Svar till: Serotonin

#59854
reaper
Deltagare

@MrY wrote:

Jag måste erkänna att jag är lite borta när det gäller seroteninets verkan.

Som jag förstår det är lyckopiller som Prozak och Cipramil hämmande för återupptaget av serotenin. Dvs de blockerar hjärnan att få serotenin. Jag antog av ovan att man blir deprimerad av för mycket av det, men samtidigt läser jag att man får kickar av mycket serotenin. Hur förhåller det sig egentligen? Kan någon som förstått det här förklara det på ett enkelt sätt?

Ju mer serotonin som frigörs desto gladare blir man. Ju mer serotonin desto effektivare antidepressiv verkan uppnås. Serotonin likt fler monoaminer i hjärnan produceras i nervceller (Axoner) och kan vid lämpliga tillfällen frigöras och upprätta en förbindelse (Synaps) med kontaktytor (Dendriter) mellan flera nervceller.

För att av olika anledningar hushålla på dessa signalsubstanser använder hjärnan sig av ett slags återvinningsystem. Denna finess ser till att efter tillräckligt nyttjande av, låt oss säga, en serotoninmolekyl transportera den tillbaka in i nervcellen. Där kan den ligga ”buffrad” för att senare återvinnas.
Vad nu dessa SSRI preparat i stort sett gör är att inhibitera dessa molekyler som ombesörjer just denna återtransport av serotoninet.
Detta resulterar i att återvinningssystemet blir mindre effektivt och en större och jämnare mängd serotonin alltid finns kvar i synapserna och av något märkligt kvantfysikaliskt fenomen gör det också att vi fortsätter må bra! :)

Scroll to Top