Senaste Arena

 • Detta ämne har 7 deltagare och 11 svar.
Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2597
  professorn
  Deltagare

  ARENA 6/02 – IDÉN SOM DÖDAR KNARKARE

  1978 slog riksdagen fast att narkotika är främmande för svensk kultur. Sedan dess har ingen idé varit mer avgörande för den svenska narkotikapolitikens utformning än den om ”ett narkotikafritt samhälle”. Arena berättar hela historien om tankens framväxt i en 70- och 80-talsmiljö av folkhygien och nationell chauvinism och visar hur den är direkt orsak till dagens låsning i frågan om sprutbytes- och metadonprogram – en politisk blockering som lett till döden för hundratals missbrukare som hade kunnat räddas.

  I TIDNINGEN:

  Tema: Sverige och knarket

  Gräset. Karolina Ramqvist reser från skolbänken till Jamaica.
  Knarkaren. Lars Jacobson äcklas av vårt behov av vederstyggelser.
  Nationen. Magnus Linton gräver upp en blågul dröm om renhet.

  #79235
  Gin
  Deltagare

  Var tjackar man denna intressanta skrift?

  #79236
  reaper
  Deltagare

  Jag köpte den på Presstop i Göteborg, mycket bra läsning.

  Magnus Lintons artikel finns också på nätet:
  http://www.arenagruppen.org/ag4/default.asp?ID=1117&type=3&cat=arena

  Jag måste också tipsa om en mycket bra bok i ämnet: ”Understanding Marijuana” av Mitch Earleywine. Denna bok försöker faktiskt, vad jag kan bedöma, vara helt objektiv och han har gått igenom all forskning han har hittat. Han förklarar till och med forskningsmetodik och vad som är problemet med de olika rapporterna som har kommit fram till felaktiga eller tveksamma resultat. Nästan varenda stycke i denna bok är ett argument för ”oss”. Den är ovärdelig skulle jag nästan vilja säga, eftersom den möjliggör seriösa bemötanden av vartenda påstående som ”de andra” har. Källhänvisningarna upptar 70 sidor! Jaja, se själva:

  http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0195138937/qid=1039287627/sr=1-1/ref=sr_1_1/002-6022244-6732017?v=glance&s=books

  http://www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.cgi?ISBN=0195138937

  Ha det gött

  #79237
  Atouk
  Deltagare

  @Morn wrote:

  Magnus Lintons artikel finns också på nätet:
  http://www.arenagruppen.org/ag4/default.asp?ID=1117&type=3&cat=arena

  Ge Magnus Linton Stora Journalistpriset och alla andra priser som kan tänkas förekomma inom media ❗

  Detta är den bästa, mest sakliga,väl underbyggda, genomtänkta och historiskt korrekta artikel jag någonsin läst av en svensk journalist, och jag har läst en hel del. Otroligt bra!

  Ingen borde få yttra sig om svensk narkotikapolitik utan att först ha läst artikeln (klart att alla får yttra sig, men de som inte kan sin historia kommer att stå med brallorna långt nedanför anklarna i debatten..).

  #79238
  reaper
  Deltagare

  Är det någon som inte får tag på tidningen eller inte anser sig ha råd, kan jag tipsa om att detta är den typ av tidning som fins att låsa gratis på i stort sett alla bibliotek…

  #79239
  Paddington
  Deltagare

  Linton är fantastisk. Han ägnade t.ex. en halvtimma av sitt somarprat i P1 åt att avliva myter om cannabis.

  Inte att förglömma är att samme Linton övertygade vår matglade statsminister att bli vegetarian då denne läst Lintons bok i ämnet, vad den nu hette. Givetvis lyssnar våra ledare även på detta, men med dagens opinion kan det ju ta tid…

  De här tankarna blir mer och mer legitima och snart faller tabut att ifrågasätta Sveriges äckliga knarkfobi. Nästa val kanske någon tar bladet från munnen?

  Var det fler än jag som höjde ögonbrynen lite extra över dessa rader?:
  ”Och i Dagens Nyheter 22/8 gör Björn Fries, regeringens egen droggeneral, en tydlig avbön och riktar hård kritik mot det samhälle som i 30 år sagt sig veta bättre än andra: ”Vi vet nästan ingenting om narkotika i dag. Missbruket har pågått, men diskussionen har varit alldeles för låg. Det är i dag pinsamt att diskutera svensk narkotikapolitik i internationella sammanhang.”

  Hade jag helt missat. Det rör sig minsann.

  #79240
  Trestor
  Deltagare

  Boken Linton skrev heter ”Veganerna -En bok om dem som stör.”

  Rekommenderas för övrigt till alla, såväl köttätare som vegetarianer/veganer.

  #79241
  reaper
  Deltagare

  @Atouk wrote:

  Detta är den bästa, mest sakliga,väl underbyggda, genomtänkta och historiskt korrekta artikel jag någonsin läst av en svensk journalist, och jag har läst en hel del. Otroligt bra!

  Ingen borde få yttra sig om svensk narkotikapolitik utan att först ha läst artikeln (klart att alla får yttra sig, men de som inte kan sin historia kommer att stå med brallorna långt nedanför anklarna i debatten..).

  Jisses ja, det var faktiskt den bästa sammanstälningen av svensk drogpolitiks utveckling jag läst på MYCKET länge. Men Linton har ju oxå imponerat förr, inte minst på den mindre kända lilla hemsidan han har till sitt program på P3, vilket det nu heter..

  Att Fries och framförallt Widar ”Hassela” Andersson gjort sådana uttallanden är helt nytt för mig även det.. borde förmodligen investera pånytt i en riktig dagstidning, webben räcker kanske inte ändå. :?

  Widar A deltog i en legaliseringsdiskussion i Lund för ett eller två år sedan, motspelaren var en kille från Liberal Front eller nåt i den stilen. Han gjorde ett mkt intelligent intryck den gången, använde språket väl och undvek listigt alla de frågor han inte kunde svara på med långa resonemang som gradvis avvek ifrån de egentliga frågorna.. för att sedan i därpå följande nummer av FMN´s eller RNS´s förbundstidning totalt ignorera de fakta som presenterats honom under den debatten och förmodligen hundra andra debatter. 🙄

  Undrar om narkotikapolitiken någon dag kommer att jämställas med t.ex. tvångssteriliseringarna.. så många som dött, stämplats, stängts ute ifrån samhälle, media och kulturliv pga obekväma åsikter… så många liv som kunnat vara så oändligt mkt bättre idag om det inte vore för den svenska modellens nödvändiga enfald.

  Hur många som satts i fängelse eller förlorat arbetet för narkotikabrott, blivit märkta för livet som oönskade och omoraliska ickemänniskor utan rättigheter.. 😡

  Hur många av Widar Anderssons vänner och politiska anförvanter kommer få stå till svars för dagens och gårdagens så grymma narkotikapolitik?

  #79242
  reaper
  Deltagare

  Linton är underbar, lyssna på hans sommarprat.
  Han säger mycket intressant som man kan gå och fundera på.

  En postiv effekt med EU är att vi nu tydligt kan få siffror på hur urusel svensk narkotika politik är i jämförelse med de övriga medlemmarna.

  Tänk dig den stackars svenska delegat som ska stå nere i Bryssel och kräva att Holland ska avskaffa sina coffeshops och samtidigt visa upp de mörka siffror som den svenska metoden frambringat.
  Björn Fries citat:
  ”Det är i dag pinsamt att diskutera svensk narkotikapolitik i internationella sammanhang”

  Man börjar ana sammanbrottet, jag har tippat på två mandatperioder till innan frågan börjar stötas och blötas. Nu kan man snart hoppas att debatt kommer ske redan vid nästa val.

  #79243
  chong
  Deltagare

  Det finns ytterligare två bra artiklar i samma tidning. Men tyvärr ej på nätet ännu i alla fall. Gräset. Karolina Ramqvist reser från skolbänken till Jamaica. Och Knarkaren. Lars Jakobson störs av vårt behov av vederstyggelser. Tidningen hittade jag i Pressbyrån Östra Station.

  Mvh chong.

  #79244
  Paddington
  Deltagare

  Jag har med köpt Arena och läst alla artiklarna idag. Det är inte fråga om något hyllande av cannabis utan det viktigaste: En seriöst utförd analys av de lögner och den moralism/nationalism och fanatism som präglat det svenska traumat inom narkotikapolitik.

  Alla tre artiklarna är så bra, gedigna och välskrivna att den som är det minsta intresserad av narkotikafrågan bör köpa Arena snarast. Här finns massor med argument med de rätta motiven för att störta den katstrof dagens narkotikapolitik alltjämt är. Inte för att cannabis är ofarligt och enbart bra utan för att politiken är långt farligare.

  #79245
  Raja Ram
  Deltagare

  Oj oj oj, en riktigt fin artikel det där! Tror jag börjar förstå…

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top