Snabbare rotning av sticklingar

 • Detta ämne har 4 deltagare och 22 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4513
  reaper
  Deltagare

  Jag har funderat lite på hur man skulle kunna få en snabbare rotning av sticklingar. Jag har lite idéer om hur man skulle kunna få sticklingen att rota snabbare. Jag inte hunnit testat mina idéer ännu, så dom måste ju ses som helt experimentella. Läs gärna igenom ge konstruktiv kritik:

  Cutting-Crushing
  Någon tid innan du tar sticklingen kan du vicka lite ovan för det ställa där du sedan kommer att lägga snittet när du tar din stickling. Min tanke är att stammen på det stället måste återbildas/repareras och förutom att den blir lite grövre just där så kommer det ske en ansamling av växthormoner på det stället medans den reparerar sig och växer till. Ifall man då skär av sticklingen så har den ju lite extra växthormoner med sig jämfört med i vanliga fall. Det är min tanke i alla fall.

  Root-FIM
  Ni vet när man tar sin stickling, då skär man ju av de grenar som kommer ligga nere i jorden. Min tanke är att man FIM:ar, precis som vanligt, istället för att helt skära av stället med alla löv. Min tanke är att just det stället bör innehålla mest växthormoner och dessutom en hel del massa celler för just rottillväxt.

  Hade varit kul med lite feedback. Jag har precis gjort lite Root-FIMing så om en vecka eller så så kanske man kan se om det har hänt något. Jag planerar att slita upp sticklingarna såfort jag fått lite rötter på dom och se vars ifrån dom första rötterna först växte ut.

  #95068
  reaper
  Deltagare

  Okej Cutting-Crushing var svårt, det blev snarare en Cutting-Breaking. Stammen var ju så kör att det var svårt att krossa stammen utan att bryta den. Så nu har jag brutit av en stam så den bara hängde kvar med lite ytter vävnad. Jag lade lite Weibuxfix Rotningsmedel på brottytorna, sprayade försiktigt med vatten och stödde sedan upp the stickling to be, så att stammen skall kunna läka ihop igen.

  Upprepade mitt misstag med ytterliggare en stickling to be, och lagade den på samma sätt igen. Hur lång tid tror ni det tar innan det läkt ihop igen?

  #95069
  reaper
  Deltagare

  Menar du att du FIMmar, sen klipper av som vanligt och planterar sticklingen uppochner?
  Intressant idé.. 😯

  Hur lång tid tills det läkts någorlunda… tja.. två veckor?

  #95070
  reaper
  Deltagare

  Nej inte riktigt jag gjorde såhära att den gren som kommer under jorden, den grenen brukar ofta växa tillsammans med ett löv. Ni vet först växer lövet ut sedan kommer det en gren i väcket liksom. Lövet kapar jag av så att det sticker ut någon millimeter med löv-stam ifrån sticklingens stam. Precis som vanligt alltså.

  Det gren som växer ut i väcket, den grenen är ju inte så lång ifall man tar sticklingen högre upp. Den kan man då FIMa. Utför FIMning under vatten och tryck bort de pytte små luftbubblor som finns kvar i de små löven som blir kvar (man kan inte tro att det skall finnas så små bubblor av luft kvar mellan sådana små löv bitar, men det gör det). Sedan när i rotningsmedium eller weibufix eller nått… Sedan sticker du ner sticklingen i briketten, precis som vanligt. Ifall man vill skulle man kunna säga att du i vanliga fall toppar grenen och väntar på att det skall växa rötter ifrån den, men nu prövade jag alltså FIMa den istället.

  Ifall det funkar skall jag posta lite bilder på hur jag gör för att göra det mera förståeligt. Just nu testar jag med 2 stycken sticklingar där båda två har vardera två stycken internodes, och på båda två sticklingarna är den ena internod grenen (hehe… kan inte det korrekta språkbruket här) toppad och den andra FIMad. Förhoppnigsvis kommer jag komma ihåg vilken internode som var vilken när jag sedan skall undersöka dom :D.

  Låter som en kul idé att vända upp och ned på hela sticklingen. Men jag tror att ifall även ifall den rotar sig så kommer det ta längre tid att återbilda nya toppskott än vad man tjänar i rotningstid. Om det ens fungerar alltså… Värsta roliga iéerna och helt paradigms-breaking blir det när man missförstår!!! 😆

  #95071
  Delta-9
  Deltagare

  jag tror mig förstå hur du menar Tsunamï, och det ska bli intressant att se resultatet. Sticklingar rotar sig bättre om den har ett par toppade noder under jorden. Att FIM:a grenarna som växer ut från noderna istället och jämföra med traditionellt toppade nod-grenar är en intressant ide. Hoppas du minns vilken som är vilken( du kan ju alltid märka upp dem på nåt passande sätt) när rötterna kommer.
  peace

  #95072
  reaper
  Deltagare

  Jag har postat om samma sak på overgrow och fått lite respons… ingen som har några direkta erfarenheter. Ingen som har sagt att jag har helt fel heller: http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?s=8b5cf51995ed97ad3cb2acc5c8e68acb&postid=2365423#post2365423

  Jag vill gärna höra vad ni tror och tänker. Gissningar och även glada tillrop är helt klart välkommet! :D

  #95073
  reaper
  Deltagare

  Hrehm… nu tror jag att jag förstår men jag vill ha det bekräftat: ni talar om att ta en stickling och toppa eller FIMa toppen/topparna på denna sttickling innan den sätts i jord/substrat, pudrad i t.ex. Weibufix rotningspulver?

  Jag slänger in en till fråga, nej två.
  Kör ni alltid med fuktväxthus för era sticklingar, eller får de stå framme hela tiden?
  Vilken temperatur ger ni era sticklingar när de ska rota?

  OK tre. Ska de stå mörkt, ljust, dunkelt… 😯 i nån kombination – ordnat i cykler (natt/dag etc) eller 24/0-belysning..?

  hm..

  Sista: När på dygnet är det bäst att ta kloner?

  Mitt på dagen är ju topparna fyllda av hormoner, som kommer behövas nattetid då de förflyttas ner i plantan för att växa rötter (så som jag förstått).

  Nattetid torde topparna (som vi väl vill ta som kloner?) vara fint avslappnade och klara klippchocken bättre. Den låga energinivån motiverar den till att panikväxa rötter fortare än annars.

  Vad tros? :? 😉

  #95074
  reaper
  Deltagare

  Root-FIM: Att FIMa de toppar som kommer befinna sig under jord efter att man kört ner sticklingen i jorden. Efter Root-FIM är det pudring av hela den delen av växten som skall befinna sig under jord när du kört ner sticklingen.

  Fuktväxhus: Är ett måste tycker jag. Väldigt enkelt att hantera och jag har haft många lyckade rotningar i sådan. Själv så minimerar jag fuktigheten och sprayar aldrig, detta för att stimulera rotbildning.

  Temperatur: 25-27 grader

  Ljus: Första 48 timmarna är halvdunkel under dagen och under denna cykel 6/18 (dag/natt). Efter det gäller 18/6 med 2-3 LE-lampor.

  Bästa tidpunkt för att ta stickling: På dagen, för då har topparna som mest växthormoner, på natten sticker dom ner i rötterna. Klipper man under dagen får sticklingen alltså med sig största koncentrationen av växthormoner. MEN, då tappar moderplantan alltså växthormoner så ifall du vill vara skonsam mot moderplantan skall du ta sticklingen under natten; vilket förmodligen resulterar i större problem att få den att rota sig och att det tar längre tid. (Så ifall du bara är ute efter att trimma lite på plantan och inte ta några sticklingar så bör du väl göra det under natten då alltså. Kan vara bra att minnas.)

  Disclaimer: Det var lite fakta uppblandat med mina egna gissningar. Bara så ni vet. :)

  #95075
  okkolokko
  Deltagare

  De helt klart viktigaste faktorerna tycker jag (av egen erfarenhet) är
  att ha miniväxthus och realtivt hög värme. Jag förlorade nyligen
  runt 20kloner för att jag inte tänkte på fuktigheten. De överlevande åkte
  in i miniväxthus där dem trivs nu. Angående tempen tycker jag den
  gott kan ligga på 30grader.

  Annars är tsunamïs tips väldigt vettiga och beskriver precis så som
  jag gör när jag klonar :)

  Mvh, okko

  #95076
  Delta-9
  Deltagare

  Kan även tilllägga att äldre grenar från nedre delen av plantan rotar sig bättre än färska skott.
  En ny metod som provats med framgång är att lätt skrapa nedre delen av sticklingens stam med tänderna på en plastkniv. Det ska bara skrapas av ett tunt ”hudlager”. Denna lätta(obs) skadepåverkan mjukar upp det yttre membranet och underlättar snabb rotbildning.

  Vid mitt senaste experiment lyckades jag rota 28 av 28 sticklingar med full hälsa.

  #95077
  reaper
  Deltagare

  Ifall man vill kan man även krossa stammen där man vill att det skall rota sig! Men vad jag förstog så fungerar det olika bra med krossning på olika sorters växter och kanske strains (kan inte så mkt om detta så jag vågar mig inte på ngn gissning)?

  @Delta-9 wrote:

  Kan även tilllägga att äldre grenar från nedre delen av plantan rotar sig bättre än färska skott.

  Intressant, det är precis tvärt emot vad jag hört innan. Vad jag har hört tidigare är att mjukare grenar rotar sig bättre än träiga grenar. Kul att vi har hört så olika saker. Jag undrar vilket som är rätt? Själv har jag för liten erfarenhet för att kunna utala mig.

  #95078
  Delta-9
  Deltagare

  Efter nya experiment och efterforskningar måste jag ändra och utöka mitt eget råd angående var på plantan sticklingar bör tas.

  De flesta odlingsböcker ger rådet att ta sticklingar från lägre, skuggade grenar( dock inte de gamla, träiga som tar lång tid att rota). Sticklingar kan rota sig oavsett varifrån de tagits. Tanken bakom de lägre grenarna är att de bl.a har mer stärkelse lagrade och därför rotar sig bättre. De verkar också klara stamförruttnelse bättre än färska skott.

  Men tester och erfarenheter talar för en annan, viktig faktor för valet av sticklingstagande:
  Det verkar som om tjockare, snabbväxande skott från plantans övre hälft ger plantor med bättre tillväxt, kortare nodavstånd och tyngre skörd!
  Omvänt verkar utsträckta, tunna skott från plantans botten fortsätta växa just tunnare och utsträcktare, även under samma ljusintensitet.

  Därför ändrar jag mitt råd till att ta sticklingarna från starka, fasta skott från plantans övre halva.
  Om en planta ändå ska toppas så kan man försöka rota huvudskottet, eftersom detta teoretiskt kan vara den vigorösaste delen av plantan.

  Om någon kan bidra med egna kunskaper/tester på området så skulle det vara intressant läsning.

  #95079
  reaper
  Deltagare

  EDIT: Jag har testat med koldioxid nu och det blev helt misslyckat. Jag tänker hålla mig undan det dära med att använda extra CO2 under rotningen av sticklingar!

  Koldioxid
  Det slog mig att koldioxid kanske har stor betydelse för i rotningsprocessen av sticklingar. Eftersom jag aldrig läst något om detta tidigare så gjorde jag lite snabb-sökningar på internet. Det verkar som om jag hade rätt! Nu har jag ju bara letat efter information som verifierar mina egna tankar, men i alla fall…

  Som alla kanske vet, så formas de första rötterna ur sticklingens kallus (eng. callus) som alltså består av en form av celler som växer över skadade ställen/snittytor. Den information som jag hittat visar på att lägre koldioxid nivå försämrad kallus tillväxt och att sticklingarnas löv bir gula. Inte förvånande så spelar med andra ord fotosyntesen alltså en mycket viktig roll vid rotbildandet.

  Med andra ord så tänker jag leda in lite extra mäsk producerad koldioxid i min klon-kammare nästa gång. Dessutom tänker jag se till att sticklingarna får rejält med ljus också; 18/6.

  Läs själv på:
  http://www.rhizopon.nl/rootformation/edit.44.Theroleofphotosynthatesatdifferentmomentsintherootingprocessofrosecuttings.shtml
  http://www.xrefer.com/entry.jsp?xrefid=639708&secid=.-&hh=1
  http://www.rhizopon.com/edit.rootformation.shtml

  Ethylene
  Det är ju så enkelt att tillföra så jag funderade på ifall det skulle kunna vara något det med. Av mina sökningar på google att dömma, har ethylene en relation till auxin, som i sin tur är något man kan tillföra för snabbare rotning. Jag fick inget entydigt svar på ifall ethylene är bra eller dåligt, eftersom de forskningsresultat jag tog del av pekade åt båda hållen.

  Av det jag lärt mig om ethylene hitintills så tror jag inte på ethylene! Men det är bara som jag tror, jag vet inte! Test måste göras – ifall nu inte någon här redan vet svaret?! ;)

  Läs mer här:
  http://www.hos.ufl.edu/kleeweb/abstracts/clark1999.pdf

  #95080
  Draken
  Deltagare

  :D Jag vet inte om det går att köpa i vanliga stores,men jag har en polare som jobbade på Weibulls,därifrån tog han hem till mej något som hette Rotstimulator,benvitt pulver, å DET e nog de jevligaste jag kan komma på… Klippte av ett fanleaf,doppade det i pulvret,satte ner det i blöt jord,vattnade å vänta i ca:1,5 vecka, drog sedan upp bladet ur jorden,då hade det fanimej tittat fram små små rötter,(jävla massa kommatecken) Har inte fortsatt med experimentumet :? ,tyvärr! ………. :mrgreen:

  #95081
  reaper
  Deltagare

  dragonfly63: Låter bra och intressant! Är du helt säkert på att det hette Rotstimulator? Jag kollade efter det på internet och fick inget resultat.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top