Rensa bort lite blad?

 • Detta ämne har 4 deltagare och 13 svar.
Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #9208
  reaper
  Deltagare

  Tjena!

  Tänkte exprementera lite med plantan eftersom jag endåså får göra mig av med den snart… morsan tjötar som fan på mig om att det stinker i hela lägenheten och kan inte ta hem folk pga det!

  Tänkte rensa bort några blad längst ner på stammen. Nån som har gjort detta o vet om den plantan pallar det? Anledningen är för att ge stammen och de små skotten som kommer mer ljus! Bladen som är längs ner kommer juh endåså ramla bort och det gör väl ingen egentlig nytta heller??

  Får därimot skotten ljus på sig så växer juh dessa ut mer och får tillslut blommor? Blir juh det av de skotten som växt ut högre upp på plantan iaf!

  Jag ser bara positiva saker på det hela!
  Nån som har några andra synpunkter på detta??

  (Plantan är c:a 30cm hög och är 2:a veckan i blom!)

  //Jonte

  #133520
  reaper
  Deltagare

  ja jag tycker nog bara att det är hippie-fasoner att inte ansa lite… låta naturen ha sin gång och massa bjäfs. jag har trimmat mina plantor enligt samma princip, speciellt min moderplanta. och det går hur bra som helst. så länge man inte tar bort mer än att fotosyntesen för hela plantan inte kommer i fara, så tror iaf inte jag att det kan vara negativt. blad som skuggas, växer ju faktiskt långsammare… så skotten kan nog bara må bra av att bli prioriterade

  #133521
  Groddarn
  Deltagare

  Jofan, ansa du! Jag gjorde ett experiment i förrgår då jag rensade två plantor nästan helt från större löv… (nu ser de ut som renrakade pudlar)

  Två dagar efter och de ser inte ut att ha tagit skada, blommorna växer och trivs, de blivande budsen som är lägre ner har börjat växa till sig… så det kan nog löna sig om man har en planta som tål stryk.

  Good luck!

  #133522
  Trestor
  Deltagare

  Att ansa är idioti. Sorry de hårda orden men så är det. Enda du orsakar när du klipper bort löv och undre grenar är att skada och stressa plantan vilket i värsta fall kan leda till en chock, med påföljande stillestånd i växten i några veckor. Blad som plantan inte behöver, eller som är en last för plantan gulnar och ramlar av av sig själv. Enda fallet då det är värt skadan man åsamkar är då man toppar plantan på olika sätt för att få den buskigare.

  Btw: Att låta naturen ha sin gång är inte hippiefasoner. Naturen är allt, utan naturen finns du inte.

  #133523
  reaper
  Deltagare

  Alltså, bladen fungerar ungefär som solceller. De blir utsatta för ljus och använder det tillsammans med vatten och koldioxid för att bilda kolhydrater, dvs hjälper plantan att växa. Anledningen till att plantan bildar blad är för att kunna ta åt sig så mycket ljus som möjligt. Bladen är således ingen last för växten, för i sådana fall skulle den göra sig av med bladet själv. Ok, lite mer invecklat än så här är det ju, men det är nog ändå en bra sammanfattning.

  Wax on, wax off.

  #133524
  reaper
  Deltagare

  hmm jag ser inte riktigt den här inre harmonin i energifördelningen… alla växter jag haft, och då inte bara cannabis, har utvecklats mer på den sidan som åtnjuter mest ljus. de skott och blad som inte får mycket ljus avvecklas så småningom. någonting som är ganska vettigt i naturen när det oftast är ett väderstreck som avgör sånt. men när man under artificiell belysning överskuggar växande skott som mina, som jag använder till sticklingar, så kan det ju vara av intresse att gynna dem. och jag struntar i vad moder narur säger om det, för hon diggar ändå inte mina kabelhärvor och kemikalier 8)

  #133525
  reaper
  Deltagare

  Gör så att jag testar att klippa bort lite blad längst ner….

  All respekt åt moder natur men odlingen är i en garderob och inte i naturen…. alltså har man redan brytit mot plantans naturliga uppväxt och varför inte då fortsätta?

  Vi är juh 4st här som ser positivt på att klippa lite blad!

  Blad som plantan inte behöver, eller som är en last för plantan gulnar och ramlar av av sig själv. Enda fallet då det är värt skadan man åsamkar är då man toppar plantan på olika sätt för att få den buskigare.

  Plantan behöver uppenbarligen inte de bladen längst ner eftersom de endåså trillar av till sist så varför inte göra processen snabbare genom att ”hjälpa” den lite?? På detta sättet får som sagt skotten på stammen mer ljus och kan då växa till sig snabbare och plantan blir buskigare och får mer blommor!
  Tror juh att det går snabbare att klippa bladen längst ner än att vänta på att de skall ramla av sig själva…. även om plantan skulle stanna i växten ett tag så tror jag fortfarande att det går fortare för den att växa till sig på mitt sätt!

  Läste i nån annan tråd för ett tag sen om folk som klippte bort bladen längst ner när plantan var i blom för att den skulle använda så mkt ”kraft” som möjligt till budsen!

  Aja, skall ta bort några blad längst ner iaf, vet inte hur långt in man skall klippa men lämnar kvar en liten stump på 5mm lr nått! Känns som det skulle funka bra! Vill juh inte skada stammen nått!

  Det där med Kolfilter är juh iofs en bra idé men det känns som morsan bara använder lukten som en anledning till att jag skall göra mig av med den! Enda gången jag känner lukten av den är när jag öppnar garderoben…. känner iofs en svag doft när jag kommer in i rummet men det är inget man tänker på! Hon säger att det luktar med en gång hon kommer innan för dörren vilket är praktiskt taget omöjligt då dörren är 1 trappa ner! Aja, skit sam…. jäkligt schysst av henne att låta mig ha den så länge som jag haft den…. hon har vetat om den i över 1mån!
  Det är juh faktiskt något olagligt som jag håller på med så jag har juh ingen rätt att behålla plantan så länge jag bor hemma…. men skall försöka ha den så länge som möjligt!

  Nån som vet ungefär hur många veckor det tar innan det är dags att skörda? Kanske kan få morsan att hålla ut tills dess!

  //Jonte

  #133526
  reaper
  Deltagare

  Chris:

  Tycker det du säger låter vettigt iaf!! Skall testa detta innan jag skördar oxå! (Om jag nu får behålla den tills dess)

  //Jonte

  #133527
  reaper
  Deltagare

  jag vetefan om det låter sådär helgrönt sådär spontant… men det finns nog nån balansgång mellan att störa energiflödet i hela plantan, och att applicera effektiv stress och energifördelning. vetefan om jag vågar gå så långt iaf :D

  #133528
  Trestor
  Deltagare

  Jamen för all del, klipp på då så får vi se hur bra det går. Jag tycker om mina plantor och vill de väl dock, så jag avstår.

  #133529
  reaper
  Deltagare

  Klippte bort 2st blad längst ner så nu blottas stammen lite mer! Förhoppningsvis skall detta räcka för att skotten skall ta fart där nere och börja växa ordentligt! Men det smärta att klippa bort dem vill jag lova… Men men, testar man inte så får man aldrig reda på nått!

  //Jonte

  #133530
  reaper
  Deltagare

  Jag brukar personligen klippa av lite blad när jag inte har röka te.x
  Klipper även då och då för att ljuset ska komma längre ner på plantan..

  Nu ska det tilläggas att jag har näst intill problem med att planta är så buskig(den är toppad tilll 2 stammar dessutom). Den har varit i vegg sen någon gång i sommras, inte satt den i blom pga att jag inte haft så mkt utrustning eller något, utan bara omplaneterat med gämna mellanrum osv osv.

  Aja. Jag tror man kan se det lite hur man vill dethär med att klippa blad.
  Tror det kanske hjälper lite vagt med ljuset, men att de samtidigt skadar plantan något så det tar nog ut sig rätt gämt.

  klippar dock inget i mina ”seriösa” plantor :). De ska växa o bli fina utan någon form av frisör-mani :D

  Peace

  #133531
  reaper
  Deltagare

  mmm men jag har haft problem med mina plantor, då de har fått nästan helt gula fanleaves på mitten av plantan. som skuggar hela nedre delen av plantan när dom börjar slokna och ha sig. då tycker jag att det verkar fäördelaktigt att trimma bort dem. och jag vetefan hur illa vid sig de tar, jag har tre plantor som är i samma fas, och den som jag klippt flest sticklingar av växte mest på höjden av allihop under den perioden.

  #133532
  Draken
  Deltagare

  ..Hur det går med damen när man hårdtrimmar den,kan ni kolla på i min tråd i Bildbanken..2st. G13xHPxBG :) …… :mrgreen:

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top