Om pH-mätare

 • Detta ämne är tomt.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2695
  reaper
  Deltagare

  Här kommer lite basic information om pH-mätara klippt ifrån http://www.sagitta.se/braatt.html:

  Skillnader mellan pH-pennor och pH-metrar:
  pH-mätare finns i två utföranden ”pH-pennor” och ”pH-metrar”
  pH-pennor har en fast elektrod som inte går att byta ut. Fördelen med pH-pennor är att de är bekväma att använda i fält. Nackdelen är att hela pennan måste kasseras om elektroden blir dålig.

  pH-metrar har löstagbar elektrod. Om elektroden blir dålig behöver man alltså inte byta ut mätenheten utan endast köpa ny elektrod.
  pH-metrar med elektroder som skruvas fast direkt på mätenheten är behändiga att använda i fält.
  pH-metrar där elektroden är ansluten med en kabel är bekväma att använda vid noggranna mätningar i laboratoriet.

  Skillnaden mellan en- och tvåpunktskalibrering
  För att ge noggranna mätvärden måste alla pH-mätare då och då kalibreras.
  Mätare med enpunktskalibrering ska kalibreras med hjälp av en pH7-lösning. Elektroden sänks ner i lösningen och mätaren justeras så att den visar pH7. Efter kalibrering ger mätaren noggranna värden för prover som inte är alltför sura eller basiska. Fördelen med dessa mätare är att kalibreringen går snabbt och att de ofta är billiga i inköp. Nackdelen är att mätarna ger sämre noggrannhet för starkt basiska eller starkt sura lösningar.
  Mätare med tvåpunktskalibrering ger noggranna mätvärden över ett vidare mätområde. De kalibreras först med en pH7-lösning och därefter antingen med en pH4-lösning eller en pH10-lösning. Om man förväntar sig att proverna, som man ska testa är sura kalibrerar man med en pH4-lösning, annars väljer man pH10-lösningen. Efter kalibrering ger mätaren noggranna mätvärden även för prover som har mycket lågt respektive mycket högt pH-värde.

  Enklare mätare justeras under kalibreringen genom att man vridet på en ratt eller en skruv. Mer avancerade mätare har automatisk kalibrering. Då sköter en mikroprocessor om att mätaren justeras.

  Temperaturkompensation
  Eftersom pH-värdet ändrar sig med temperaturen har mer avancerade pH-mätare möjlighet till temperaturkompensation. Om mätaren har manuell temperatur- kompensation får man själv mäta temperaturen och justera pH-mätaren. Om mätaren har automatisk temperaturkompensation justerar mätaren sig själv.

  Elektroden
  Förvaring: Elektrodens spets är perforerad av porer i glaset. Om elektroden förvaras torr är det därför helt normalt att lite elektrolyt tränger ut och avsätter sig som en vit beläggning. Eftersom porerna inte får vara täppta, måste beläggningen blötas upp innan man börjar mäta.
  Det bästa alternativet är att alltid placera elektrodens spets i förvaringsvätska, eftersom elektroden då alltid är klar att använda. Färdiga lösningar finns att köpa, men man kan också själv blanda en förvaringslösning av KCl, som bör vara minst 3 Mol.
  Rengöring: Om det tar lång tid för pH-pennan att stabilisera sig eller om mätvärdena oavbrutet ändrar sig kan det bero på att porerna i elektroden har täppt sig. För att rengöra elektroden kan man placera den i koncentrerad svavelsyra i 30 sekunder, och därefter skölja noggrant med destillerat vatten.

  pH-mätare för jord
  Elektroden på en pH-meter för jord består av två olika metaller. Elektroden fungerar därför som ett batteri och beroende på jordens pH-värde levererar proben olika strömstyrka till mätenheten. För att pH-mätaren ska ge korrekta mätvärden är det viktigt att probens metallytor hålls rena från beläggningar.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top