Vad elever får veta om cannabis i skolan

 • Detta ämne har 8 deltagare och 24 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1555
  reaper
  Deltagare

  detta är vad som står i min och tiotusentals andra skolbarns biologiböcker beträffande cannabis som drog;

  Cannabis
  Svårt att sluta
  Om man röker hasch blir man ju så märkvärdigt avtrubbad och bekymmerslös. Man rundarju av alla hörn så att säga, allt obehaglige uppskjuter man till en oviss morgondag.

  Det är en 28-årig f d missbrukare som berättar om sina haschvanor för en narkotikaläkare. Och han fortsätter:

  -Det är faktiskt väldigt svårt att sluta. Jag måste hålla i gång hela tiden och göra nya saker, får inte låta det bli ett tomrum för ett ögonblick, för då kommer suget efter hasch. Jag känner mig betydligt klarare i huvudet nu när jag brutit min haschvana. Men fortfarane har jag en del konstiga fenomen som måste bero på haschrökningen: Jag tycker t ex

  #71146
  Xeno
  Deltagare

  Källa!?

  #71147
  reaper
  Deltagare

  ja nåt liknande stod i min gamla biologibok… skummade igenom drogerna där för ett tag sen.. det var inte mycket som stämde.

  #71148
  Raja Ram
  Deltagare

  I min biologibok i högstadiet stod det att man kunde hugga ihjäl sin kompis med en kniv, för att några sekunder senare undra vad som har hänt.

  Jag tror att biologiboken där det stod hette Spektrum, men vi hade två olika böcker parallellt eftersom läraren tyckte att en annan bok var bättre. Så jag är inte helt hundra på om det var Spektrum eller den andra, vilken jag inte minns vad den heter.

  #71149
  reaper
  Deltagare

  min lärare sa idag att de inte fick uttala sig positivt om droger eller visa tecken på en liberal hållning till dem för det gillade inte läroverket

  #71150
  trebloose
  Deltagare

  Så sjukt! men bengan, vart finns fortsättningen till texten? det är sånt här som gör att man vill sprida 15 myter bladet!

  #71151
  reaper
  Deltagare

  * Cannabis är både vanebildande och beroendeframkallande.

  Vanebildande: JA, beroendeframkallande: nej (till skilland från alkohol)
  http://www.newscientist.com/hottopics/marijuana/hooked.jsp

  * Haschrökaren löper större risk än cigarettrökaren att få lungcancer.

  Nej! läs själva… http://www.newscientist.com/hottopics/marijuana/lungs.jsp

  * Cannabis skadar könscellerna.

  Hittade inget om detta… antagligen är det inte sannt… men om man har tänkt bli förälder ska man inte hålla på med några droger… (det kan absolut inte skada permanent)

  * Cannabis biter sig fast i fettvävnaden och ger ruseffekt under lång tid.

  Sätter sig i fettvävnaderna: Ja, men det ger inte ruseffekt under lång tid.. nej, ruset klingar av efter ett par timmar. att det sitter kvar i fettvävnaderna och tar längre tid innan det helt är ur kroppen är faktiskt bra eftersom man inte får så jobbig avtripp… vilket gör att man inte får sug efter mera under downen (som med heroin och kokain)

  * Långvarit missbruk kan leda till psykoser.

  mja… orkar inte ens skaffa fram motfakta här.. vet att det var nån i nånannan tråd som skrrev hur många det var i sverige som hade fått ’hashpsykos’ under de senaaste trettio åren…

  * Cannabismissbruket kan vara inkörsporten till tyngre narkotika tex heroin

  NEJ!
  ”While the 1976 legislation may have had little effect on cannabis use, how effective has it been in its main goal of keeping people off harder drugs? The Netherlands has fewer addicts per capita than Italy, Spain, Switzerland, France or Britain, and far fewer than the US. Frits Knaak of the Trimbos Institute in Utrecht, the Dutch national institute for mental health and addiction, says the number of hard drug addicts in the country has been the same for a decade because fewer young people are joining their ranks. The average Dutch junkie is now 44 years old and only 0.3 per cent of Dutch teenagers had tried cocaine in 1994, compared with 1.7 per cent in the US. In the Netherlands, virtually everyone who uses drugs tries cannabis first, and many seem content to go no further.” http://www.newscientist.com/hottopics/marijuana/dutch.jsp

  *Vi vill inte ha cannabisberusade förare i trafiken. Det räcker mer än väl med de alkoholpåverkade.

  Man ska inte köra bil varken hög eller berusad! common sense gdamn!

  * Varför ska vi dra på oss ett nytt missbruk med alla dess problem? Har vi inte – under hundratals år – haft nog bekymmer med alkoholen?

  Missbruket och bruket finns redan, varför skada för dem som vill berusa sig på annat än alohol? Kolla hur bra det gått för holland: http://www.newscientist.com/hottopics/marijuana/dutch.jsp

  #71152
  reaper
  Deltagare

  #71153
  Josef_K
  Deltagare

  @Olangu wrote:

  * Cannabis skadar könscellerna.

  Hittade inget om detta… antagligen är det inte sannt… men om man har tänkt bli förälder ska man inte hålla på med några droger… (det kan absolut inte skada permanent)

  Fel! Ligger ingen sanning i det.

  #71154
  reaper
  Deltagare

  nån länk fabbo dåkktor?

  #71155
  Josef_K
  Deltagare

  http://books.nap.edu/html/marimed/

  Under kapitel 2. I slutet. Alltså, det skadar inte könscellerna, men det sänker initialt utsläppet av hormonet LH, vilket gör att Leydigcellerna i testiklarna producerar mindre testosteron. Men det är övergående.

  Det var inte ditt citat som var fel.. :D

  #71156
  Fr
  Deltagare

  Kan ju bidra vad det stod i en bok jag fått.

  Cannabis. I små doser kan cannabis ge behagliga och nya, mer intensiva upplevelser av t ex musik och färger, men de kan också förorsaka ångest och mycket obehagliga känslor. Förutom det omedelbara ruset får människan även långvariga skador i hjärnan. Djurförsök har visat att inlärningsförmågan är nedsatt en lång tid efter själva ruset. Hur den verksamma substancen THC, tetrahydrocannabinol, påverkar nerverna är oklart, men även här tror man att det är impulsöverföringarna vid synapserna som förstörs.

  Från Biologi B av Peinerud, Almlöf, Lager-Nyqvist, Bonnier Utbildning 1997

  #71157
  reaper
  Deltagare

  Tyckte det här var en ganska intressant topic så letade upp en gammal biologibok som jag hade när jag gick i skolan. Där stod

  Cannabis
  Cannabispreparat utvinns ur hampväxten Cannabis Sativa. Marijuana är torksade delar av växten. Hasch kommer från växtens blommor och är flera gånger starkare. Hascholja är en brun mycket koncentrerad vätska som utvinns ur växten. Alla preparaten blandas med vanlig tobak och röks. Andra namn på hasch och marijuana är ”kitt”, ”brass”, ”joint”, ”sticka” m m.

  Verkningarna påminner delvis om alkoholens. Vid större doser uppträder sinnesvillor och overkliga upplevelser, dvs hallucinationer. Djup sömn brukar avsluta ruset.

  De som rökt hasch en tid brukar klaga över huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Även minnet tycks påverkas så småningom. Det mest verksamma ämnet i hasch är THC (tetrahydrocannabinol). Eftersom THC lagras i kroppens fettvävnader, kan ruseffekten återkomma flera dagar eller veckor efter rökningen.

  Missbruk leder till försämrat närminne och inlärningssvårigheter. Det kan ge skador på hjärnan och orsaka s k haschpsykoser – förvirringstillstånd med grova förvrängningar av verklighetsuppfattningen.

  Nu blev jag intresserad och läste vidare i andra kapitlen och läste någonstans vad som kunde hända om man provade hasch och vilka följder det hade, det stod.. hehe

  Man är inne i en djävulscirkel, och man kan inte längre leva ett normalt liv.

  Ofta sker debuten med tobak följt av alkohol. Praktist taget alla haschmissbrukare har använt alkohol innan hasch kom in i bilden. Narkotikamissbruket utvecklas sedan lätt vidare mot amfetamin, injicering av amfetamin och bruk av heroin. Och sedan?

  10 skäl för en förstärkt narkotikakontroll:
  · Beroendeframkallande
  · Skador på kropp och själ
  · Dödsfall
  · Social passivitet
  · Våld och annan brottslighet
  · Barn och ungdomar drabbas hårt
  · Fara för andra
  · Allvarlig miljöförstöring
  · Förslavar, förtrycker och förnedrar människan
  · Narkotikakontrollen har haft avgörande betydelse! (Inlägg av : Ja det stod faktist så.)

  Reserverar mig för eventuella stavfel. 🙄 Inte trodde man väll att man skulle öppna dessa böcker igen.. 😮

  #71158
  Fr
  Deltagare

  10 skäl för en förstärkt narkotikakontroll:
  · Beroendeframkallande
  · Skador på kropp och själ
  · Dödsfall
  · Social passivitet
  · Våld och annan brottslighet
  · Barn och ungdomar drabbas hårt
  · Fara för andra
  · Allvarlig miljöförstöring
  · Förslavar, förtrycker och förnedrar människan
  · Narkotikakontrollen har haft avgörande betydelse! (Inlägg av : Ja det stod faktist så.)

  Hohoho… komik :D

  Jag har sagt det förr, och kommer säga det igen. Säg inte knark/droger/narkotika. Säg vilken drog ni menar.

  #71159
  reaper
  Deltagare

  Vad elever får veta om cannabis i skolan

  Inget vettigt iaf… 👿

  Allt bygger bara runt gamla äckliga ”gubbiga” myter och diverse skräckpropagandiska påfund! Bläää!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 25 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top