Organisk jordblandning, Massa-mix, nu med Improved version.

 • Detta ämne har 7 deltagare och 19 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2033
  massabakse
  Deltagare

  Min organiska jordblandning:

  Denna jordblandning passar till rotade sticklingar och vid omplantering av lite större plantor.
  OBS! Till frösådd passar den inte! Alltför näringsrik, bränner de små!

  Massa-mix:

  12 liter mager såjord, med perlite och/eller minileca-inblandning ca 15 %.
  40 ml Blodmjöl
  50 ml Benmjöl
  100 ml Dolomitkalk i pulverform
  10ml Magnesiumsulfat (MgSo4)

  Blanda dessa saker i en rejäl hink med lock, var noggrann! Använd munskydd!
  Jag använder en färgomrörare kopplad till borrmaskin.
  När allt är väl blandat, blöt blandningen med ca 2 liter vanligt kranvatten.
  Lämna hinklocket på glänt, annars risk för mögel och elände.
  Låt sedan blandningen stå i 2 veckor för att alla komponenter ska bli mer tillgängliga genom bakterienedbrytning. Därefter är blandningen klar att användas.
  Denna blandning är så rik på näring att den skall räcka till en normal blomperiod.
  Min personliga erfarenhet av blandningen visar att gula blad (kvävebrist) inte dyker upp under en blomperiod på 8-9 veckor.
  Det enda som jag tillsätter är Maxicrop-alg-extrakt, vid nästan varje vattning.
  Jag har tidigare odlat med kemnäring från Holland, både bubblande hydrohinkar och i vanlig jord, resultaten har varit ok till bra.
  Med organisk jordblandning slipper jag mycket krångel som jag hade när jag tillsatte flytande näring, näringen steg och sjönk, med bristsymptom och tendens till övergödning som följd.
  Jag får numera friska växter som ger prima avkastning, bättre doft och ev. starkare slutprodukt.

  Detta är absolut ingen mirakelblandning och det finns säkert jordblandningar som fungerar bättre för andra, denna fungerar för mig.
  Testa själva, kanske blir ni frälsta, ni med.

  Organiska hälsningar
  massa

  #75034
  Raja Ram
  Deltagare

  Tack för tipset! Funderar på att köra organiskt nästa gång för att slippa alla gödningsproblem i form av fertburns och undernäring osv. :)

  #75035
  Carlse
  Deltagare

  @massabakse wrote:

  Min organiska jordblandning:

  10ml Magnesiumsulfat (MgSo4)

  En stilla undran: Kan en jordblandning kallas för ”organisk” om man
  har tillsatt en kemikalie (magnesiumsulfat)? Om svaret är ja, så kommer följdfrågan: Vilka kemikalier kan man tillsätta och ej?!

  #75036
  Mooch
  Deltagare

  @Carlse wrote:

  @massabakse wrote:

  Min organiska jordblandning:

  10ml Magnesiumsulfat (MgSo4)

  En stilla undran: Kan en jordblandning kallas för ”organisk” om man
  har tillsatt en kemikalie (magnesiumsulfat)? Om svaret är ja, så kommer följdfrågan: Vilka kemikalier kan man tillsätta och ej?!

  Organisk betyder enkelt kolbaserad. Alla djur och växter består till ganska stor del av kol varför vi kallas organiska. Att prata om organisk odling verkar således lite märkligt. JAG vet inte vad man menar med organisk odling.

  Pratar vi EKOLOGISK odling så är det en annan sak. Där kan man väl i princip säga att man enbart baserar odlingen på naturliga produkter. Dessutom så bör det väl vara produkter som inte är skadliga för miljön. Bara för att något finns naturligt så betyder det ju inte att det är oskadligt för miljön. Magnesiumsulfat är en jonförening bestående av magnesium och svavel och är väl inte direkt farlig.

  #75037
  reaper
  Deltagare

  Jag ska i dagarna blanda ihop mig kanske 4-500 liter jord.. *harkel* 😳
  …och det är främst ekonomin som begränsar ingredienserna till denna jordmix. 🙄

  Jag har tillgång till sisådär 200 liter inte helt färdig kompostjord (fortfarande kvistar och vinteräpplen här o där, men den har i övrigt blivit hyfsat ”jordig”), 100 liter nyinköpt planterings(-torvmull-)jord som blivit tillsatt kalk till pH kring 6.0-6.5 om jag minns rätt.

  Dessutom har jag obegränsad tillgång till ”fet” skånsk lerjord som i många år producerat grönsaker med huvudsakligen fekalier/urin som näringstillskott utöver någon enstaka gång Blåkorn samt den årliga ivändningen av kompostjord som skapats av grönsaks- och trädgårdsavfall.

  Mask har jag i någon mån, men jag tänkte försöka leta upp nån marknadsförd variant (var köper man mask nuförtiden?! 😮 ) huvudsakligen.

  Magnesiumsulfat har jag en burk av som borde räcka, om jag minns rätt angående hur lite som behövs från förra skörden (där jag iofs inte använde kompost utan bara den där torvmullen..).

  Min fråga: kan någon av er liter mer (än jag) erfarna jordmixare säga vilka (ungefärliga) mängdandelar mina olika ingredienser ska ha? :? …Och kanske ge något tips om nåt jag missat… eller så.. 😡 😳 😆

  Jag har för tillfället nästan löjligt ont om pengar… men jag har tillgång till bil t.ex., så jag kan ju exempelvis ta mig ut på landet/till skogen och plocka hem.. Något pHtestkit har jag inte tillgång till, tyvärr. 🙄

  [EDIT]

  Jag kanske borde nämna att jag beräknar 30 liter sisådär jord/per planta, och det är blomning den är till för.. dessutom har jag strax under 50 liter normalstora lecakulor att ha i botten i krukorna. Jag tänkte återanvända det vatten som rinner ut ut krukorna vid vattning oxå, genom att ha en slang från varje kruka som mynnar ut i en annan behållare.

  #75038
  massabakse
  Deltagare

  Hej radix!
  Jag tycker att det låter som du har rätt bra förutsättningar att utgå från.
  Jag skulle välja att blanda lika delar kompostjord med fet skånsk.
  Häll sedan dina 100 liter köpt jord på det, blanda duktigt.
  Alltså 200 liter kompost+200 liter fetskåne+100 liter kalkad planteringsjord.
  Blod och benmjöl kostar 40 spänn /förpackning. Har du 80 kr så köp en av varje.
  Satsa på att använda duktigt av din leca, så att jorden inte blir alltför kompakt.
  Jag tror att du får fina resultat även utan extra blod och ben.
  Kalka gärna lite extra om du är det minsta orolig för sur jord.
  Mask kan du köpa hos djuraffärer och fiskeaffärer, kostar ca 30 spänn för 25 maskar. Fast om du är fattig så satsa på blod och ben istället.
  Lycka till!
  massa

  #75039
  reaper
  Deltagare

  Tack för svar..! :)

  Det jag mest funderar över, efter att ha reflekterat lite över ditt svar, bakse, är genomrinning.. Den feta skånska myllan är väldigt ”pulvrig” som torr, och tenderar att stelna till ”skorpa” efter vattning.. (annars är den nog väldigt bra ur både mineral och näringssynpunkt)…
  De där lecakulorna tänkte jag ha undertill som hjälp för avrinningen just med en fiberfilt som skilje-”vägg”.. men du tycker att jag ska blanda i dem? Jag kanske skulle sikta på att blanda i lecakulorna, och leta upp något annat material att lägga underst med en fiberfilt emellan..typ kvistar, hö, bark etc.. *hm..*

  Eller så vore det kanske bättre om jag bara fixade mer luftiga material att mixa ner.. och behålla lecakulorna separat underst, så att de lätt kan återanvändas vid senare skördar. Barr borde funka… nog dags att ge sig ut i skogen o gräva litegrann. Kan ju passa på att plocka lite svamp samtidigt kanske. 😈

  [EDIT] Benmjöl borde jag kanske investera i… det behövs ju en hel del fosfor oxå. Sjögräs ska visst innehålla en del sådant oxå iofs, och Malmöstranden är ju mer eller mindre täckt med sånt… det är dessutom luftigt.

  Borde jag kanske välta i en halv tunna (15 liter eller så) utedassinnehåll oxå? …Eller blir det för mkt kväve kanske.. :?

  Jag tror att den här mixen kommer bli alldeles utmärkt efter någon biltur eller två. :P

  #75040
  massabakse
  Deltagare

  Hej Igen!
  Jaa, fast fiberfilten verkar lite överkurs tycker jag, tänk om pulvrig fetskåne tätar igen hela fiberfilten?
  Jag tänkte mest på att få jorden lucker och väldränerad när jag föreslog lecakulor som inblandning.
  Jag skulle om jag var i ditt ställe blanda enligt tidigare förslag, se om jordblandningen vid prov-vattning av en kruka sjunker ihop till cementklump.
  Om det ser ut att behövas mer dränage, tillsätt leca!
  Din kompostjord skulle kunna ge bra dränage genom sitt innehåll av äpplen och kvist, du får helt enkelt prova.
  Tänk på att om du hämtar sjögräs på stranden, skölj noga för att bli av med saltinnehåll, viktigt.
  Du är på helt rätt väg!
  massa

  #75041
  reaper
  Deltagare

  Oj ja, saltet hade jag glömt bort helt.. 😮 …men det borde ju kunna lösas på nåt vis. Genom att lämna det ute i regnet litegrann, tex. (har ingen enkel vattenkälla, måste hämta vatten med bil 🙄 )

  Finns det btw nån bra infosida nånstans med NPK för diverse lättinskaffade material som djur-/människofekalier, sjögräs/tång, barr, sågspån, träaska, gräsmatteklipp, löv, roadkills, gamla kläder :mrgreen: eller whatever? Jag har själv bara http://www.flashking.com/organja/grads.html att gå efter…

  #75042
  massabakse
  Deltagare

  Hej hydrlizr!
  Tänk så trevligt att andra har nytta av denna blandning.
  Jag jobbar ständigt på att försöka förbättra och optimera jordblandningar.
  Potenta och välsmakande resultat är det som jag värdesätter högst.
  Hälsar massa

  #75043
  byth
  Deltagare

  Hejsan.

  Jag är nog en av dom som kör den här mixen. jag tycker jag känner igen receptet och eftersom hydrlizr ;) var inblandad så förmodar jag så är fallet.

  Jag måste säga att jag är nöjd. Jag har inte så stor erfarenhet så jag har inte så mycket att jämföra med men jag har inte haft några större problem i alla fall. Och det är väl bra det då! :)

  #75044
  massabakse
  Deltagare

  Hej!
  Trevligt med nöjda nyttjare.
  Tillönskar dig omåttligt stor skörd.
  massa

  #75045
  reaper
  Deltagare

  Bra jordblanding! Fet! Den liknar Vic’s Supersoil, en klassiker. Har kört med Vic’s supersoil en del (sök på OG el. http://www.cannabisworld.com), Vic High är breeder för BCGA och en kung på organisk odling. Dock måste en supersoil, som massabakse skrev, ”brinna” (det heter så då den ”jäser”) i några veckor, annars bränner den sönder rötterna på di små.

  #75046
  reaper
  Deltagare

  Hej.
  Jag tänkte ta o testa massa-mixen vid nästa odlingsrunda eftersom att gödningsproblem tagit halft död på mina små nu. Har bara ett par frågor om jordblandningen först:
  Jorden ska stå o dra sig i två veckor innan den är redo att användas, hur länge är den hållbar sedan? Kan det bli för mycket näring i jorden om man låter den dra i ett par månader istället?

  Den andra frågan är om alg-extraktet; vad är det bra för? Var får man tag i det?

  #75047
  massabakse
  Deltagare

  Hej Festani!
  Skoj att du tänker prova organisk jordblandning.
  Blandningen kan stå i många månader, se till att hålla den fuktig bara.
  Låt den heller inte stå i helt slutna kärl, den behöver luftas hela tiden, annars risk för mögel och elände.
  Algextraktet tillför tillväxtfaktorer, det är dess huvudsakliga verkan, dessutom finns lite kväve , fosfor och kalium, men bara ytterligt blygsamt.
  Jag ser hälsosamma, ohyrefria växter med denna metod.
  Stor underhållsfrihet får jag på köpet.
  Lycka till!
  massa

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top