Toppning?

 • Detta ämne har 3 deltagare och 5 svar.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #30665
  reaper
  Deltagare

  Är toppning till för att de lägre bladen ska få ljus?? Jag har ca:5-6 löv par nu, de övre skymmer de undre. Är det dags och toppa då??? Eller bör jag vänta tills dom blivit större? Sist men inte minst, vilken metod är bäst och säkrast???

  #357836
  EvilGanja
  Deltagare

  Man toppar plantorna för att få två toppkolor eller fler, och i många fall en större skörd.
  Att bladen skymmer varandra spelar ingen roll. Du kan ju toppa ändå om du känner för det. Sticklingen kan du sedan rota och ställa under 12/12 för att se vilket kön du har på plantan.
  Sticklingen tas precis ovan en ”nod” där två grenpar/bladpar växer.

  #357837
  reaper
  Deltagare

  Tackar man! men man e ju så jävla över ambitiös så man vill ju veta allt! Så här kommer nästa fråga, hur gamla rekomenderar du att de ska vara innan man toppar första gången?

  #357838
  reaper
  Deltagare

  Om dina övre blad skymmer dina mindre ska du INTE toppa. När du toppar klipper du av toppen på plantan och där växer det ut två nya skott. Plantan kommer bli större och bredare då, och detta kan vara bra om du har stort utrymme att odla i – dvs bra avstånd mellan plantorna. Hursomhelst, plantor som har bra genetik och har rotutrymme, ljus, rätt PH, rätt temp och rätt näring, det vill säga ODLAS AV ETT PROFFS, kommer ge maximal skörd utan toppning. Jag tycker dessa faktorer är viktigare att eftersträva än att börja klippa av topparna. Det viktigaste att komma ihåg är att toppning absolut inte per automatik ger mer skörd.

  Vad du kan göra är att trimma av dom lägre grenarna istället, detta kan du göra genom hela veggperioden. När plantan går i blom kommer den koncentrera all energi på blommor på dom grenarna den har kvar. Detta tycker jag är speciellt effektivt om man blommar från sticklingar.

  Så ska du klippa, så klippa av några lägre grenar.

  #357839
  EvilGanja
  Deltagare

  Ibland kan det vara svårt att få lika mycket ljus på alla buds i andra hälften i blom. Ofta har man en main-kola som rusat iväg på höjden, ibland en halvmeter över andra sido-buds. Har man toppat plantan så har man i alla fall två likvärdigt långa toppar som får lika mycket ljus och därmed fetar på sig mer. Effektivast i avseendet att utnyttja en enskild ljuskälla är ju att odla SOG eller ScrOG där alla toppar har ungefär samma avstånd till lampan.

  #357840
  Brass
  Deltagare

  För mig har det gått suveränt att toppa plantan redan efter 1-2 bladparen visat sig men kanske inte det bästa ioförsig men för mig har det funkat . tack och hej

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top