Rohypnol och brottslighet

 • Detta ämne har 7 deltagare och 11 svar.
Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4601
  MrY
  Deltagare

  http://www.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,61726716_852__,00.html

  ”Tar Rohypnol för att våga”
  Det blir allt vanligare att brotts-lingar medvetet tar det narkotika-klassade läkemedlet Rohypnol för att våga begå brott, rapporterar Ekot.

  Anna Dåderman, doktor i psykiatri och medicine licentiat i rättspsykiatri vid Stockholms universitet, ser en tydlig koppling mellan rohypnolmissbruk och grova våldsbrott. -De brott som begåtts under påverkan av Rohypnol är mycket mera grymma och utdragna, de är bestialiska. Den kopplingen är mycket tydlig, säger hon.

  Hur många tar alkohol för att våga begå brott? Eller för att ens våga bjuda upp någon till dans?

  Hur ser kopplingen ut mellan alkohol och brottslighet? Kan det vara så att fulla människor slåss mer än nyktra?

  Det är naturligtvis helt meningslöst att jämföra berusade människors våldsbrott med nyktra.

  Värt att notera är att den som röker cannabis förmodligen fastnar i soffan och glömmer bort att han ska begå brott. 8)

  #95669
  Trestor
  Deltagare

  Hmm.. är inte det här mot reglerna? Har ju inte direkt mycket med cannabis att göra….

  #95670
  MrY
  Deltagare

  Nejdå jag är straight on topic. 8) Det är ju inte Rohypnol i allmänhet jag pekar på, utan antidrogaktivisternas dåliga argumentation.

  #95671
  Powerpuffgirl
  Deltagare

  När jag såg rubriken tänkte också jag ”soptunnan” :D .

  Men sedan när jag läste tråden, så kan jag inte annat än att hålla med det du skriver.

  Hörde detta på nyheterna idag morse, och lade märke till att de inte nämnde att de som missbrukar Rohypnol gör det i samband med att de dricker alkohol. Normalt är Rohypnol ett sömnmedel, som kan brukas och missbrukas som vilken annan sömnmedicin som helst.

  #95672
  Ganjasmurfen
  Deltagare

  Jag har en del bekanta som Är tunga brottslingar.. alla av dessa tog roppar från och till när dom bröt..

  #95673
  Paddington
  Deltagare

  Det sorgliga i Rohypnol fallet tycker jag är att man vill ha det till att folk som använder Rohypnol (ofta människor som har det mycket tungt) blir vildar. Att den som tar detta sedativa preparat skulle bli aggressiv per automatik är lika dumt som all annan moralpanik i drogfrågan. De flesta påverkas på samma vis som av alkohol eller somnar.

  Att det underlättar vid grov brottslighet är en annan sak. Det är klart att ett ångestdämpande preparat kan användas rent strategiskt för att ”orka” med tunga brott. Det är förfärligt, men den ursprungliga orsaken är naturligtvis inte drogen. Den stora majoriteten av missbrukad rohypnol är insmugglad så debatten om att totalförbjuda medlet tycker jag är lika korkad den. Tyvärr passar många droger in i vårt allt kallare samhälle. Hur man dämpar missbruket är en svår fråga.

  Sedan har jag svårt att greppa den försvarställning som reser sig så fort andra preparat tas upp. I denna delen av forumet diskuteras i stor grad narkotikapolitik. Som jag ser det är det helt omöjligt att skilja cannabis från den övergripande narkotikapolitiken i detta stadie. Det var väl främjande/diskussion av användning av andra droger som vi skulle hålla utanför Swecan? Ibland känns det lika förbjudet att nämna andra droger vid namn på Swecan som i samhället, det är lite synd.

  #95674
  Dytree
  Deltagare

  @Ganjasmurfen wrote:

  Jag har en del bekanta som Är tunga brottslingar.. alla av dessa tog roppar från och till när dom bröt..

  Jag ÄR en tung brottsling och jag tar ALDRIG rohypnol. 😆

  #95675
  MrY
  Deltagare

  Ja du är skrämmande rätt på prick, Paddington. Håller med dig 100%. Jag tycker också att det här har massor med drogpolitik att göra. Det handlar ju inte om att vi tycker att folk ska äta roppar, utan hur media och samhället tacklar det.

  Media driver en linje att ropparna skapar våldsbrottslingar, vilket som sagts ovan är en huvudlös överdrift. Det handlar ytterst om att de vill skapa panik och sälja lösnummer. Om man överhuvudtaget ska diskutera drogpåverkan och brottslighet blir ändå all jämförelse helt tam jämtemot alkohol. Ett perspektiv som helt utlelämnas i media.

  Jag tycker det vore väldigt synd om vi skulle få ett förbud mot den här gruppen av mediciner. Det finns massor med gamla människor med sömnproblem som är behjälpta av det. Och som sagts så kommer det mesta av ropparna från illegal import. Därför kommer inte den illegala marknaden att påverkas av ett förbud.

  #95676
  reaper
  Deltagare

  Men man måste väl ändå blanda Rohypnol med alkohol för att uppnå den effekten? Rohypnol förstärker alkoholens effekter ganska ordentligt vilket leder fram till minnesluckor, osv. (Man kan iofs bli rätt knäpp utan att blanda i Rohypnol i spriten…)

  #95677
  MrY
  Deltagare

  Nä så enkelt är det inte. Rohypnol är en insomningsmedicin. Det betyder att den hjälper dig att somna, inte att sova. Ett sömnpiller gör att du blir groggy dagen efter, något som du inte får med Rohypnol.

  Men om du inte somnar utan t ex tar den när du är fullt vaken, fungerar den som ångestdämpande. Rohypnol förstärker visserligen droger (även CB), men det är tveksamt om de har något med aggresiviteten att göra. Jag tror ändå i slutändan att det är alkoholen som är den största banditen.

  Många känner sig samlade och handlingskraftiga när de tar Rohypnol. Missbruket är helt klart ett problem, men det måste ses i rätt proportioner. Det man alltid undrar är varför folk tar droger och varför vissa fastnar i det. Av forskningen vet vi att de sociala faktorerna spelar stor roll. Som att högre arbetslöshet leder till ökat missbruk.

  Det vi behöver är en humanare narkotikapolitik som ser till individernas bästa och inte låser sig fast i principtänkande.

  #95678
  Powerpuffgirl
  Deltagare

  Det värsta är dock att vi har en drogpolitik som grundar sig på principtänkande. 👿 Detta gäller inte bara Rohypnol, utan också vissa centralstimulantia, som hjälper folk med DAMP. Hur många gånger har man inte fått höra eller läst att man ger dessa människor narkotika, när det man faktiskt vill uppnå med dessa mediciner att minska riskerna för kriminalitet och missbruk. 👿
  Och när en bonde i Halland vill framställa naturvänliga produkter, så får han höra att han odlar knark, trots att det inet skulle gå särskilt bra att knarka på hans grödor, om man så kommer på idén. 🙄

  Listan kan säkerligen göras längre.

  #95679
  reaper
  Deltagare

  Det här med roppar… Ja det är ett insomnings preparat men det gär dig inte aggresiv, det är ångestdämpande som andra benzodiazepinpreparat. Anledningen att grova våldsbrott uppstår är att Rohypnol gör änn ISKALL, man är i princip likgiltlig alla konsekvenser om man änns ser konsekvenserna av vad man gör. Rohypnol tas ju som sagt inte bara av tunga brottslingar, jag har kompisar som flitigt har eller använder Rohypnol och dom är inte ett skit aggresiva eller ”galningar”.

  Och:

  Narkotika politiken i sverige som ska få bort allt narkotika ur vårt samhälle är byggd för att förbjuda och bara förbjuda människor från sin fria vilja. Så med dagens system kommer vi aldrig få bukt med problemen. Det man borde göra näms aldrig. Narkotika politiken är ett välfärdsproblem. Människor tar olika preparat av en anledning, antagligen förr att man på något sätt inte mår bra psykiskt eller att man bara vill släppa ut spänningar i kroppen, så länge folk mår dåligt i samhället kommer droger alltid att finnas kvar.

  Men istället för att skapa ett samhälle där alla har det bra och inte behöver ta droger skapar man ett kontrollsamhälle och struntar i vad som är fel IGENTLIGEN, lurar människor och tror att det är dom det är fel på, som om samhället inte hade något ansvar överhuvudtaget.

  En kompis till mig sa en intresant sak. Han satt och läste tidningen och suckade och säger till oss runtomkring ”visste ni att det finns sjukdommar i sverige som är förbjudna enligt lag att råka ut för”. Givetvis blir man upprörd och undrar vafan nu, vadå för sjukdom, är det olagligt att vara sjuk ??? ”drogberoende” va sjukdommen, det biter till så fult när man tänker på det för det är ju så samhället fungerar i dag!

  L8rs

  (ännu ett bittert inlägg :? )

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top