Tips på HELT tyst hydro

 • Detta ämne har 5 deltagare och 10 svar.
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4477
  reaper
  Deltagare

  Tja!

  Jag ska snart styra upp en odling i Garderoben. Jag funderar på att köra Hydro, men då måste det vara nästan knäpptyst, eftersom jag bor kvar med Morsan…såå…..jag undrar om ni har några heta tips på hur jag får den helt tyst. Jag har hört att tex. en cirkulationspump ska vara mycket tystare än en lyftpump, men kommer det att bli så tyst som jag vill ha d? 😉 [/b]

  #94763
  Carlse
  Deltagare

  Du kan köpa eller bygga en ”oxydator” som du antingen monterar i botten av hydrolådan eller externt ansluten till syrestan och akvarieslang. En ”oxydator” är en flaska eller burk fylld med väteperoxid (H2O2) och en katalysator (ex.vis en liten bit brunsten – mangandioxid eller platina). Syre kommer då att bildas och via ett litet hål kopplat till en akvarieslang och en syresten leder man det ut i vattnet. Några deciliter väteperoxid kan på så sätt räcka i flera veckor och ge en god kontinuerlig syretillförsel till vattnet och detta utan någon motor eller annat som låter. Oxydatorer används av vissa akvarieägare som vill ha helt tysta miljöer och/eller extra syretillförsel. Billigast är att bygga själv, men det går också att köpa från några hundralappar och uppåt. Fördelen med en oxydator är också att syreutvecklingen ökar med temperatur, så ju högre vattentemperatur desto mer syre alstras.

  #94764
  reaper
  Deltagare

  GameGenie: Tack för tipsen! låter skitbra, speciellt d där med snören…..förresten, garderoben jag använder har måtten: 100 * 60 * 210 . Jag väntar bara på lampan (400 watts HPS m Grolux från Max Kiffer. Fläktarna har jag redan 4 st datorfläktar 4*4 cm, fast jag får nog fixa fler med tanke på 400 wattaren lr hur?

  Carlse: Fan…. en sån måste jag bygga. billigare än en pump också! ….
  Men, hur klarar sig rötterna ifall man höjer värmen? Köper jag dom grejerna på typ zoo affären eller?
  Chilzz… :)

  #94765
  reaper
  Deltagare

  Väteperoxid köps billigast i enlitersflaska av färghandlare, 30%, 70-75:-

  Brunsten i bit vet jag inte var man hittar… :?

  #94766
  Carlse
  Deltagare

  @radix wrote:

  Väteperoxid köps billigast i enlitersflaska av färghandlare, 30%, 70-75:-

  Brunsten i bit vet jag inte var man hittar… :?

  Brunsten (mangandioxid) är ett billigt och ofarligt ämne. Apoteken eller färgaffärer bör kunna beställa hem kemikalier. Det finns även andra ämnen som man kan använda som katalysator, ex.vis platina (som visserligen är dyrt men som går att köpa hos guldsmedsaffärer) eller bly (blyhagel?! – men bly är en giftig metall och även om det teoretiskt sett inte ska förbrukas något bly så finns det dock en risk för att blyjoner ska kunna föras vidare ut i vattnet och vidare till växterna).

  #94767
  reaper
  Deltagare

  Pajsarn !

  Vill du bygga en tyst Hydro ?

  Kolla tråden om Candybox Hydroponic. :D :D :D

  Mvh fuskis!

  #94768
  Opagaddur
  Deltagare

  hydrlizr Vart köpte du oxydatorerna? Helt enkelt, vart fixade du hela alltet? Det låter som en bra grej för min stealthsetup, man slipper massa extra sladdar (?) och den är helt tyst :) inte så dyr dessutom!

  #94769
  reaper
  Deltagare

  @hydrlizr wrote:

  Har även monterat en mindre variant i en av mina hydronäringsbyttor.Detta är ju nästan revolutionerande, att man missat det såpass länge.Rent syre för ett mkt bra pris, carlse du som har DO mätare har ju ett tillfälle att se vad de går för, jag ska definitivt köpa in lite av de mindre varianterna. 130:- kostar en mindre för 30l akvarium, bör vara bra för bubblare mm. Nästa variant med lite mer kapacitet kostade 320:- (100l akvarium) kör en sån i min näring.

  Creds Carlse för upptäckten

  Hur gick det fungerade det i odlingen?

  #94770
  reaper
  Deltagare

  jag undrar om inte den klassiska metoden med fjäderupphängning av bullrande pumpar och fläktar är bäst? det är ju barnsligt enkelt…

  #94771
  underdog
  Deltagare

  Min elite 802 pump går nog inte att ljudisolera, verkligen inte genom en upphängning. Testade vira in den i ett överkast, knappt det hjälpte. Även syrestenarna ger av sig ett rejält oljud i form av vibrationer. Allt detta resulterade i att jag gav upp mina bubblar planer och kör jord istället.

  #94772
  HydraMan
  Deltagare

  http://WWW.akvarielagret.se

  de har oxydatorer samt peroxid.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top