Omplantering och näring

 • Detta ämne har 1 deltagare och 1 svar.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #31017
  reaper
  Deltagare

  Har just omplanterat mina sativor till enorma krukor och hällt en hel del vatten på dem. De fick med sig att jord från sina små krukor. Dagen innan jag omplanterade så fick de sig en full dos näring. Frågan är hur jag ska göra med näringen nu? Ska jag fortsätta ge dem näring enligt förpackningen eller ska jag vänta några veckor nu när de har mycket ny jord att njuta av? Såfort de har repat sig från omplanteringen ska jag sätta dem i blom är det tänkt.

  Är givetvis livrädd för att bränna dem. :(

  #361090
  reaper
  Deltagare

  Du kan i lugn och ro vattna dem med endast vatten ett tag, jorden kommer att innehålla tillräckligt med näring för att tillgodose plantornas behov ett tag.

  När de understa (äldsta) bladen börjar gulna (jämnt över hela bladen, inte fläckvis) vet du att det lättillgängliga ammoniumkvävet i jorden är på väg att ta slut och då är det dags att börja tillsätta näring.
  Ta det lugnt i början och utgå från, säg 1/3 av den rekommenderade dosen. Jorden kommer fortfarande innehålla nitratkväve, vilket i sin rena form inte är tillgängligt för växter, som omvandlas (mineraliseras) till ammoniumkväve av de mikroorganismer som finns i jorden. Därför kan man lätt ge för mycket näring i denna känsliga fas.

  Tänk också på att det alltid är bättre att ge lite mindre näring lite oftare än att ge en jättedos en gång i veckan och sedan vattna med rent vatten(detta är dock en sanning med modifikation eftersom det har att göra med om du använder ekologisk(mycket nitratkväve som måste mineraliseras) näring eller kemisk(mycket ammoniumkväve = direkt tillgängligt för växten) näring). Många parenteser där… :?

  Lycka till!

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top