Varför blir vi stenade av cannabis?

 • Detta ämne har 4 deltagare och 10 svar.
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1532
  Josef_K
  Deltagare

  Varför har den vi en kropp som kan påverkas av cannabis?
  Ja, det kan man ju fråga sig. Det låter ju helt idiotiskt, som att evolutionen har gått på en nit och blivit blåst av sina egna budbärare (d.v.s. djur). Inte är vi födda för att knarka heller?

  Ja, det är inga dumma frågor. Men nu håller vi oss till fakta och reder ut begreppen lite.

  Cannabinoidsignalsystemet i kroppen är en egen signalväg, precis som opoidsystemet (där opium, morfin, heroin, kodein m.fl. verkar). Det finns många andra system också, det handlar om olika klasser för hur vissa substanser påverkar kroppen.

  I såväl ryggradsdjur som ryggradslösa djur finns cannabinoidsystemet. Evolutionen separerade djurarter i dessa båda klasser för över 500 miljoner år sedan. Alltså kan man dra slutsatasen att detta systemet måste ha haft stor betydelse för djurriket, åtminstone för väldigt länge sedan. Ifall det hade saknat betydelse, eller haft en negativ sådan, så hade det försvunnit från evolutionen, i alla fall från de flesta arter. Det säger Darwins lära och all modern vetenskap sedan honom stöder den.

  Det var den historiska bilden. Frågan kvarstår dock varför ovan nämnda system finns i kroppen.

  Mycket forskning har gjorts de senaste 15-20 åren och vi vet idag betydligt mycket mer än under 60-70-talen då drogen slog igenom. Nu vet vi om två områden för hur cannabinoidsystemet kan ha betydelse för djurriket:

  * Mot stress
  * Mot smärta

  Stress:
  Vi vet att cannabis minskar och förändrar aktiviteten mellan hjärnans nerver. (Det är så vi blir höga.) Detta har i vissa djurexperiment visat sig skydda mot vissa inflammationer i denna vävnad. Troligen beror dock den största minskningen på att de aktiva substanserna i cannabis är antioxidanter.
  I stressreaktioner ökar mängden oxidativa ämnen. Därför skulle cannabinoidsystemet kunna vara en skyddsmekanism mot hjärnceller i akuta stressfaser.

  Smärta:
  Det andra området är analgesi, d.v.s. smärtlindring. Cannabis blockerar smärtimpuler på central nivå (i hjärnan och ryggmärgen) för många olika symtom. Men det finns andra system för att minska smärta. Ett av de första man tänker på är ju givetvis de olika opiumderivaten jag nämnt förut. I de allra flesta fall är dessa också mycket mer effektiva än vad cannabis är, eller olika former av huvudvärkstabletter (som verkar mer på perifer nivå, d.v.s. ute i kroppen).
  Men, det finns fortfarande åkommor som modern vetenskap inte riktigt kan komma tillrätta med ordentligt, men som cannabis lindrar.
  Trots detta leder cannabis bara till ganska lindriga förändringar, och det borde kunna utvecklas bättre mediciner i framtiden, som inte alls har de negativa bieffekterna som cannabis. Att man blir hög är t.ex. en sådan effekt. En person som söker smärtlindring vill ju inte bli så påverkad av drogen att han/hon inte fungerar normalt med omvärlden.

  Ytterligare ett fakta som stöder detta är att cannabis binder relativt dåligt till sina receptorer i kroppen, bara en hadfull procent av vad som hade varit optimalt. Alltså borde det kunna utvecklas effektivare substanser.

  Avrundningsvis, det behövs mer forskning inom smärtlindring via cannabinoider. Det kan finnas stora potentialer för detta system, men det vet vi inte ännu. Ser man historiskt på det hela, så har medicinen fått ett enormt genomslag med morfin och kodein. Själv är jag tveksam till att cannabis kan få en lika stor roll, men jag är övertygad om att det finns användningsområden även för den drogen.

  Hoppas att ni har orkat läsa alltihop. Jag kommer säkerligen att modifiera texten allt eftersom, men det här var en liten historisk tillbakablick och en tänkbar förklaring till varför vi överhuvudtaget kan bli stenade.
  Tankar, synpunkter och funderingar är varmt välkomna!

  Förhoppningsvis så dröjer det inte allför länge innan jag sammanfattar hur cannabis påverkar hormonerna och immunsystemet i kroppen. Tjata på mig om det dröjer för länge!

  #70932
  General Knas
  Deltagare

  Mycket bra herr doktor (= fortsätt med fler såna här inlägg så såna som jag som är vetgiriga slipper leta igenom 250 sidor propaganda för att hitta svaren vi letar efter!

  Troligen beror dock den största minskningen på att de aktiva substanserna i cannabis är antioxidanter

  En fråga:
  antioxidanter, är inte det sånna som stoppar fria radikaler? kan hända att jag är helt ute och cyklar men, isf borde cannabis vara ett skydd mot amfetaminskador (=

  #70933
  reaper
  Deltagare

  Alltid intressant att läsa dina inlägg doktorn :)

  Karma!

  #70934
  Josef_K
  Deltagare

  Jo, antioxidanter skyddar mot fria radikaler av syre, precis som du skriver. Hur effektivt det är vet jag inte, men tydligen har det någon funktion i alla fall.

  #70935
  reaper
  Deltagare

  Intressant läsning!

  #70936
  professorn
  Deltagare

  Intressant!

  Hur funkar det här med att cannabis kraftigt reducerar illamående?

  Cancerpatienter som får cellgiftbehandling får ofta hjälp av cannabis, illamående försvinner och aptiten kommer tillbaka. Själv var jag ute och slarvade igår och en pipa är för mig ett överlägset medel mot bakfylla och den typen av illamående…

  gg

  #70937
  Josef_K
  Deltagare

  Japp, håll i er nu!

  Cannabis verkar som en 5-HT3-receptorantagonist. 5-HT3R (serotonin-3-receptor på svenska) finns i hjärnstammen och reglerar magtarmkanalen. Det är alltså de som är ansvariga för initiering av kräkningar. Cannabis blockerar dessa receptorer och därigenom blir man mindre illamående.

  Kanske inte relevant för sammanhanget, men meskalin ska tydligen aktivera de där receptorerna (plus andra 5-HT-klasser) och därför ska man kunna känna obehang och illamående i början av det ruset.

  Det där mot bakfylla är väl inget jag vill rekommendera, men samtidigt är jag böjd att hålla med dig.. 😉

  #70938
  reaper
  Deltagare

  Josef_K

  Hur har du tagit reda på allt? :)

  #70939
  Josef_K
  Deltagare

  Jaa, palm.. det finns mycket information. Tricket är väl att inte bara kolla i Haschboken och CAN direkt…

  Nej, men en riktigt bra länk är den här: http://books.nap.edu/html/marimed/

  Finns i och för sig länkad till från förstasidan.

  #70940
  reaper
  Deltagare

  vill bara inflika att jag har provat mycket mot bakfylla, och det bästa är
  helt klart cannabis… peace =)

  #70941
  reaper
  Deltagare

  Vet du ifall det kan hjälpa mot MS? Finns det några bevis för det?
  Har hört det ryktesvägen

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top