Utomhusodling – Frågor + hur jag tänkt gå tillväga

  • Detta ämne har 6 deltagare och 27 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 28 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #4399
    reaper
    Deltagare

    Hej!

    Först lite bakgrund om mig:
    Jag har rökt på i lite över ett år, mestadels hasch men ibland (när man fått tag på det) även majja. För ett tag sedan så fick jag tag på grymt fint gräs som en kompis kompis odlat själv och bestämde mig då för att jag skulle prova på att odla själv. Det faktum att jag bor hemma gör att jag ine har annat val än att odla utomhus, jag kan inte ens förodla inomhus.

    Såhär hade jag tänkt gå tillväga:

    Jag har hittat en liten glänta uppe i skogen som är ganska öppen där jag tror att det inte går förbi så mycket folk ( i närheten där jag bor, ca 2 mil söder om Stockholm). Där hade jag tänkt slänga upp ett provisoriskt växthus av långa pinnar (exempelvis vägpinnar) och plastfolie/gladpack runtom. Inuti mitt ”växthus” hade jag tänkt blanda ut jorden med någon bra och fin blomjord, ungefär 50/50 så jag får små ”kullar” där jag ska så fröna. eftersom det är barrskog hade jag tänkt blanda ut med kalk oxå för att neutralisera det hela lite.

    Jag tänkte även strö ut lite salt runtom för att hålla sniglar borta och hoppas på att inga rådjur tar sig igenom plasten :)

    Sedan hade jag tänkt beställa 20 st frön från http://www.scanseeds.com (10st Early Girl samt 10 st Early Special) – kanske man ska satsa på någon annan strain när man är nybörjare?

    Jag tänkte ta en omväg hem från skolan 2-3 ggr / vecka för att vattna mina älsklingar och kolla så dem mår bra…

    Och så över till frågorna:

    Först och främst – några synpunkter på vad jag tänkt mig? Nåt som kanske borde ändras?

    Som jag nämnde ovan: Kanske ska köra någon annan strain? Någon ni haft god erfarenhet av?

    När är bra att så dem? Jag vill gärna ha lite att röka innan sommaren är slut så hade tänkt mig att börja i början av Maj … runt den 10:e …

    Hur brett isär ska man så fröna?

    Hur ofta behöver man vattna samt hur mycket? Antar att det behövs mer ju större dem blir, men på ett ungefär hur mycket ska man öka / vecka ?

    Hur ska jag gå tillväga för att vara så säker som möjligt på att få många honor? har hört att det är bra om jorden är basisk… något mer?

    I övrigt något annat man bör tänka på när man är nybörjare som jag är?

    EDIT:

    Hur ser man skillnad på honor och hanar (är som sagt noob)?

    När måste man plocka bort hanarna så dem inte pollinerar mina honor?

    #94279
    Draken
    Deltagare

    Kanske du skulle sätta fröna direkt i en jordsäck,sätta ett mindre v-hus ca:50cm över säcken,glöm inte hålen,och sen höja allt efter som det växer! Bygg inte för stort med en gång. När plantorna e ca:70cm.kan du sprida ut dom i gläntan! De va mitt förslag. :D Lycka till!

    #94280
    reaper
    Deltagare

    Tack för tipset, är ju onödigt att bygga så stort direkt precis som du sa… dumt att dra till sig onödig uppmärksamhet.

    Tål att tänkas på…

    #94281
    Aghori Baba
    Deltagare

    Sprid riskerna. Du har väl inte tänkt sätta alla plantor i samma glänta? Då måste du vara väldigt säker på att ingen kommer, jag menar, om någon känner igen EN planta så kan du räkna med att resten försvinner också.

    Sök upp fler platser och sätt inte fler än några plantor på varje ställe så ökar du chanserna för att du åtminstone får lite röka till hösten. Har du riktigt tur så klarar sig alla plantor… och då har du röka för ett par år framöver 😆

    Lycka till

    #94282
    Trestor
    Deltagare

    Ska du bygga små växthus se till att de verkligen är SMÅ, inte mer än en halvmeter höga, sen får du se till plantorna ofta och ta bort växthusen när de vuxit upp lite. Bär med dig plasten och matrialet hem igen, skräpa inte ner skogen! Plantera gärna nära buskar och små träd så ser man inte plantorna så lätt. Mitt på en äng med bara gräs runt syns ju plantan rätt bra… Men se till att plantan står på södra sidan om busken/trädet och att mycket lite skymmer mot söder så får plantan fint med solljus. Sätt som sagt inte plantorna på samma ställe utan sprid ut de på 4-5 ställen.

    Plantera inte fröna förren tidigast sista veckan i maj om du har växthus, första veckan i juni om du inte har något. Se till dina plantor ofta så att du kan korrigera pH i tid, vattna och ge näring, men akta dig för att överbevattna och akta dig verkligen för att övergöda.

    Early Girl är ett utmärkt val, hon blommar automatiskt efter 8 veckor, dvs i början av augusti och är klar i slutet av september. Frosten kommer sällan före oktober så det är lugnt.

    #94283
    reaper
    Deltagare

    Tack så mycket för dem klockrena svaren, som resulterade i flera frågor :)

    Hur kontrollerar jag pH-värdet bäst? Finns det något billigt och bra sätt eller måste man köpa massa dyra instrument?

    Jag läste lite om jorden man ska så i, det blir barrskog för mig och hade då tänkt att jag ska göra så mycket som möjligt för att få bra pH … antingen köper jag krukor eller så gör jag bara hål som jag fyller ut med den jord jag ska ha, jorden jag tänkte så i behöver jag dock ha hjälp med. vilken plantjord är bäst? lecakulor <- Vad är det? Kan man ha det utomhus? Näring av något slag? Tack på förhand för alla fina svar :)

    #94284
    Draken
    Deltagare

    ..

    #94285
    reaper
    Deltagare

    tack för svaren, vad för planteringsjord rekommenderar du? Något märke?
    Och vart kan man köpa sånt billigt ?

    #94286
    Trestor
    Deltagare

    Det är väl klart att pH har lika stor betydelse utomhus som inomhus. Av den anledningen bör man odla i lövskog eller på ängar där pH är högre. I barrskog är ofta pH alldeles för lågt för cannabis och ska man odla där måste man alltså antingen gräva hål och hälla i en massa medhavd jord, odla i kruka, eller kalka. Det bästa är väl att ha med sig jord och ha som en bra början och kalka den övriga jorden där. Kruka är lite dumt eftersom man får bära på sånt, och dessutom är ju en av poängerna att odla utomhus just obegränsat rotutrymme :)

    #94287
    reaper
    Deltagare

    hmm okej så vad jag gör är helt enkelt gräva ett stort hål för varje växt (alternativt ett långt dike) tar den jorden som var där från början och blandar ut med kalk och sedan ovanpå det massa planteringsjord som jag haft med mig, någon med bra PH-Värde och lägger i mitt frö / förgrodda planta däri …

    Altså, hur mycket kalk på ett ungefär behövs? Jag har inte så stor koll på det där, handlar det om 5 deciliter eller 5 teskedar?
    Kan jag använda vilken planteringsjord som helst bara den har bra PH-Värde (runt 7?) eller ska det vara någon speciell utomhusplanteringsjord? Behöver jag någon näring utöver den som finns i planteringsjorden?

    #94288
    reaper
    Deltagare

    Vad jag har förstått så ka man om man inte vill att dom två meter höga plantorna skall synas så mycket, binda ner dom istället. Gör så att du tränar dom längs ner vid marken, i en spiral formad form. Det gör det dessutom lättare för solen att komma åt att skina på alla buds (eftersom plantan inte kommer täcka sig själv). Med andra ord skall du då kunna få en större skörd och samtidigt göra plantan svårare att upptäcka.

    Har inte testat det själv med det låter ju logiskt eller hur.

    #94289
    reaper
    Deltagare

    Jo jag har hört samma sak, man binder ner den så den lutar 180 grader. Frågan är vid vilken ålder man ska böja ner den. läste nånstans att den ska vara 30-40cm hög innan man gör det

    #94290
    Trestor
    Deltagare

    Hitta en så bra plats som möjligt, mycket sol, gärna någorlunda nära till vatten och så liten risk för upptäckt som möjligt. Det ska vara i kanten på en lövskog, i en dikeskant, på en äng eller likannade. Detta är väl iofs rätt självklart ;)

    Gräv sedan ett rätt stort hål, häll i lite kalk, inte överdrivet nu va.. bara så att det är lite småvitt på botten av hålet. Ett par DL kanske. Därefter gör du något av följande:

    1. Blanda jorden du grävt upp med medhavd planteringsjord, kalk (ca en dl), gärna lite lecakulor/perlite för att göra den mer luftig samt en lätt dos gödning. Skotta i jordblandningen i hålet igen, och lägg därefter på ren matjord du haft med dig ovanpå detta, blanda inte denna jordklick med något.Detta alternativ om du inte vill/kan bära så mycket.

    2. Skit i jorden du grävt upp, kasta bort den någonstans i närheten och fyll igen hålet med enbart medhavd jord. Detta är det bästa, men kräver ju att man bär ut jord… Även denna kan du blanda med lite perlite/leca för lite bättre luftighet, men inte med något annat.

    Lägg gärna stenar mot toppen av jorden så gräver inte djur upp plantan. Likaså kan det vara en bra idé att lägga grästorvor eller liknanade ovanpå så att det inte syns att någon har planterat.

    #94291
    reaper
    Deltagare

    Tack för dem fina svaren, nu finns det itne mycket kvar att undra över. Annat än vilka märken på jord som är bra utomhus? Och ifall det finns nåt billigt och ändå säkert sätt att kolla pH-värdet? har gått Kemi A men minns inte dem olika reagenserna osv :D

    #94292
    okkolokko
    Deltagare

    @keysersoze wrote:

    Tack för dem fina svaren, nu finns det itne mycket kvar att undra över. Annat än vilka märken på jord som är bra utomhus? Och ifall det finns nåt billigt och ändå säkert sätt att kolla pH-värdet? har gått Kemi A men minns inte dem olika reagenserna osv :D

    Hej!
    Planteringsjord från Plantagen fungerar utmärkt eller om du vill
    lyxa till det så kan du använda Hasselforsgardern. Plantagens jord
    tycker jag ändå är bäst med tanke på det fina priset:
    5x50liter för 100kr.

    Angående pH-mätare så tror jag du kan använda en vanlig digital
    från tex.CO eller Swegrow.

    mvh, Okko

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 28 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top