• reaper

  Member
  2002-06-24 at 17:06

  Själv kom jag fram till att min 400W HPS kostar ungefär 10 spänn per dygn, så svaret är ja! det kommer att märkas.

 • reaper

  Member
  2002-06-29 at 23:35

  Ja, HPS utvecklar extremt mycket värme och behöver rejäl ventilation. Ha det i åtanke om ni börjar fundera på en HPS-lampa.
  Jag har i dagsläget 37 grader i garderoben efter cirka 3 timmar, och det är ju helt oacceptabelt. Gula blad.. :( Detta till trots att jag har både insugs-och utsugsfläkt på 1m3/min.
  Jag vete fan vad jag ska göra, men nu kör jag på LE så länge. Det är ju jätteskoj när man har lagt ut 1000 spänn på en fin HPS. :(

  Ha det bra,
  Klaus.

 • okkolokko

  Member
  2002-06-30 at 08:58

  Klaus:Är det så illa? Har du ingen fläkt som blåser direkt på plantorna? Förresten hur många watt ligger HPS:en på?

  Om du odlar i en garderob gör du mig orolig!
  Jag ska nämligen rigga in en 400w MH in en standard IKEA garderob.
  GAH, här ska det köpas fläktar! :D

 • reaper

  Member
  2002-06-30 at 09:18

  Jag tror det fins en tråd här nånstans på forumet som visar hur man kan bygga om sin HPS en smula, genom att såga/klippa ett hål upptill i reflektorn och suga luft direkt ur det med en fläkt som har en kanal ut ur garderoben… det sänker värmen en hel del tydligen.

  Sen hjälper det mycket, iaf hemma hos mig, att alltid ha fönstret öppet i rummet utanför.

 • okkolokko

  Member
  2002-06-30 at 09:35

  Tackar.
  Beatnutz verkade bygga något smart med slang direkt från reflektorn.
  Ska skicka ett PM och fråga hur det gick till.

  Sen så kommer jag nog använda 2st passiva insug/utblås också. Det lär ju hjälpa. Och en fet bords fläkt dör inne kan inte heller skada.
  Bara det inte blir FÖR kallt… :?

 • reaper

  Member
  2002-06-30 at 12:12

  Okkolokko, ja så illa är det. Jag har utsug med slang direkt på sidan av HPS;en och insuget har en slang som blåser direkt på plantorna. Lik förbannat så har en av dem i princip dött av värme. Jag gör allt för att rädda den nu!
  Tyvärr har jag en lufttemperatur på mellan 25-30 grader i lägenheten hela sommaren (Etage) och det kan ju ha med saken att göra. :|

  Men som sagt så kör jag med LE nu. Jätteskoj.

  Ha det bra,
  Klaus.

  Just det ja, min HPS är “bara” på 250W.

 • reaper

  Member
  2002-06-30 at 13:35

  @Klaus wrote:

  Jag har utsug med slang direkt på sidan av HPS;en och insuget har en slang som blåser direkt på plantorna. Lik förbannat så har en av dem i princip dött av värme. Jag gör allt för att rädda den nu!
  Tyvärr har jag en lufttemperatur på mellan 25-30 grader i lägenheten hela sommaren (Etage) och det kan ju ha med saken att göra. :|

  Men som sagt så kör jag med LE nu. Jätteskoj.
  Just det ja, min HPS är “bara” på 250W.

  Tjao Klaus.

  Jag har ungefär samma problem, men har haft viss framgång i lösandet av dem.

  Köp lite fler fläktar. Själv har jag just nu 3 stycken 12volts datorfläktar och en 220volts axialfläkt (kraftig o högljudd) fasttejpade i ett tungt tjockt plastskynke (vitt inåt & täcker hela dörrhålet nästan lufttätt) som utblås, och ett rätt stort lufthål i golvhöjd som passivt insug, vilket jag varma dagar kombinerar med att med en Air Cooler (vattenanvändande kylfläkt för 150:-) som oxå hjälper till att få in mer luft.
  Inne i utrymmet har jag två bordsfläktar som blåser runt topparna som en mild liten sommarstorm :mrgreen: , strax under 250W-HPS´en. Det gör att stammarna blir starkare oxå, btw.

  Låt garderoben, eller vad det nu är du har för utrymme, vara öppen helt, eller täck över den biten där det är som ljusast med något vitt tyg, en plastduk eller så.. försök få det passiva insuget så stort som möjligt – se till att så mycket luft som möjligt blåser omkring därinne.

  Ha fönstret öppet konstant. Gärna flera om möjligt.

  Behöver jag påpeka sånt som att vattna med lite extra kallt vatten..? Du kan spreja på dem litegrann oxå, efter att lampan slocknat för kvällen. 😉

  Ett annat tips oxå – lysrör utvecklar inte så farligt mycket värme, och kan köpas billigt på loppmarknader (tänk på att du måste ha rätt armatur till dem innan du köper en massa lysrör dock). Senast idag lyckades jag fynda mig en armatur på tre långa rör för endast 200:-… men det var nog lite tur inblandat oxå.
  Efter installationen (ståendes vinkelträtt alltså) har jag fem långa lysrör, en 250W HPS, och säkert sju åtta lågenergilampor… temperaturen ligger runtomkring 29 ungefär. Plantorna trivs alldeles storartat. 8)

  EDIT:
  Du har inte funderat på att ställa ut dem, eller vid något fönster?
  (eller är det en hemlig odling och du bor hos föräldrar etc?)
  På taket kanske? 😉

 • reaper

  Member
  2002-06-30 at 14:39

  Tack för svaret Radix!

  Ja, fler fläktar är nog rätt lösning, men jag kan nog inte borra mer i garderoben nu. Du har rätt, odlingen är hemlig och skulle jag få oväntat besök så sätter jag inte på en kanna Gevalia utan stänger av lampor/fläktar och täcker över fläkthålen med täcklock. Ett annat problem med fler fläktar är att jag har sängen 50cm från garderoben och det är redan lite svårt att somna pga fläktsuset!

  Air Cooler är dock beställd! :)
  Jag ska försöka ta ett par bilder och posta i denna tråden.

  Tack än en gång,
  Klaus.

 • reaper

  Member
  2002-07-03 at 09:28

  Halloj.

  Jag fick loss tummen och knäppte ett par bilder på garderoben och en av mina svettiga Oasis-plantor. Tråkigt det där med värmen, men nu har jag fått ned tempen till nära nog optimala 28 grader! Mycket tack vare den låga temperaturen utomhus.
  Om ni har ork och intresse kan ni kika på;

  http://www.overgrow.com/edge/gallery.php?s=&action=folder&sortby=&userid=35166

  Ha en bra dag!
  Klaus.

 • reaper

  Member
  2002-07-03 at 09:43

  den verkar ju riktigt grym den där aircooler saken.. funkar dom verkligen så bra då?

 • funk-doctor-spock

  Member
  2002-07-03 at 11:07

  funkade suveränt, tills den pajade 🙄 Ska ta ett snack med tomtarna på homeshop idag.

 • reaper

  Member
  2002-07-03 at 18:52

  Har nån lagt märke till hur lätttillverkad den är…? – det är ju bara en uppsättning band av ett ickemöglande material, med lite kapillärtryck i sina fibrer.. :-?
  Att knyta ihop en sådan skärm att ställa framför en helt vanlig bordsfläkt.. borde funka lika bra, om inte bättre.

 • funk-doctor-spock

  Member
  2002-07-03 at 19:10

  Jo principen e ju löjligt lätt. Det jag gillade mest var dock att den var liten nog att få plats i mitt odlingsutrymme. Sen är jag för lat för att trixa med sånt :mrgreen: