Nybörjarens odlings guide för sporadiskt eget bruk.

 • Detta ämne har 1 deltagare och 1 svar.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #58954
  Teslakid
  Deltagare

  Ok, ska försöka bidra lite med vart jag lärt mig under åren :)

  Att odla en liten lagom mängd kvalités gräs så det räcker nått år om man bara ska har till eget bruk och inte röker dagligen är ju så lätt så man börjar undra varför folk gör sig bekymret att köpa.

  Finns två sätt, vilket som passar dig beror helt på dina omstäldigheter.

  Sätt nr 1:
  Utomhus.

  Man kan odla ute, isf är det smidigaste att köpa ett gäng autoblomande frön av valfri strain.
  Har man svårt att hitta en plats med bra jord så är det lättast att bara köpa några 10 liters spannar och fylla med en mix av P-jord och leka kulor. Ca 70% P-jord och 30% leka blir fint men är inte så väldigt noga.
  För att minska chanserna att förlora allt om någon hitta din odling så är det bra att välja iaf 2 eller 3 olika platser.
  Plantorna gillar sol så välj med fördel en öppen palats där dom får mycket solljus.
  Det kan va bra att göra några hål i botten av spannen ocskå så dom inte drängs om det skulle regna mycket.

  Sen är det bara att vänta, och eventuellt vattna dom nån gång i veckan om det inte kommer något regn och blir en varm sommar.
  Dom flästa autos blir klara på 2-3 månader. Och har man inte möjlighet att förgro fröna hemma så funkar det fint att sätta dom direkt i jorden i april/mitten på maj, kan sätta en plast mugg uppochner ovanpå dom så får man ett litet tillfälligt växthus i början + att dom skyddas från hungriga fåglar.

  Mot sommarens slut om allt går sin väg så bör man få ut några hundra gram totalt :)

  Strains som inte är autoblommande kan också funka, men man bör isf välja någon av typen indica eftersom dessa blommar klart snabbare och hinner bli klara under en Svensk sommar. Tar längre tid, men ger större skörd på uppemot flera hundra gram till 1kg per planta under bra förhållanden.

  Sätt nummer 2:

  Inomhus.

  Beroende på buddget och hur nördig man är finns det en hel uppsjö av sätt att odla på. Appsolut lättast är att köpa några frön av valfri strain, gå till valfri butik och köpa ett gäng varmvita LE lampor, sätta fröna i en kruka/valfri behållare med jord och vattna. klart. Svårare än så är det inte egentligen.

  Men cannabis plantor luktar en del, och har en säregen doft som är lätt att känna igen för den som en gång känt doften.
  Och vill man få ut mer från varje planta bör man ist för LE sikta på en HPS lampa.

  Nu är ju dena guiden för egetbruk odlingen, och då anser jag att en 150w HPS räcker gott och väl. Med lite gröna fingrar och övning kan man klämma ut 1g/w, alltså ca 150g. 150/52= en saftig spliff på 2.88g varje helgen hela året, eller 0.41g om dagen. I minna ögon precis lagom då det för min del funkat bäst med ca 0.3-0.25g om dagen under dom perioder jag rökt dagligen.

  Det som då behövs för en, i mina ögon perfekt, 150w odling är som följande:

  Ett tält/låda/skåp på minst 40x40x60cm.
  – Kolfilter
  – Utsugs fläkt
  – Cirkulations fläkt (tex data fläkt)
  – 150w HPS och balast
  – e40 sockel till lampan
  – krukor och jord, eller hydro stystem.
  – termomter
  – näring
  – timer

  Vill man ha riktig koll bör man också skaffa en PH mätare och ska man köra hydro eventuellt en EC mätare. Vid hydro är dock en PH mätare ett måste (självklar också PH+- för att styra värder) annars är risken stor att det bara blir skit

  För att få det så lätt som möjligt tycker ja inte man ska klämma in mer än 4st plantor, sätta timern på 12 timmar ljus/12 timmar mörker efter ca 2-3 veckor eller när dom är ca 10-15cm långa och hänga lampan vertikalt för att få nytta av allt ljus och slippa oroa sig för problem med höjden.

  Med en 150w hängande vertikalt så kan plantorna nästan röra vid lampan utan att brännas, men man kan med fördel ändå plocka bort större blad efter ca 4-5 veckor i blomm för att ge mer ljus till buddsen. Också bra att rotera krukorna lite då och då, men inget måste.

  När det gäller tempratur vill man inte ha mycket över 30 eller under 20 grader celsius. Och luftfuktighet på runt 50-70%.

  Skörd/kurering:

  Sen är det bara att klippa ner och hänga upp sinna plantor när dom börjar gulna lite, eller om man har ett microskåp, när trichmonerna (det där klibbiga som bildas på blad/blommor börjar bli gula/bernstens till färgen)

  Trimma dom genom att ta bort alla stora blad och klipp bort dom små som sticker ut från buddsen, men spara allt om du vill göra hash eller cannabis smör senare. Beskriver dock inget av det i dena guide.

  Vissa trimmar bort bladen direkt när man skördar plantorna, andra gör det senare, tror det är en smaksak vilket man föredrar.

  Hur som hellst, häng upp plantorna eller lägg buddsen på ett galler/i ett ölfat eller liknande i ett mörkt och svalt utrymme i några dar tills dom börjar kännas torra.

  Sen ner med dom i luft täta glassburkar, utan att pressa, och låt dom ligga där ca ett dygn, dom kommer sen kännas fuktiga igen så plocka ut dom ur burken och lägg på tork några timmar, sen ner i burk och upprepa nån gång till.

  Efter några gånger räcker det att öppna locket och när dom inte längre känns fuktiga när man öppnar locket så låter man burkarna va stängda i 3-4 veckor för att få fram den riktiga smaken och lukten.
  Det går ju att börja röka innan dess, men kommer inte smaka och lukta lika gott :)

  Det ska också funka att torka/kurera dom genom att bara lägga dom trimmade buddsen i papperspåsar som man stänger och rör om lite i till en början, men har inte provat det.

  Det va allt ja kunde komma på just nu, kommentera eller fråga gärna om du har några tankar eller kommentarer :)

  #614372
  IndicaStar
  Deltagare

  Bra guide men den saknar lite info om näring? :thinking:

  Mvh IndicaStar

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Scroll to Top