Tänkte skiva en insändare

 • Detta ämne har 6 deltagare och 14 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2856
  reaper
  Deltagare

  Jag tänkte dra mitt strå till stacken och skriva en insändare till min lokaltidning. Alla kommentarer och synpunkter uppskattas.


  Droglegalisering

  På 70-talet bestämde Sverige att man skulle kriminalisera alla droger, utom de som redan var etablerade i samhället (the, kaffe, tobak och alkohol). Alla andra droger skulle klassas som narkotika och man skulle absolut inte göra skillnad på tunga och lätta droger eftersom det på sikt kanske skulle leda till att de lätta drogerna började användas i samhället. Sedan dess har ett knarkkrig utkämpats med enorma insatser från staten. I Holland beslutades under samma tid att man skulle tillåta försäljning av cannabis i små mängder, resultatet blev chockerande, Sverige har nu nästan dubbelt så många tunga missbrukare som Holland per capita. I Sverige så ökar mängden tunga missbrukare, medelåldern sjunker, och både dödligheten och nyrekryteringen är skämmande höga. I Holland däremot så ökar medelåldern, mängden tunga missbrukare står stilla och dödligheten är mycket mindre än Sveriges.
  Vad beror detta på? Som en vanlig svensk medborgare så har man fått lära sig att det enda sättet att bekämpa knark är med förbud och hårda straff. Men nu när vi har sett att denna metod inte bara är misslyckad, utan katastrofalt misslyckad, varför inte ta del av andra länder erfarenheter?

  Cannabis finns redan i Sverige och användandet ökar och kommer att fortsätta öka, legalt eller inte. Drogen finns överallt och den kommer inte att försvinna hur mycket vi än kämpar emot. Sveriges narkotikapolitik har idag mer resurser än någonsin och det är ändå omöjligt att hålla landets fängelser narkotikafria. Alla partier vill få det att verka som om de gör något åt problemet när de i själva verket är totalt maktlösa. De vill verka ”hårda mot knarket” men allt de gör är att förstöra några personers liv.

  Den organiserade brottsligheten har ett enda mål, att tjäna så mycket pengar som möjligt. Cannabis är relativt billigt och fungerar som ett lockbete hos langaren som vill få så många som möjligt att gå över till tyngre droger. Detta fungerar alldeles utomordentligt bra i Sverige idag, mycket tack vara den så kallade ”skolinformationen”. Det som skolinformationen går ut på är att skrämmas så mycket som möjligt angående narkotikaklassade substanser, och i en del av fallen så måste man helt enkelt överdriva och ljuga för att få önskad effekt. Cannabis är en av drogerna som man ljuger om och detta har visat sig vara väldigt farligt, eftersom det är just den drogen man i regel kommer i kontakt med först. Om man nu har provat cannabis så märker att det man har lärt sig i skolan inte stämmer, vad stoppar då den personen att börja med andra mycket farligare droger? Alla varningar är nu helt verkningslösa. En annan sak som inte direkt hjälper personer som provar lätta droger är att nu kommer alla att se ner på dem som lägre stående människor och de tvingas att till kretsar med andra narkomaner. Man kan fråga sig var cannabis gör mest skada; i händerna på den organiserade brottsligheten eller på rätt sida om lagen där det i alla fall finns en chans till att upprätthålla en åldersgräns. En legalisering skulle innebära en enorm skademinskning, för enskilda personer och för samhället. Det skulle också medföra att polisen kan ägna sig åt att bekämpa riktig brottslighet (brott som har offer).

  I Kanada pågår just nu en debatt huruvida de ska legalisera cannabis, senaten för illegala droger har under 2 år satsat stora pengar på att forskare, doktorer, advokater, psykologer mm ska reda ut riskerna med en legalisering för samhället och för folkhälsan. Så här sa senatorn Pierre Claude Nolin när han översåg kommitténs undersökningar:

  ”Vetenskapliga bevis visar på ett överväldigande sätt att cannabis är avsevärt mindre skadligt än alkohol och bör inte behandlas som en kriminell fråga utan en social och allmän hälsofråga”

  Andra saker som bör nämnas som kommittén fastslog var bl.a.:

  • Marijuana leder inte till tyngre droger
  • Marijuanarökare är inte benägna att bli beroende
  • Marijuanaanvändning leder inte till brott
  • Marijuana är inte en allvarlig hälsorisk

  Att låta människor välja den mindre farliga marijuanan framför spriten kan inte i friska ögon ses som något annat än en väldigt konstruktiv steg till lösningen på både alkoholproblemet och knarkproblemet.

  #81409
  PachiPachiHand
  Deltagare

  Bra initiativ och bra skrivet. :)

  Om man nu har provat cannabis så märker att det man har lärt sig i skolan inte stämmer

  Ändra till:

  Om man nu har provat cannabis så märker man att det man fått lära sig i skolan inte stämmer

  Elr nåt !

  Det finns kanske nåt annat grammatikfel någonstans däri, vill inte verka som Pelle duktig.

  #81410
  reaper
  Deltagare

  Jo jag tyckte att jag också hitta lite små grammatikfel, men det hör ju inte till saken egentligen. O om du ska skicka den till nån tidning så e det nog bäst att gå igenom det du skrivit ett par ggr. Men jag tyckte artikeln var jättebra. Kanske detta kan leda till att andra swecan medlemar också får initiativet att skicka liknande insändare till andra tidningar. Har själv funderat på att skriva en liknande artikel o skicka till ett par tidningar. O det vore ju bättre ifall du inte bara skicka till din lokala tidning, utan att du även skicka den till många andra tidningar i landet.

  Da Doler

  #81411
  Raja Ram
  Deltagare

  Har sett bättre retorik, men kör hårt! ;)

  #81412
  Fr
  Deltagare

  All publicitet är god publicitet, som det heter. Att bara frågan kommer upp i en tidning gör det lättare att diskutera frågan. Skicka därför till många tidningar så är chansen större att det kommer med i iallafall någon.

  #81413
  reaper
  Deltagare

  Bra skrivet tycker jag! :D

  #81414
  chong
  Deltagare

  Hej Kalman.

  Den organiserade brottsligheten har ett enda mål, att tjäna så mycket pengar som möjligt. Cannabis är relativt billigt och fungerar som ett lockbete hos langaren som vill få så många som möjligt att gå över till tyngre droger. Detta fungerar alldeles utomordentligt bra i Sverige idag, mycket tack vara den så kallade ”skolinformationen”.

  Jättebra initiativ med insändaren. Dock är jag lite tveksam till påståendena om den så kallade organiserade brottsligheten. Den förekommer förvisso i viss utsträckning. Men dom flesta som håller på med cannabis i dagens läge tror jag är mindre organisationer om man kan kalla det för det. Det är gamla flummare som själva skapat sig kontakter utomlands och försöker tjäna sig en hacka på sitt intresse. Dessa personer bidrar med en relativt stor del av vårat hasch och kan inte beskrivas som den organiserade brottslighet som du menar då dom för det mesta håller på med enbart hasch.

  Sedan har vi ju sammanslutningar som hells angels och det är ju en helt annan sak.

  Men mina erfarenheter är att i gäng där man bland annat röker hasch så träffar man personer som testar lite allt möjligt och kan tillhandahålla sina favoritdroger.

  Detta är problem som definitivt skulle reduceras om man legalicerade haschet. Men få bort dom kan man nog inte eftersom dom även florerar på inneställen där man festar i största allmänhet. Och där kan man ju få tag i det mesta och vad som är innkörsporten på dessa ställen är det väl ingen tvekan om särskilt som omdömet inte är det bästa efter ett par drinkar.

  Annars tycker jag ditt initiativ är bra och jag önskar att fler av oss inklusive mig själv hade modet att göra desamma.

  Mvh chong.

  #81415
  Powerpuffgirl
  Deltagare

  Tycker också att det är bra skrivet! :D
  Vi bör legalisera just för att man inte ska komma i kontakt med tyngre droger om man vill röka sin lilla aftonjoint.
  Där har den svenska drogpolitiken misslyckats radikalt. Så som det nu är så florerar drogerna i vissa kretsar och miljöer, många av dem, dock långt långt ifrån alla, kriminella. Mina vänner här i Sverige håller inte på med sådant, i Tyskland har jag vänner som röker, men också där skiljer det sig från tillfälle till tillfälle och från person till person. Och det var utomlands som jag lärde mig att det jag har fått lära mig i skolan på 70-talet och det tidiga 80-talet var lögn. ingen av mina vänner som röker missköter sitt arbete eller säljer sin mamma för sitt dödsknark!
  Jag tror också att hela ämnet skulle vara mindre laddat om det var avkrimninaliserat.
  Så… vad gör jag här på forumet egentligen? 🙄 :?: :)

  #81416
  reaper
  Deltagare

  Överskriften ”Droglegalisering” låter nog illa i svenssons öra, men å andra sidan kanske det lockar folk att läsa. Eller så struntar de i den…

  ”Ska vi röka på fredag?” el. nåt liknande som fångar folks uppmärksamhet på ett annat sätt än ”Droglegalisering”, är mitt förslag.

  #81417
  reaper
  Deltagare

  ixtreme:

  ”Ska vi röka på fredag?”

  Det låter bra. Denna frasen är mycket mindre uppseendeväckande på ett dåligt sätt än ”Droglegalisering”.
  Det sistnämnda låter mer brutalt än fredags-frasen. ”Ska vi röka på fredag” låter mjukare o man får en känsla av att det är vardagligt o inte lika farligt som staten vill framstå det som.

  #81418
  reaper
  Deltagare

  @Kalman wrote:

  Sverige har nu nästan dubbelt så många tunga missbrukare som Holland per capita.

  Är det inte så att Holland har cirka 16 000 tunga missbrukare på ~16 miljoner invånare och Sverige har 25 000 på 9 miljoner?.. Det ger ju ett missbrukarantal per capita som är nästan 3,5 ggr större?! 😯

  Siffrorna är jag dock rätt osäker på, jitter inte kolla upp dom. 😳

  #81419
  Fr
  Deltagare

  @zewmah wrote:

  @Kalman wrote:

  Sverige har nu nästan dubbelt så många tunga missbrukare som Holland per capita.

  Är det inte så att Holland har cirka 16 000 tunga missbrukare på ~16 miljoner invånare och Sverige har 25 000 på 9 miljoner?.. Det ger ju ett missbrukarantal per capita som är nästan 3,5 ggr större?! 😯

  Siffrorna är jag dock rätt osäker på, jitter inte kolla upp dom. 😳

  Saxat från ”Framgångsrik”:

  Sverige har cirka 31 000 tunga missbrukare på en befolkning på nästan 9 miljoner.
  Nederländerna har cirka 25 000 tunga missbrukare på 16 miljoner.

  Källor:
  • Folkhälsoinstitutet – http://www.fhi.se
  • Netherlands Institute of Mental Health and Addiction – http://www.trimbos.nl/indexuk.html

  #81420
  chong
  Deltagare

  Dom där siffrorna varirar lite här och där. Dock så är dom alarmerande till Sveriges nackdel.

  Mvh chong.

  #81421
  reaper
  Deltagare

  Tack för svaren, jag har låtit min flickvän rättat mina gramatiska fel nu.
  Hon informerade mej dock om att tidningarna gärna kortar ner insändare som är för långa. Så jag är rädd att min ska bli ett lättsågat missfoster om någon vänstervriden tidningsmänniska ska börja klippa i det. :?

  #81422
  chong
  Deltagare

  Kalman: Lämna dom politiska färgerna utanför det här va. Alla politiska partier i Sverige är lika goda kålsupar i den här frågan. Åtminstånde alla etablerade partier.

  Mvh chong.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top