• 800 plantor

  Posted by reaper on 2003-01-30 at 14:10

  Läste i ett telegram från TT i dagstidningen att polisen vid en husransakan någonstans i norrbotten hittade 800 cannabisplantor i olika storlek i huset… 10 kilo gräs fick ded det till, men man vet ju aldrig hur fan snuten räknar egentligen. Synd som fan var det iaf. Hoppas bara det inte blir ett jävla liv igen om att “ungdomar kan enkelt beställa cannabisfrön på internet som de sedan odlar i garderoben och knarkar i sig”… För så kan vi ju inte ha det!

  replied 20 years, 7 months ago 5 Members · 21 Replies
 • 21 Replies
 • mry

  Member
  2003-01-30 at 14:43

  Största beslaget – cannabisodlare greps på bar gärning
  20030130

  ÄLVSBYN. I en by utanför Älvsbyn har polisen gjort det största narkotikabeslaget hittills i länet. Det handlar om cirka tio kilo ren marijuana.

  En 28-årig man sitter häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott, och en 23-årig man misstänks för medhjälp till grovt narkotikabrott.
  De båda männen köpte boningshuset utanför Älvsbyn i maj förra året och började sedan bygga upp sin verksamhet. Byborna anade dock oråd och den 27 november gjorde Älvsbypolisen tillsammans med kollegor från Piteå en husrannsakan i fastigheten.

  800 plantor
  I samband med husrannsakan hittade polisen en jättelik cannabisodling.
  – Det var 800 cannabisplantor som drevs upp inne i fastigheten. En del var färdigvuxna, andra bara sticklingar, berättar Hans Engren, chef på narkotikaroteln i Luleå.
  Plantorna har nu skördats och sedan torkats och analyserats av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.
  I går kom provsvaren, som visar att plantorna genererat nästan tio kilo ren marijuana. Det största knarkbeslaget någonsin i Norrbotten

  Enorma mängder
  – I och med att provsvaret kommit är nu utredningen klar för vår del. Vi har nu överlämnat ärendet till åklagare/förundersökningsledare Mikael Lundkvist som ska skriva stämningarna, säger Hans Engren.
  De båda misstänkta männen befann sig i fastigheten när husrannsakan gjordes. De greps direkt, anhölls sedan av åklagare och begärdes häktade.
  – Det är stora mängder narkotika. Om rörelsen fått pågå ett tag hade det handlat om enorma mängder, säger Hans Engren.
  Han tar för givet att männen planerat att sälja narkotikan.
  – Ja, eftersom det rör sig om så stora mängder kan det inte bara ha varit för eget bruk.

  Y:s kommentar: Vi vet vem det är och hoppas att de inte åker på någonting. Vi har som bekant ingen lagstiftning som reglerar cannabis längre. Den följande rättegången kommer därför att följas med stort intresse. Vi vet ju också att SKL häxan har gjort många fel. Hoppas att de inte har rensat plantorna. Jag ställer t ex mig väldigt tveksam till att SKL lyckades få ut 10 kilo rena buds av en sån liten odling.

 • brain

  Member
  2003-01-30 at 14:52
  MrY wrote:
  Y:s kommentar: Vi vet vem det är och hoppas att de inte åker på någonting. Vi har som bekant ingen lagstiftning som reglerar cannabis längre.

  Inte? Industrihampa är laglig (enligt EU) att odla under kontrollerade/bevakade former. Cannabis med hög THC-halt är fortfarande olaglig enligt svensk lag (och på den punkten har EU ingen invändning)

 • reaper

  Member
  2003-01-30 at 15:01
  Quote:
  – Ja, eftersom det rör sig om så stora mängder kan det inte bara ha varit för eget bruk.

  Framtidsplanering 😆 😆 😆

 • mry

  Member
  2003-01-30 at 15:02

  Vår lagstiftning tar inte upp några THC-halter. Den säger bara att alla ovan delar av plantan är förbjudna. Vilket EU har underkänt. EU-lag gäller före svensk och därför har vi inte någon gällande lagstiftning just nu.

  Helt plötsligt blir det skillnad mellan delar och delar. SKL kan inte testa en bud, väga hela plantan och sedan säga att THC-halten skulle gälla alla grenar, blad och annat skit som är THC-fattigt.

 • brain

  Member
  2003-01-30 at 15:21

  Nej, vår lagstiftning tar inte upp några THC-halter. Däremot gör EU-lagen om Industrihampa det. För att en cannabisplanta ska få klassas som industrihampa så får THC-halten inte överstiga xx% (ööööh…. precis som om du inte visste det 😉 )

  Och bara för att EU (inkl Sverige) tillåter odling av industrihampa betyder det inte att sveriges lagstiftning om cannabis automatiskt försvinner. Cannabis som inte klassats som industrihampa och har blivit kontrollerade under odling ÄR förbjuden enligt svensk lag.

 • mry

  Member
  2003-01-30 at 19:28

  Vi har inte definierat vad indutrihampa är i svensk lagstiftning. Det enda som står klart är att lagen strider mot EU-lagstiftningen.

  Det mesta som odlas (grenar, blad, rötter, hannar) är så pass thc-fattigt att det inte kan klassas som narkotika.

 • gin

  Member
  2003-01-30 at 20:02

  Är det ingen påläst som kan redogöra det där lite närmare i Lag och Rätt forumet eller något? Hur lagstiftning är i sverige och eu,vad som säger emot varandra och vad som gäller och kan gälla?

 • reaper

  Member
  2003-01-30 at 22:06
  MrY wrote:
  Vi har inte definierat vad indutrihampa är i svensk lagstiftning. Det enda som står klart är att lagen strider mot EU-lagstiftningen.
  Det mesta som odlas (grenar, blad, rötter, hannar) är så pass thc-fattigt att det inte kan klassas som narkotika.

  Tänker de köra hela loppet eller?
  (Tingsrätt -> Hovrätt -> HD..)

 • reaper

  Member
  2003-02-04 at 16:50

  hehe, någon som vet hur det går? =)

 • reaper

  Member
  2003-02-04 at 16:57

  VA!!! alltså jag hänger inte med nu, så de e helt lagligt för mig att odla cannabis hemma för tillfället bara för att det inte har definierats vad indutrihampa är i svensk lagstiftning. O om snuten skulle knacka på har jag inget att oroa mig för????? :?

 • reaper

  Member
  2003-02-05 at 13:08

  Elitidrottsman åtalad för cannabisodling
  20030205

  LULEÅ. För två säsonger sedan spelade 22-åringen i den högsta serien i en av landets största bollsporter. Sedan gick något snett. I dag är han en av de åtalade när rättegången startar efter cannabisbeslaget i Vistträsk.

  Tillsammans har en 28-årig man från Luleå och hans 22-årige kompis från Stockholmodlat odlat närmare tio kilo cannabis i en villa i Vistträsk.
  Männen träffades via idrotten. Den nu 22-årige elitidrottsmannen från Stockholm var en mycket talangfull spelare som spåddes en lysande framtid inom sin idrott. Innan han fyllt 20 år spelade han i högsta ligan.

  Ledare och domare
  Det var genom idrotten som 22-åringen och den 28-årige Luleåbon träffades. 28-åringen är känd som en kämpe som inte riktigt nådde ända fram inom idrotten. Han har dock fungerat både som ledare och domare.
  I 18-årsåldern flyttade den nu 28-årige mannen söderut och har sedan dess arbetet både i Stockholm och utomlands.
  I maj förra året köpte 28-åringen en fastighet i Vistträsk utanför Älvsbyn för 120 000 kronor.
  I polisförhören har 28-åringen uppgett att han sparat ihop pengarna under tio år, bland annat kommer pengarna från hans tid utomlands.
  Tre veckor efter husköpet var klart började 28-åringen, enligt vice chefsåklagaren Mikael Lundquist, att så de frön som senare skulle bli cannabis.

  En bricka i ett spel
  Narkotikapolisen i Luleå har haft en teori om att 28-åringen bara är en bricka i en större härva, att det ska finns starka finansiärer bakom 28-åringen.
  28-åringen nekar dock och menar att allt är hans. Den 22-årige förde detta elitidrottaren har fungerat som medhjälparen, och har hjälpt till att iordningställa fastigheten. Tillverka bord, montera lampor och andra sysslor.
  Straffsatsen för tio kilo cannabis är enligt praxis fyra års fängelse.

  TOMMY LUNDQVIST
  0920-36 121 [email protected]

 • carlse

  Member
  2003-02-05 at 14:51
  canafrälst wrote:
  En bricka i ett spel
  Narkotikapolisen i Luleå har haft en teori om att 28-åringen bara är en bricka i en större härva, att det ska finns starka finansiärer bakom 28-åringen.

  Det visar hur korkade och ovetande narkotikapolisen är som inte förstår hur lite som krävs för att sätta igång en odling i stor skala.

  Det har i tidigare studier bevisats att kategorin poliser är den akademikergrupp som har lägst intelligens och som klarar sig sämst på tester typ högskoleprov (allmänbildning och allmänbegåvning).

  Om man har odlat ett par plantor tidigare som man låtit bli befruktade i syfte att få fram frön så har man därmed flera hundra frön, så kostnaden för fröna är i princip lika med noll (frön kan man få till skänks).

  Odlingsutrustning i form av hinkar, jord, näring och lampor behöver heller inte kosta mycket. Lamporna är dyrast, och antag att man har 20 m2 att odla på så behövs det max 10,000 kr, det mesta då för lamporna.

  Om nu mot förmodan någon polis skulle läsa detta så hoppas jag du/ni förstår vilket allvarligt samhällsproblem detta faktiskt är (att “korkade” poliser försöker sig på att utreda något som dom inte förstår).

 • reaper

  Member
  2003-02-05 at 16:42

  Jag har oxå funderat lite över det dära med att cannabis-odlaren skulle vara “en bricka i spelet”. Jag är absolut inte insatt i händelserna, med som Carlse skrev så tror jag också att dom flesta jag känner och som jobbar har resurserna till att odla i större skala, om dom bara vill. Så när det gäller det ekonomiska så finns det inget som säger att ‘800-odlaren’ är knuten till en organisation.

  Men varför just i en villa och inte i en sommarstuga i djupa skogen eller i en källare eller vars någon annan stans som helst, där det inte är ett så litet ställe att alla har koll på “den nyinflyttade” och där inte övertäckta fönster är ett problem (typ gör odlandet på vinden eller i källaren, och lev icke skumt liv i vardagsrummet)? Jaja… lätt att vara efterklok 🙄 :?

 • mry

  Member
  2003-02-05 at 20:41

  Precis på pricken. Vilka idioter till lokalpoliser.
  Jag har hört att deras setup inte var speciellt stor heller. 6 stycken 600W HPS. De går lös på 1250 kronor styck.

  Hörde jag inte på nyhetsmorgon förra veckan att polisen är en antiintellektuell organisation. De hämtar istället inspiration och idéer från amerikanska TV-serier. Klart att det måste vara maffia bakom 800 plantor! Var i allsin dar skulle de sälja rökat? Säkert på skolgårdarna. Eller för att locka unga tjejer till sex. (I wish…LOL)
  Vilken djävla värld lever de i??

  Jag tror inte att åtalet kommer att hålla hela vägen. Det är tveksamt om de har behandlat bevismaterialet rätt då de malde ner skiten. THC samplens kommer bara från buddar.

  Jag har ett par vänner som råkat ut för samma sak och som inte fått åtal än. En av dem har gått med på att lägga ut hela utredningen här, med namnen utraderade. Det är ju av största intresse för oss alla hur det går med de här åtalen.

 • reaper

  Member
  2003-02-06 at 17:06

  ”Allt bara växte” 28-årige cannabisodlaren försökte förklara för tingsrätten
  20030206

  LULEÅ. Den 28-årige man från Luleå som odlat cannabis i ett hus i Vistträsk försökte förklara sig inför Luleå tingsrätt. – Jag tappade kontrollen, fick panik, allt bara växte, var hans förklaring. 28-åringen var åtalad för att ha framställt tio kilo och 58 gram cannabis och hans medhjälpare, en 22-årig före detta elitidrottsman för medhjälp.

  Vice chefsåklagare Mikael Lundquist yrkade på att tingsrätten skulle döma den 28-årige cannabisodlaren till sex års fängelse.
  I sin slutplädering sade åklagaren:
  – Hade han inte blivit hindrad av polisen hade han ju fortsatt att odla, kanske hade han fått fram tio gånger så mycket cannabis. 50 kilo bör rätten ta hänsyn till.

  Värt 2,5 miljoner
  50 kilo cannabis är på gatan värt cirka 2,5 miljoner kronor. 28-åringen menade under hela rättegången att odlingen var tänkt för eget missbruk.
  – Jag ville inte köpa av några skumma typer, jag ville ha eget.
  Tanken på att starta en cannabisodling kom först när han köpt fastigheterna i Vistträsk, sade 28-åringen. Han berättade att han var ledsen och besviken på hur han hade behandlats i Stockholm.
  – Det enda jag ville hålla på med var min idrott. Jag blev lovad ett tränarjobb på heltid men sedan framkom det att jag själv tvingades söka bidrag till min egen lön, då blev jag skitsur och ville flytta hem till Norrbotten, dock inte tillbaka till Luleå, jag ville ut på landet.
  Den 22-årige före detta elitidrottsmannen som också haft flera landslagsuppdrag hakade på till Norrbotten och Vistträsk där 28-åringen köpt två större fastigheter.

  Som ett gisslandrama
  – Meningen var att jag skulle börja arbeta som gymnastiklärare, eller något med ungdomar, handikappade. Men det blev ju inget av det, polisen kom ju och hämtade mig.
  Åklagare Lundquist bad 28-åringen att berätta hela historien från början. Hur allt startade.
  28-åringen berättade om när han och 22-åringen var i Ulricehamstrakten och köpte växtjuslamporna.
  – Det var som ett gisslandrama. Vi hade bara tänkt köpa några lampor men säljaren ville sälja allt och där satt vi, utan pengar. Till slut ordnade det sig och vi kunde åka hem med alla lampor.
  Sedan köpte han och 22-åringen ihop vad som behövdes för att starta odlingen. Tre veckor efter det att man fått tillgång till huset sattes de första fröna.

  Läste i en bok
  – Men jag visste inget om hur man odlade cannabis. Jag läste från en engelsk bok, en bilderbok typ, och gjorde exakt som det stod i boken. Jag är ingen professor i den här branschen.
  Hur som helst så växte det så det bara knakade i fastigheten.
  – Plantorna började ta i lamporna så jag började klippa växterna, det började ju lukta bränt, jag fick panik.
  28-åringen berättade att han tappade kontrollen, cannabisväxterna formligen exploderade.
  När polisen beslagtog odlingen skickades växterna ner till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping.
  Där kom man fram till att partiet bestod av tio kilo och 58 gram cannabis.

  Fick en chock
  – Jag fick en chock, jag trodde det handlade om ett eller två kilo.
  28-åringen sade flera gånger under rättegången att han inte förstod vad han höll på med.
  – Inte ens när det körde upp sex polisbilar på gården förstod jag något. Nu efteråt har jag fattat att jag gjort något riktigt galet.
  Vice chefsåklagare Mikael Lundquist yrkade på sex års fängelse för 28-åringen och två års fängelse för medhjälparen, den 22-årige elitidrottsmannen.
  Idrottsmannen hävdade att han helst inte ville beblanda sig i 28-åringens verksamhet.
  – När jag såg djungeln tänkte jag att det här rör inte mig. Kanske var jag naiv.
  Två andra elitidrottsmän från länet kom till tingsrätten för att stötta 22-åringen.
  – Jag känner honom bra, mer vill jag inte säga, sade den ena av idrottsmännen.

  Tunga droger
  Under slutet av rättegångsdagen framkom det att både 22-åringen och 28-åringen missbrukat narkotika en längre tid. Båda har också provar både amfetamin, kokain och andra tunga droger.
  28-åringens advokat Krister Finnsson menade att hans klient skulle friges.
  – Den cannabis som 28-åringenn har odlat har inte nog högt THC-halt och bör därför ses som dålig narkotika, sade Krister Finnsson.
  22-åringens advokat Jöran Garpenson anslöt till Finnssons yrkande.
  Dom kommer den 12 februari.

Page 1 of 2