Var placerar jag fläkten?

 • Detta ämne har 1 deltagare och 1 svar.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #31195
  reaper
  Deltagare

  Har spenderat två nätter med att utbilda mig själv och har nu en enkel fråga som jag hoppas få besvarad.

  Information

  Garderob 60x55x200cm
  Klädd med matt folie
  HPS 250w armatur
  Naturligt botteninsug 1x40cm (springa)
  Naturligt topputsug 0.5x30cm (springa)

  FLÄKT (en enkel kalluftsfläkt) – Extra kraftfull fläkt. Tystgående motor med 3 hastigheter. Kan även väggmonteras. Ställbar i höjdled. 230V, 50W. Storlek 280x280x155 mm.

  FRÅGA:

  Var ska jag placera fläkten? Vad jag har förstått så placerar de flesta fläkten vid utsuget. Jag funderar dock på att ställa den vid insuget. Fläkten verkar ha tre funktioner efter vad jag har läst mig till.

  1. Ventilerar luft
  2. Sänker temperaturen
  3. Stärker stjälken

  Om jag monterar fläkten högst upp i garderoben vid utsuget så kan jag inte använda den till att stärka stjälken. Temperatursänkningen får jag oavsett var jag placerar den även om den självklart är beroende av ventileringen. Det jag inte är säker på är om ventileringen fungerar bättre eller sämre beroende på var jag placerar den. Jag har fastnat lite! Är det varmluften som stiger och går ut genom utsuget som skapar draget som drar in kalluften eller kan det lika gärna vara kalluften som dras in och hettas upp och då stiger upp genom utsuget? Vad skapar vad?

  Hoppas på ett snabbt svar för jag är ivrig att komma igång!

  #362707
  PinkHaze
  Deltagare

  Om du har passivt utsug får du övertryck i garderoben och det gäller att dne är extremt tät för att få det att fungera bra. Det är också svårare att kontrollera lukten.

  Det är vanligt att använda en annan fläkt för att stärka stjälkarna – typ en bordsfläkt eller honeywell (väggfast).

  Passivt insug och aktivt utsug är det jag rekommenderar, vill man sänka tempen ytterligare så är en fläkt till för insuget bra. Men det viktigaste är att man provar sig fram till den bästa lösningen för just dig!

  Lycka till
  -ph

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top