vägbelysning hur vet jag vilka som är hps?

 • Detta ämne har 3 deltagare och 3 svar.
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #30704
  reaper
  Deltagare

  Jag startade en tråd här för en vecka sen där jag frågade om man kunde använda vägbelysning som alt till hps, och då fick jag svaret att en del vägbelysning är hps. Men nu är tråden borta, vet inte om det var en olämplig tråd eller varför?

  men hursomhelst så undrar jag hur man vet vilka som är hps, är det alla som har rött-gult ljus eller?

  Edit: till moderator, Jag hade altså INTE tänkt och baxa nån lampa, utan kommer jobba på en bondgård snart som jag såg hade massa gamla vägbelysningslampor liggandes i en ladgård när jag var där och fixade jobbet. Så tråden behöver inte ryka på grund av det.

  #358179
  PinkHaze
  Deltagare

  Dels brukar det stå på lampan/armaturen. Dels ser man det på ljuset. Det är mkt orange.

  -ph

  #358180
  Jultomten
  Deltagare

  Om det är gamla GAMLA lampor är det förmodligen kvicksilver (HPL), de blir tokvarma men ger inte så mycket ljus :/ själv var jag med om något helt otroligt för några veckor sedan. Hittade en hps som de tappat från hög höjd under ett vägarbete. Hela plasthöljet samt glaset och alla fästen var totalmosade men lampan och ballast samt kablage var helt :D. Det är kul att hitta saker :)

  #358181
  EvilGanja
  Deltagare

  Se vad det står på lamporna. Kvicksilverlampor har ofta ett Q med i beteckningen. Det är ganska vanligt med utbyteslampor, alltså HPS i kvicksilverarmatur.

  Provkör dem och kolla färgen om du är osäker. HPS går ju inte att ta fel på, men MH och kvicksilver kan vara lite svårare om du är otränad. LPS är längre än HPS och mer orangea, vanlig över motorvägar.

  Alla dessa lampor går att odla med men HPS och MH är bäst!

  Edit: Julen kom tidigt i år, Jultomten. Grattis!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top