Tips: Montera d-fläkten på vägg o andra tips för mindre ljud

 • Detta ämne är tomt.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1984
  reaper
  Deltagare

  Jag är kanske extrem när det gäller att ljudisolera odlingsutrymmet för jag blir missnöjd när jag hör det minsta lilla surr ifrån utrymmet. Innan jag skall vara nöjd skall det vara så tyst så att ifall man går upp mitt i natten och ställer sig brevid odlingstrymmet, skall det fortfarande helst inte höras något alls. Jag har vridit och vänt flera flera gånger på hur man skall komma tillrätta med oljudet och har kommit fram till att det som fungerar bäst för mig är att:

  1) Använda flera datorfläktar för att suga in luft (istället för att skruva upp hastigheten).

  2) Montera datorfläktarna på väggen. Ställ helt enkelt odlingsutrymmet mot en bärande vägg eller liknande och montera fast datorfläkten på väggen. Ifall du inte vill borra hål i väggen så kan du använda dig av små metalvinkelhakar och träplanskivor; använd dessa för att göra en anordning som ser ut så att skivorna fästes i golvlisten (den som elsladdarna ofta vilar på) och fläktarna i träskivorna.

  3) Lufttäta med tyg. För att inte datorfläktarna skall cirukulera gammal luft så krävs det någon form av anordning där datorfläktarnas insug är isolerat ifrån odlingsutrymmets luft. Köp ”skummgummi plattor” (man har sådana som stoppning till stolar eller kanske har du en gammal platt madrass du kan använda) och skär ut en fyrkant där en datorfläkt kan passas in. Fäst tyg i skummgummit med hjälp av nålar och fäst tygkanterna med silvertejp i väggarna (eller hur din setup nu ser ut). När det är klart skall det se ut som en tunnel av tyg som leder ifrån datorfläkten till insuget.

  4) Köp en batterieliminator och dra ner varvantalet på datorfläkten.

  5) Fläktar som blåser runt luft inne i odlingsutrymmet kan hängas i t.ex. gummiband (fisklina fungerar bra det med) fästa i krokar som är inskruvade i utrymmets tak.

  6) Olika datorfläktar gör olika mycket ljud. Hitta sådana som låter så lite så möjligt, nöj dig inte innan. Datorfläktar hittar du billigt på returmarknader. Använd aldrig CPU-fläktar. Använd dator chasi fläktar.

  7) Låt insugshålet vara mkt större än vad dator fläkten är stor.

  8) Viktigaste är i alla fall att ingen fläkt någonsin kommer i direkt kontakt med odlingsutrymmets väggar, så att viberationerna kan skapa resonans. Det är det värsta!

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top