organiskt + urvattning sista veckan/orna?

 • Detta ämne har 4 deltagare och 9 svar.
Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21866
  reaper
  Deltagare

  måste få klarhet i en sak..

  vad rekommenderas om man kör med helt organisk näring bara?
  när jag har kört med vanlig näring (bcuzz m.m) har jag alltid slutat med näringen sista veckan, och vattnat med bara vatten för att inte riskera nån chem smak eller liknande.
  men nu sista svängen har jag bara kört organiskt från Sensi Seeds, och undrar ifall jag kan köra hela tiden ut riskfritt?
  har läst lite delade meningar, men i majoritet att ”urvattning” är onödigt med organisk näring eftersom den inte ska lämna några spårämnen som kan påverka.
  men vill veta vad fler tycker.. eftersom jag själv tycker att smaken är lika minst viktig som ruset! men samtidigt vill boosta på buddarna in i det sista :)

  /mike

  #271136
  reaper
  Deltagare

  Eftersom det är samma näringsämnen i ekologisk gödning som i konstgödsel så blir det ingen skillnad. Tvärtom borde konstgödslet innehålla mindre konstigheter. Skulle den ekologiska näringen inte ge samma så skulle det bero på att den inte ger mer näring än det som finns ute i skogen och då är det inte precis nån gödning man häller på.

  Varför kör folk med ekologisk gödning inomhus? Hur mycket ni än håller på med sådant så kommer ni vara miljöbovar eftersom den begränsande naturresursen är energi. Skulle den ekologiska näringen dessutom ge mindre tillväxt så skulle ni då vara värre miljöbovar.

  Fotnot: Tänk på att det amerikanska uttrycket Organic inte är exakt det vi kallar ekologiskt. Sist jag läste om organic foods så inkluderade dessa genetiskt modifierade organismer.

  #271137
  reaper
  Deltagare

  kanske jag som lämnat en konstig beskrivning (organisk) också..
  näringen i fråga är sensi´s ”ECOstyle” näring. fish emulusion i vegg, och seaweed extract + sensi aarde bloom stimulator i blom.
  och att anklaga mej för miljöbov svarar ju inte direkt på min fråga heller,gör den?

  ..anledningen till att jag kör eco hemma, är att jag HAR ett val, och MITT val är att köra eco! sen kan du köra ditt chem utan att jag gnäller för det?

  och resultatet hittills… är bra mycket bättre än alla gånger jag använt nåt annat. dom härliga buddarna exploderar fram!

  nån annan här som HAR erfarenhet av eco näring, och känner för dela med sej?
  annars får jag helt enkelt testa bara.. lita på att moder naturs födoämnen inte ska förpesta mitt ljuvliga livstillskott :)

  #271138
  Trestor
  Deltagare

  Doktor_Knark: Det är inte alls samma näringsämnen i organisk näring som kemiskt dito. Och vad blandar du in energi för? Vad har det att göra med övergödning och andra problem som konstgödning orsakar? De enda miljöbovarna är de som använder konstgödning och gifter.

  mikedread: Det är inte helt nödvändigt för en bra smak nej, men flushar du iaf sista veckan eller så blir det ännu bättre, och varför nöja sig med bra när det kan bli bättre? Torka och kurera ordentligt sedan för att bättra på smak ytterligar :)

  #271139
  reaper
  Deltagare

  Trestor: tack för det, ungefär som jag trodde.. :)

  må bäst!

  /mike

  #271140
  reaper
  Deltagare

  Mikedread:
  Jag kanske skulle skrivit vi istf ni där så hade ingen känt sig utpekad. Men faktum kvarstår att hänger 400 watts HPS och brinner 24/7 stora delar av året är att förbruka massor med energi och att förbruka massor med energi är att vara en miljöbov.

  Trestor:
  Tja, jag tycker det är hårklyveri att bry sig om exakt i vilken form näringsämnena befinner sig, det är NPK i bägge och de blir samma saker i plantan. Jag blandar in energi för att det är DEN begränsande naturresursen och det är det som är den största miljöpåverkan man gör när man odlar inomhus. Med dagens teknik och energiproblematiken löst så skulle vi kunna utplåna all miljöförstöring (utom möjligen utrotandet av arter, men den skulle dock minska dramatiskt). Går det åt mindre energi om man odlar med konstgödsel och bekämpningsmedel så är det det miljövänliga allternativet (allt är energi i slutändan och allt måste räknas: ett lägre utbyte/m^2, energikonsumption i produktion och transporter, osv).

  Frågan är varför du tar upp övergödning när vi pratar om inomhus odling?

  #271141
  Trestor
  Deltagare

  Energi är inte alls något som förstör eller skitar ner, tvärtom.. det påverkar inte naturen. Det handlar bara om hur man får sin energi. Om jag har solpaneler på taket och köper resten av elen från ett vindkraftverk, på vilket sätt menar du att jag förstör eller skitar ner då?

  Vi kan redan idag förse oss med större delen av vårt energibehov 100% miljövänligt om vi bara vågar/vill/orkar ta oss ur återvändsgränden som olja och kärnkraft utgör.

  Men detta är way of topic, så nu lägger vi ner eller byter tråd.

  #271142
  Slan
  Deltagare

  Det man vill åstadkomma med en flushning är att ge plantan en kvävefattig diet sista veckan så att den inte kan producera klorofyll.

  Klorofyll är det gröna i plantan och ger bland annat hostigare röka. Det är därför man vill ha bort det. Alla andra smakförändringar man kan göra genom bristsjukdommar är i bästa fall subjektiva och knappt mätbara. Man ska dock hålla i åtanke att alla bristsjukdommar man ger en planta kommer att försämra dess tillväxt, ge mindre skörd och svagare röka.

  Näringssytemet som du beskriver är som sagt inte organiskt i klassisk mening på det sättet att man bara tillför bakterier, men det är organiskt på det viset att de oorganiska näringssalter du tillför en gång har varit delar av organiska molkyler. Ur plantans synvinkel är det exakt samma sak som ett helkemiskt näringsschema, så visst går det att flusha.

  Om man nödvändigtvis vill flusha innan skörd så kan man ersätta näringen med PK13-14 eller bara vatten sista veckan, men i jord eller cocos så blir påverkan ändå marginell eftersom mediet i sig självt kan brytas ner till näring.

  Om man vill vara riktigt seriös med sina flushningar så ska man nog ha 0,1-0,3% väteperoxid i bevattningsvattnet sista veckan. Det förhindrar garanterat förmultningen av mediet och organisk gödsel och utfällning av nya salter. Det är fortfarande viktigt att man sköljer igenom mediet ordentligt för att få bort ALLA gamla salter om man vill flusha.

  Energidiskussionen är inte giltig i detta exemplet. Den enda energin i mediet som är värd att nämna i organisk odling är ju den kemiska energin i högförmultnad torv, cocosfibrer, bajs, förmultnande fisk osv osv. Humusbakteriernas arbete av förmultning är en exoterm spontan process som utnyttjar den kemiska energin i organiska molekyler.
  Det är därför komposter blir varma.

  Biprodukten (bakterienas bajs och lik) är bland annat näringssalter som plantan kan ta upp.

  /Slan

  #271143
  reaper
  Deltagare

  Tack! bra info..

  /mike

  #271144
  Bane
  Deltagare

  Wow!, informerande inlägg, kort & faktarik.
  >>Slan!
  tycker du verkligen att man ska köra med pk 13-14 genom hela blomperioden ända ut i slutet, brukar själv tycka att det ger ”Top Notch” om man håller igen med allt utom vatten.
  Då pratar vi om dom absolut sista dagarna innan slakt.

  …Lev väl alla mina bröder i den underbara värmebölja vi bevinner oss i :kimblah: (aktuellt datum är 20050704,under den vackra sommarnattshimmelen, mitt i STHLM)

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top