1/3 ättika och resten vatten.
    isättika har jag aldrig provat, inte heller vinäger.

  • baralillajag

    Member
    2009-12-23 at 08:13

    @seddan wrote:

    ***

    men att ploppa ner ett ägg i ättika är enkelt och snabbt. ett ägg per dag så med willys pris blir det 1.17 kr/dygn. vilket blir billigt.
    kom ihåg att späda ut ättikan med med vatten bara, har för mig det är vattnet som “vandrar” igenom skalet ( årskurs 8 kemi,glömt)
    ägget sväller och nog ska man kunna äta ägget :) dont look at me i hate eggs

    så med enkelhetsfaktorn att det bara är att slänga ner ett ägg gentemot köra upp en sats med socker och turbojäst enbart för koldioxidens så rekommenderar jag ägg + ättika.
    okej man kan ju göra mäsk i en flaska vilket också blir bra och lätt med vanligt skitjäst:) håller ju 5-11 dagar beroende på jäst och sockermängd.

    edit: jag kör oftast med wiborgs ättika på 12% och blandar 50/50 vatten, ev mindre vatten än ättika. 24% ättikor blandar jag ut 1/3 ättika och resten vatten.
    isättika har jag aldrig provat, inte heller vinäger.

    Hur mycket koldioxid producerar du för dessa 1.17kr om dagen (+ ättikskostnad)?
    Jag har aldrig sett nånon koldioxid produceras genom denna metod. Det jag vet händer är att kalciumet i äggskalet “äts” upp av ättikan och ger kalciumacetat – ägget blir då mjukt precis som ben i ättika. Om det kommer lite koldioxid så kan det inte vara mycket från 3gram äggskal.
    Med socker så får du över 60g koldioxid för den pengen.

  • reaper

    Member
    2009-12-23 at 08:37

    aldrig sett det bubbla av denna metoden?
    ättiksyran i tex vinäger reagerar med kalciumkarbonat i äggskalen
    och bildar flertal saker, en av dem är CO2.
    kört det själv, en näve äggskal blandat med
    ättika gav högre PPM värde än 5 liter mäsk.
    dock dyrt i längden.

  • baralillajag

    Member
    2009-12-23 at 15:38

    @DonSork wrote:

    aldrig sett det bubbla av denna metoden?
    ättiksyran i tex vinäger reagerar med kalciumkarbonat i äggskalen
    och bildar flertal saker, en av dem är CO2.
    kört det själv, en näve äggskal blandat med
    ättika gav högre PPM värde än 5 liter mäsk.
    dock dyrt i längden.

    Med 5 liter mäsk kan du jäsa 0,5 kg socker per dygn om du vill = 250g koldioxid per dygn – kan med lätthet koldioxidförgifta plantorna.
    Hur många kg äggskal pratar vi om (en näve kan aldrig jämföra sig med sockerexemplet, en fysikalisk omöjlighet) kan jämföra sig med det?

    Bikarbonat är mer effektivt, men blir mycket dyrt om man skall få samma produktion som från billigt socker… om man nu inte råkar sitta på en extremt billig ättiks- och bikarbonatkälla.

  • reaper

    Member
    2009-12-23 at 22:19

    Mängden jäst i liter spelar egentligen ingen roll,
    utan förhållandet mellan jäst, socker, vatten och värme.
    Mina beräkningar var i förhållanden än vad som “normalts”
    skrivs på dem flesta communityn om jäst/socker/vatten.
    Och att koldioxid förgifta plantorna med 250g CO2 utsläpp av medium,
    det beror på CDPL, inte mängden utsläpp av CO2.
    Det skiljer sig oxå mellan kristallerna i proteinet,
    mina var ljusa ägg (vita). en näve för mig var ca 4-5 ägg smått
    krossade. (kramade i handen)

  • cthullu

    Member
    2009-12-24 at 13:59

    har ingen erfarenhet att blanda mäsk för de proportioner som behövs för ganjaodling, (skulle vara helt bortkastat i alla setups jag haft) men har flera års erfarenhet av att blanda mäsk för CO2 injektion i växtakvarium…

    ..så kan inte ge något bra recept, men kan visa vägen hur man hittar ett! :)

    Vattnet skall vara ljummet, varken varmt eller kallt när man blandar.
    Har man väldigt mjukt vatten (stockholm t.ex) kan man med fördel slänga i något kryddmått bikarbonat.

    Mängden jäst (torrjäst) avgör hur snabbt CO2 kommer att bildas.

    Sockret är föda. Vid anaeroba förhållande kommer jästen äta sockret och producera alkohol och CO2.

    Nu till det intressanta, en bra balans:

    Man börjar med fördel att köra något halvt kilo socker i en 5 liters dunk.
    på med kryddmåttet bikarbonat, fyll ända upp med ljummet vatten.

    (eller se till att ha lika stor luftficka alltid iaf, syret där från början och i vattnet
    kommer påverka mängden jäst som hinner bilda mer jäst innan förhållandena
    blir anaeroba, mycket möjligt att det don sork säger om att mängden man startar
    med inte spelar så stor roll då han gör det har med detta att göra, men om man
    mitt under en redan igångstarat sats slänger på massa mer jäst ökar definitivt
    produktionen)

    Sen får man pröva sig fram med hur mycket jäst som ger lagom produktion.

    Därefter kan man anpassa/optimera socker mängden.
    Efter en viss tid har jästen producerat så mycket alkohol att den dör av,
    har man haft onödigt mycket socker smakar det fortfarande sött.
    Har man haft för lite socker smakar det varken riktigt dåligt vin eller sött.

    Ju större dunk desto mer socker kan man ha utan att öka jästmängden och
    därmed slippa göra nya laddningar så ofta.

    Det är vid en viss nivå alltså bättre att ha två dunkar för att dubbla outputen än
    att kräma på med mer jäst i samma dunk, då den i sådana fall skulle nå skadlig
    koncentration alkohol för snabbt. ( <-- halva sockret blir slöseri om man inte minskar samt man måste göra ny laddning dubbelt så ofta)Om förhållandena blir aeroba eller är det för länge i början kommer det bildas mer
    jäst, vilket man om man är extremt snål eller tycker det är roligt kan utnyttja.

    De laddningar jag har till akvariet brukar räcka 8+ veckor. (5 liter vatten, 1 krm bikarb, 1/8 paket torrjäst, 1 kg socker)

    Ja, nu kanske det blev rörigt, det viktigaste (i ordning) för att hitta önskad balans: 1) mängden jäst när det har kommit i balans avgör produktionstakt
    2) mängden socker avgör hur länge den kan hållas uppe
    3) för mycket socker är bara slöseri då biprodukten alkohol bromsar/stoppar till slut.

    …och sorry om jag hamnade lite off-topic

    EDIT: småkorrigeringar av språket.

  • baralillajag

    Member
    2009-12-25 at 02:39

    En liten korrigering om inte cthullu misstycker – bikarbonat är ganska onödigt då man gör mäsk eller vin, men man bör försöka ge jästen optimala förhållanden, vilket brukar innebära lite vin- eller citronsyra (ph på 4 eller strax där över är optimalt) – bikarbonaten gör allt basiskt.

    Själv kör jag en bra turbojäst (behöver inte hela påsen) 14 liter vatten och 2 kg jäst i en jäshink. Sedan gör jag en sockerlag med kokt vatten (5 liter) och socker (6 kg) direkt i en annan hinken som jag sedan duttar i en viss delmängd från till jäshinken varje dag, efter de 3-4 fyra första (fördelar koldioxiden över dagarna). Dessa 8 kg socker kan gott räcka i 15-20 dagar om man har slutet utrymme (som jag) och ingen jätteodling.

    Låter man det jäsa för friskt är det lätt att hamna över den optimala nivån för koldioxid och tom förgifta sina plantor.

  • hank_moody

    Member
    2010-01-08 at 00:34

    Jag förstår att ämnet ligger nära till hands, men håll diskussioner om vintillverkning, hembränning osv utanför Swecan. Det är okej att diskutera mäsk, men sväva inte iväg om vad man kan använda mäsken till förutom koldioxidproduktion. Känner man sig osäker om huruvida det man skriver ligger på gränsen för A.3 eller ej går det bra att skicka ett PM och fråga om råd, innan man skickar sitt inlägg!

    Har rensat tråden två gånger nu…

    /mod

Log in to reply.