Orangerys NybörjarFrågor Om Hydro

 • Detta ämne har 3 deltagare och 37 svar.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 38 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2470
  reaper
  Deltagare

  Hej,

  istället för att lusa ner hela hydro forumet så skapar jag en tråd där jag kan skriva alla mina nybörjar frågor. Hoppas någon kanske kan hjälpa mig med svaren :-).

  Låda:
  Först och främst måste jag ju ha en låda som passar mitt pyttelilla odlingsutrymme. Som tur är så hittade jag en låda på CO som passar helt perfekt. Dom kallar den för Smart Box och den är enligt CO livsmedelesgodkänd. Den boxen jag hittat är: 3.35 x 2.25 x 1.55, d.v.s den rymmer ~11 liter. Enligt denna länk http://www.overgrow.com/articles/2 är 3-gallon det minsta man bör ha. Men vilket system skall man räkna efter när man översätter till liter? Men i runda slängar verkar i alla fall min låda passa för en planta av den storleken som odlas av han som skrev artikeln.

  Antal Plantor (i ovan nämda låda)
  Eftersom jag har tänkt odla små 40 cm höga SOG plantor, så tror jag att jag kan få plats med mer än 1 stycken planta i 11 liter vatten. Jag gissar att jag skulle kunna få plats med minst 4 stycken (av dom dära micro 40 cm höga plantorna jag tänker odla), vad tror du? Är jag för optimistisk eller kan man pusha det längre, och vars går då gränsen, kanske vid 6; eftersom det är rullande SOG så att 2 stycken är nästan nytagna cloner och 2 stycken halv gamla och bara 2 redo att skördas?

  Pump
  Eftersom jag har 11 liter vatten så då borde Elite 801 med sina 1200 cc luft/min vara duglig, men lite under vad OG rekomenderar. En Elite 802 med 2 x 1500 cc luft/min, borde å andra sidan vara mycket mycket bra. Men låter 802 mycket mer än 801? Jag kompromissar gärna med skörden, bara jag får det så tyst så möjligt?!

  Hoppas jag inte staplar in här på forumet med helt vridna siffror och sådära… jag har försökt läsa på vad det är som gäller; men jag vill ändå kolla med er proffs för att se så jag inte har räknat helt galet.

  #78227
  biltema
  Deltagare

  hej orangery.

  hmmm…. det är några problem så som jag ser det.

  1) att ha fyra plantor i 11 liters behållare. min erfarenhet är att rotmassan hos fyra plantor vid skörd är ganska stor. även med rullande schema då du blommar två åt gången kommer innebära att du måste kolla vatten nivån konstant. det är ganska så jobbigt.

  2) När du kör SOG så kommer dom två plantor som du blommar ta upp så mycket plats som de bara kan. dvs om du sätter in två små kloner i botten så kommer dom inte få mycket ljus att tala om… Men det kanske du har räknat med… Tänk bara på att dom tar alltid upp mer plats än vad man tänkt sig. och fort går det, särskilt som du nu kör hydro…

  nåja det är bara några tips. det bästa sättet att lära sig är att testa. vem vet det kanske funkar.

  #78228
  reaper
  Deltagare

  biltema: Tack så mycket för dom varnande orden, jag skall ta lärdom av dom. Det stämmer att jag har räknat med att plantorna skall få mindre ljus, och jag har lite kompensations ljus för det.

  Men det är alltså så att även ifall jag SOGar och plantornas fulla längd inte blir mer än 40 cm ifrån toppen på ”krukan” så är 2 stycken blommande lite väl mycket för 11 liter?

  #78229
  reaper
  Deltagare

  Efter att ha läst lite mer om bubblare så förstår jag attljudet verkligen kan vara ett problem. Ifall man verkligen vill ha det tyst skall man helst köra någon annan typ av hydro verkar det som om många tycker. Eftersom jag verkligen vill ha det tyst, så surfade jag runt och kollade på vatten pumpar istället för luft pumpar. Tydligen skall vatten pump föra mindre oväsen…

  Jag hittade denna intressanta artikel http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?threadid=77145 som jag gissar att dom flesta nog har läst. Jag undrar om det är någon här på swecan som har någon erfarenhet av NFT (jag gjorde en sökning efter NFT med det kom inte upp några resultat) eller tom den typ av setup som beskrivs i länken ovan?

  En fråga om vattenpump (eller motordrivet inner/ytterfilter som det verkar heta i akvarie världen?):
  Kan någon rekomendera någon speciellt märke? Jag kommer behöva en modell som pumpar ca 150 l/h. Här är en lista på några jag hittat:
  FLUVAL1 – max180l/h – 198Kr
  Hydor crystal K10, duo – max170l/h – 175Kr
  Eheim 2006 – max180l/h – 240Kr

  Vad jag förstår skall Eheim vara en stabil pump som håller i längden. Finns det någon annan lika stabil? Tror ni dom alla låter lika mycket?

  EDIT
  Det visade sig att dom hade en Fluval 2 (6w, ställbar, max200l/h)på http://www.hjortgatanszoo.se/, inkl frakt skulle den gå på 340kr. Den vekar rätt passande för mig, så det blir nog den som det får bli.

  #78230
  biltema
  Deltagare

  NFT är ett schysst system om man vill att systemet skall ta mindre plats vertikalt. Det som man får tänka på om man kör NFT är att man måste vara nogrann med uppbindning av plantorna, eftersom plantorna får väldigt dåligt stöd från rötterna. Principen är att sprida en tunn film av näringslösningen över ytan i botten på ditt system/behållare. Det löses bäst av att låta lösningen rinna över bottnen från ena sidan till den andra och cirkulera det hela med vattenpump. Rötterna ska sedan växa horisontellt över ytan, de får en bra blandning av syre och näring.
  Som nybörjare kan det vara ett lite avancerat system att börja med, det kan gå ganska snabbt i svängarna med ph och näringskontroll innan man får systemet stabilt. Och det är lättare att få stabilitet i systemet om man har lite erfarenhet från innan. Men det är absolut ingen skrämselpropaganda här. Ingenting är omöjligt. och om man får till allting från början så är det inga problem.
  Bara man är beredd på lite mer finjustering och går analytiskt tillväga, så är det ett grymt system att hålla på med… Det är också ett relativt tyst system.

  #78231
  biltema
  Deltagare

  Angående pump så tror jag den där fluvalen kommer funka utmärkt.
  Jag kör med en gardena pump som heter RP300, den kostade ca 180 kr på välsorterade plantshopar. den tillhör dammtillbehör. bra pump som funkar så länge du inte behöver pumpa högre än 70cm. den är på 4.5W och så gott som knäpptyst. Lite beroende på hur du ska bygga din NFT eller system så behövs pumpar med olika specifikationer. om du bygger moduler, där varje vattentank och växtbehållare är integrerade så räcker det med en sån svag pump som gardenan. Bygger du ett system med ”en” stor vatten tank, där sedan NFT rännorna kopplade eller seriekopplade till behöver du nog en lite starkare pump. Helt beroende på storlek…

  #78232
  reaper
  Deltagare

  biltema: Oj vad bra att du sa till… jag hade ingen aning om att pumparna inte orkat pump vatten så långt. Bra att veta att det kan vara lite klurigt för en nybörjare, då skall jag inte ge upp på en gång om det verkar lite klurigt.

  Jag tänker att bygga exakt efter aall0n’s artikel, möjligtvis drar jag slangarna inuti lådan istället.

  Jag har även en liten fundering. Aall0n skrev att han kunde köra sitt system i ca 7 dagar innan han var tvungen att byta vattnet; skulle man kunna koppla en extern vatten behållare, som släpper ut vatten lite då och då, till själva hydron (man skulle då kunna göra mycket vatten-näringslösning, kolla av så att Ph stämmer och sedan fylla på hydro och extern behåller samtidigt)? På det sättet kunde man ju komma åt problemet med att vattnet avdunstar… en grej som jag hoppas inte skulle bli ett problem är att själva näringskoncentrationen skulle öka vilket kanske skulle kunna skapa för höga värden. Skulle man kunna komma tillrätta med sådana eventuella problem? D.v.s skulle det kunna vara en lösning att fortsätta arbete med?

  #78233
  reaper
  Deltagare

  nnars kan du ju helt enkelt har en liten vattenbehållare för rötterna att ligga i och en större utanför, mellan vilka vattnet hela tiden cirkulerar. Ju större totalvolym desto mindre pH-fluktuation.

  Jag har själv funderat lite på att bygga nånting sånt här, så den här tråden bevakar jag.. 😉

  #78234
  biltema
  Deltagare

  Visst det skulle kunna fungera. lite som en controller funktion.
  På det ena sättet skulle du kunna reglera flödet med en flottör. som i en toalett. Att ha ett cirkulerande system är det en fördel att förbrukningen av näring blir jämn i hela systemet. lättare att mäta helt enkelt. Att bara fylla på lösning allt eftersom den förbrukas blir lite mer trixigt. men med lite tester så kan man nog hitta en bra balans. Fördel är helt klart att ha både pH och EC testare.

  #78235
  reaper
  Deltagare

  Jag var ett ögonlock ifrån att köpa Fluval 2 när jag postade på ovegrow, om någon hade erfarenheter av den. Som tur är så fick jag lite snabb respons och efter lite ältande så kom följande fram:

  Innerfilter är inte så bra till att pumpa vatten (verkar det som?) i alla fall är det typ ingen som använder dom i NFT system (enligt sökning på overgrow som resulterade i noll träffar) och avrådes dessutom av oldpink som hade en Fluval 2 i sitt akvarium.

  Tydligen är det inte innerfilter man skall leta efter utan: pumphuvuden (jag tror dom säger powerheads i amerika).

  Efter att ha kollat med hjortgatans zoo visade det sig att…

  Aquaclear 201

  …är mer kostnadseffektiv och flyttar mer vatten. Dessutom är den ~60:- billigare. Jag tänker trots att det ser lovande ut kolla in produktens lämpligthet för NFT innan jag rusar iväg och köper den.

  EDIT: Tyckte jag kom ihåg ngt som biltema skrev om pumpen RP300. Den verkar ju mycket intressant också. Billigare än aquaclear också och den verkar som om den är lika kostnadseffektiv också. Enligt http://www.cannabisworld.com/ubb/Forum10/HTML/001279-2.html verkar det som om 201:an inte är så dålig ändå. Annan info jag hittat är att Whipsers gör mer ljud än 201:an och att Aquaclear 301 är ljudligare än 201:an och dessutom har rapporterats krånga av ngn (men _det_ skall man nog inte göra för stor grej av att ngn på internet säger).

  #78236
  reaper
  Deltagare

  Enligt
  http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=933">
  http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=933 så skall både Aquaclear och Eheim vara tysta pumpar. Eheim har varit på tapeten för när det gäller NFT; jag har för mig att det var aall0n’s tråd om NFT som jag läste om Eheim först. Vad jag har förstått så skall Eheim vara powerheads världens lyx variant; eller i alla fall skall dom vara både tysta och mycket tillförlitliga.

  Just denna citat taget ifrån länken ovan får mig intresserad av auqalcear:

  Min Aquaclear Powerhead (802 eller nåt) är i princip ljudlös i alla fall. Det man hör är vågskvalpet.

  Eftersom 802 drar typ 10w och pumpar 1500l/h medans 201:an drar 4.5w och pumpar 480l/h, då måste väl ändå den låte väldigt vädligt lite? Gud vad trevligt det hade varit att få ha lyssnat på dom på riktigt.

  PS! Kan vi inte starta upp en ljud databas där man kan lyssna på olika motorers ljud ;).

  #78237
  reaper
  Deltagare

  Men hua vilken konstig värd det är… nu har jag frågat en affär om skillnaden mellan innerfilter och pumphuvuden; tydligen är det en extremt liten skillnad, bara ifall det är ett galler eller skumgummi patron enligt försäljaren. Inte visste jag att man måste bli akvarie expert bara för att man vill hålla på med hydro. Det är ungefär som när jag först började odla cannabis. Då anade jag inte att jag skulle lära mig hur montera lysrör, lära sig hur Philips benämner sina lysrör där 850 är 80cri och 5000kelvin… ja verkligen allmänbildande detta med cannabis! :D:D:D

  #78238
  biltema
  Deltagare

  Ha ha
  shit orangery… du går verkligen in för att få tag på rätt pump…
  Jag kan säga att det spelar ingen roll om pumpen har filter eller inte.
  Det som är viktigt är tryckhöjden och ljudnivån.
  Jag såg att max har en del pumpar på swegrow nu.
  Det såg ut att vara bra alternativ…
  lycka till

  #78239
  reaper
  Deltagare

  hehe… jag visste inte att det spelade så lite roll… :)

  nu har jag köpt en hydea k10.. jag har ingen aning om tryckhöjden, men den kostade och hade nästan samma effekt som de andra som haft en tryckhöjd på 70 cm… jag håller tummarna och skall göra ljud test om 5 minuter

  EDIT: Min pump: http://www.hydor.com/inglese/s_hydea.htm

  #78240
  reaper
  Deltagare

  Nu är testet klart. Det lät mer än vad jag ville, men det lät verkligen inte mycket ;) 8).

  Jag kopplade till en 2 meter lång slang, 1 cm diameter och då klarade pumpen att pumpa runt vattnet även när jag höll den ca 20-30cm (jag höftar till lite för jag mätte inte exakt) ovan för intaget. Jag gissar att det duger, eller hur?

  Det fanns en tuff funktion på den, och det var att man kunda låta den mixa in luft. När man gjorde det så såg man att den liksom sprutade ut luft-bubbel-vatten plus att det lät en massa mera (så jag gissar att det funkade); när jag sänkte ner den lite längre ner försvann dock ljudet helt och hållet.

  Nu kan jag såklart inte låta bli att fundera över ifall man inte kan använda pumpen till en DWC istället för NFT. Eftersom vattenytan sätts i rörelse och eftersom den dessutom blandar i luft; kan inte det räcka för att syresätta vattnet då? Vad tror ni? Vad har ni för erfarenheter?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 38 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top