Re: Har jeg forstått riktig?

 • Detta ämne är tomt.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4494
  Hr Sanders
  Deltagare

  Hej Doktor Hip!

  @Doktor Hip wrote:

  har jeg forstått dette riktig?

  Ja, i stort sett.

  … henge tre lavenergipærer rett over plantene.

  Menar du tre lavenergipærer per plante? Annars lan det nog bli lite lite ljus per planta i ett skåp av den storleken.

  Er nok sikkert ikke plass til mer enn to planter.

  Jodå, det rymms fler, fast inte lika stora ;)

  -Dekke til innsiden av skapet med aluminiumsfolie.

  Om skåpets insida är vit bör du nog låta bli med det. Är den däremot inte vit är alternativen att måla (matt vit) eller alufolie (tänk på att vända den matta sidan mot växterna, för att undvika ”ljusätning” och hotspots).

  Også skal ungdommene få plass til å vokse i den store typen potter.

  Det är kanske bättre att plantera om innan du inleder blom, så att nytt rotsystem hinner växa ut och inte tar kraft från blommningen.

  … dette ser ut til å bli et ganske stort innlegg.

  Ingen fara :)

  MEN: det jeg er usikker på er: Hvilken type jord skal jeg bruke til veg/blomstingen? Vet at det fins såjord og blomsterjord. -noen anbefalinger?

  Såjord till groddar, blomjord/plantjord till veg och blom. Blanda gärna ut jorden med sand, leca (=hydrokuler?) eller perlite.

  En annen ting: Hvor store bør pottene være?

  Till nygrodda frön och såjord kan krukorna vara riktigt små, 8-10cm eller mindre går bra. När de växt till (efter 2 veckor kanske) sig flyttar du dem till de stora krukorna, de kan vara så stora som skåpet rymmer.

  Trenger jeg å bruke plantenæring, og isåfall: noen tips? -Og: hvor ofte er det normalt å vanne plantene?

  Det behövs plantenæring de första 3-4 veckorna efter omplantering. Det här beror på hur stora krukorna är, ju större kruka desto längre innan plantenæring behövs.
  Vilken sorts näring som ska användas och dosering är inte jag rätt person att svara på, jag är inte så bra på det här med näring.
  Hur ofta man gehöver vattna beror på flera faktorer: hur varmt det är, krukstorler, om jorden är täckt av sand/grus/Leca/perlit eller inte, och hur törstig plantan är. Det varierar med andra ord från fall till fall.

  Angående luftsirkulasjonen så lurer jeg også på om det smarteste ville være å skjære ut et hull øverst i skapet og montere en liten vifte ut av dette hullet for å blåse ut den varme luften inni skapet. trenger jeg det, eller er det nok bare å ha en vifte på gulvet inni der?

  Det är en bra idé. Gör även ett hål för att låta ny luft komma in nederst i skåpet (behöver ingen fläkt).

  Angående fröinport till Norge måste jag overlåta svaret till någon som vet bättre, men bagseeds kan användas. Det är bara mer osäkert om de gror och vad de sedan blir.

  :) Happy growing! :)

  / Hr Sanders.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top