vart får man tag i rätt ph värden??

 • Detta ämne har 4 deltagare och 9 svar.
Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1946
  reaper
  Deltagare

  haha jaghar letat i en massa akvarie affärrer nu men hittar alldrig nån som har rätt ph värde…och hur ser man vad man har för phvärde på vattnet sen när allt e igång??
  mvh//crib

  #74313
  Slan
  Deltagare

  @crib wrote:

  haha jaghar letat i en massa akvarie affärrer nu men hittar alldrig nån som har rätt ph värde…

  Lycka till! Själv så har jag aldrig mätt PH-värdet på den lokala akvariebutiken, men gubben som står i kassan ser ganska sur ut så det kan inte vara högt. :P

  @crib wrote:

  och hur ser man vad man har för phvärde på vattnet sen när allt e igång??
  mvh//crib

  Förslagsvis så mäter man PHvärdet med en PHmätare ;)

  /Slan

  #74314
  reaper
  Deltagare

  ph-mätare….uuuuufff det låter riktigt dyrt asså…??

  #74315
  Carlse
  Deltagare

  Du får väl bygga en egen ph-mätare då 😉

  Skaffa ett bilbatteri + 2 metallstavar + 4 ståltrådar. Anslut 2 trådar från vardera pol, två (en + och en +) till vardera stav, samt 2 trådar (+) samt (-). Tryck upp en stav i röven och den andra staven får ligga på golvet ett tag. De andra trådarna sätter du ner i vattnet i vardera ända. Slutligen – ta upp staven från golvet med handen (obs! runknäven – höger eller vänster beroende på om du är höger- eller vänsterhänt). Nu ska det rycka till i pitten om du har rätt PH-värde. Om inte så får du pissa lite i vattnet tills det börjar rycka.

  #74316
  Xeno
  Deltagare

  Ni får ursäkta för mitt inlägg, men det var jävligt bra Carlse 😆

  #74317
  reaper
  Deltagare

  cyklade runt lite i köptcentre-ghettot i uppsala idag.. (handlade vet-slang på bauhaus)
  hittade då en mysig butik som hette: plantagen, där hade de ph5.5 som man skulle använda för krukväxter.. antar att det bör funka bra i hydro med… dessutom hade de flytande blåkorn i 5liters-dunkar för bara 119:-

  så om du bor i uppsala är det bara cykla ut mot ikea… annars får du väl göra en gulasidorna-sök på plantagen.

  lycka till

  #74318
  Slan
  Deltagare

  😆 😆 😆

  Låter som ett jobbigt användargränssnitt det där Carlse. 550 riksdaler hos kiffer låter inte så farligt i sammanhanget. ;)

  Själv har jag 2 st digitala PHmätare och en kemisk akvarietestare. Ganska billigt egentligen med tanke på hur mycket man riskerar att förlora om skörden misslyckas.

  Ärligt talat så funkar det såhär.
  Alla vätskor(som innehåller väte) har ett PHvärde. destilerat vatten har PH 7.0 t.ex. Blandar man 2 st olika vätskor som kan lösa sig i varandra så får du en ny vätska med ett nytt PH värde som ligger någonstans mellan PH värderna på på ursprungsvätskorna (jag vet att det finns undantag så som buffertvätskor och supersyror).

  Földaktigen händer följande när jag blandar till min coctail till bubblaren.
  Jag fyller upp en 10 liters hink med kranvatten (PH 8.1) blandar i 40 ml canna flores A&B för hårt vatten (PH 2-4 nånting) resultatet brukar bli att jag har nu har PH 6.2 i hinken. Sen blandar jag i 10 ml 19,5%ig Väteperoxid (har ej mätt PH) men den färdig blandningen ligger nu på PH 5.9. Tillsätter 10-20ml hydroboosters (okänt PH) som höjer PHvärdet till ca 6.1. Där efter spär jag försiktigt ut med forsforsyra (PH <1) tills jag når PH 5.2. Skulle man komma under 5.2 så kan man använda någon droppe PH-höjande vätska. Det är dock inte bra att använda för mycket PHkorrigerare då detta förstör vattnets naturliga buffringsförmåga (en vätskas förmåga att ta till sig eller lämna ifrån sig fria vätjoner utan att ändra PH). Vattnets naturliga buffringsförmåga är bra att ha kvar annars fluktuerar PHvärdet kraftigare.

  Varför man skulle köpa en vätska med PH 5.5 för att använda när man odlar hydro kan jag inte förstå. att hälla i en vätska på PH 5.5 för att PHkorrigera en annan vätska som kanske ligger på PH 6.0 kan ju högst ha en marginell skillnad och det låter som om det skulle gå åt flera liter PH korrigerare för att ändra PHvärdet 0.1 steg. Eller tänker jag fel? 🙄

  /Slan

  #74319
  reaper
  Deltagare

  slan, jag tror dedär ph-5.5-vätskorna är någon sorts buffertlösning som gör att pht stabiliserar sig vid 5.5… vet inte riktigt hur de funkar… men annars vore det väldigt konstigt.

  #74320
  reaper
  Deltagare

  pratade med en kompis som läser kemi vid universitet… han sa att det var som jag befarade…

  #74321
  Slan
  Deltagare

  mmm

  Att ha i en buffertlösning skulle kunna funka men då ska man ju ha klart för sig att en buffertlösning innehåller en massa inerta ämnen som höjer EC-värdet vilket i sin tur gör att du inte kan köra lika stark näringskoncentration. :?

  Men visst… är man slarvig med PHkorrigering vanligtvis och kan tänka sig lite mindre skördar så är jag helt på idén med buffertlösning.
  (Att hålla optimalt PHvärde 5.2 så stor del av tiden som möjligt är viktigare än nånting annat när man odlar hydro)

  PHmätare kan nog fortfarande ses som en bra investering eftersom man inte vill ha i mer buffertlösning än nöden kräver.

  /Slan

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top