Saknar jord till ballasten… Hur farligt?

 • Detta ämne har 1 deltagare och 6 svar.
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #30613
  reaper
  Deltagare

  Förstagångsodlare och har just installerat en 400W HPS med separat ballast i ett trångt utrymme som mäter 60x60x200 (ballasten ligger i annat skåp). Problemet är att det inte finns jord i uttagen där jag bor.
  Lampan lyser och allt är bra, det är bara det att jag åtskilliga gånger har läst att man bör ha både en fungerande jord plus en jordfelsbrytare till denna typ av utrustning.
  Jordfelsbrytare är inbyggt i kopplingsdosan men den saknar ju som sagt jord så den är väl mer eller mindre betydelselös. Jag har tom läst att man alltid bör testa så att brytaren verkligen funkar som citat: ”en billig livförsäkring”.
  Jag kan ej heller med lätthet skapa en egen jordanslutning då närmaste element el. dylikt är mer än fem meter bort.

  Hur allvarligt är detta?
  Finns det många som kör på detta sätt?

  Om det är jätteallvarligt, hur bär jag mig då åt för att koppla jorden till annat ställe än vägguttaget och hur bär jag mig åt för att ”testa” att jordfelsbrytaren fungerar?

  Jag har verkligen nojjan, så jag vore mycket tacksam för svar!!

  #357261
  reaper
  Deltagare

  Om du har jordfelsbrytare så spelar jorden mindre roll, jordfelsbrytaren är inte beroende av jord utan arbetar mellan neutralledare och fasledare.
  Det funkar så att den mäter strömmen genom jordfelsbrytaren och summan mellan fas och noll eller fas och fas skall vara noll då funkar det, om strömmen väljer att ta en annan väg tillbaka till jord än genom neutralledaren och jordfelsbrytaren så bryter den lilla manicken. Mycket enkelt och säkert, den ska bryta på under 30 mA strömstyrka inom 400ms (gränsvärde) men oftast mycket snabbare typ 15-30 ms.
  En billig livförsäkring som ALLA borde ha, odlare eller ej.

  #357262
  reaper
  Deltagare

  Hur du vet att den fungerar ….. Det borde finnas en testknapp på den annars så finns det instrument att kolla den.
  Överkurs: Du kan kortsluta neutralen med jord då ska den lösa om det är potensialfel mellan neutralen och jorden du använder, är det inte det så kan man skapa ell sånt genom att sätta nån form av last (motstånd) mellan neutral och jord. Löser den inte då är den trasig.

  #357263
  reaper
  Deltagare

  Det låter verkligen som om du vet vad du talar om!

  Med andra ord är allt frid och fröjd så länge jag har min skarvsladd med inbyggt ”överspänningsskydd”? Jag kan alltså sluta oroa mig för att min sista minut skall bli med en kyss av reflektorn när jag skall vårda mina käraste? :D

  Tack i så fall för att du befriat mig från min för tillfället största nojja!

  Och tester är överflödiga eller?

  #357264
  reaper
  Deltagare

  Det borde finnas en testknapp på den annars så finns det instrument att kolla den.

  Det finns en röd knapp, men jag trodde den var till för att återställa om brytaren skulle lösa ut!?

  *edit* Det är en sån där svart snurra med fyra uttag från Claes Ohlson. Köpt i helgen…

  #357265
  reaper
  Deltagare

  Överspänningsskydd är nåt helt annat och är inte nån bra liv-brandförsäkring. Det måste vara en jordfelsbrytare.
  Överspänningsskydd är till för att skydda material mot att brännas av höga spänningar,typ när blixten slår ner …… Inte att rekomendera som skydd för person eller elbrand i ditt utrymme.

  Känns som jag borde göra en tråd om elsäkerhet. Jag ska ta mig tid nån gång att reda ut begreppen, tillsvidare så svarar jag gärna på allt som har med el att göra.

  Det finns lösa jordfelsbrytare att köpa som du sätter i uttaget innan du stoppar i stickproppen, inte så dyra och finns säkert oxå på CO.

  Edit: Det är inte en jordfelsbrytare på den du köpt utan ett överlastskydd för att skydda kabeln från värme. Så skaffa dig en JORDFELSBRYTARE oxå så ska det gå bra.

  #357266
  reaper
  Deltagare

  Det var det värsta…

  Jag som för säkerhets skull frågade killen i CO´s informationsdisk huruvida jordfelsbrytare och överspänningsskydd var samma sak…

  Tack för hjälpen, i morgon skall jag införskaffa en jordfelsbrytare!

  Se gärna till att den där elkopplings/säkerhetsguiden blir av..
  Det finns nog många gröngölingar mer än jag som skulle uppskatta en sådan. Och för dig som också är nyfrälst så måste det ju kännas extra bra att kanske någon dag ha räddat ett liv!! (Fast det gör det väl förhoppningsvis för alla) 😉

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top